Odprla kozarec ajvarja in bila šokirana: "Hranite račun, lahko dobite milijone"

M.R.
27.09.2024 11:02

Kos žice v ajvarju, črvi v kozarcu paprike, plastika v čokoladi ... Skoraj ni dneva, da se združenjem potrošnikov ne oglasijo kupci, ki v proizvodih najdejo tujke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos so sicer na Hrvaškem s trgovinskih polic umaknili že 62 proizvodov. 
Marko Vanovšek

Na policah je vse videti popolno in mamljivo, ko pa kupci posamezni proizvod odprejo, jih včasih pričaka neprijetno presenečenje. "V pašteti sem našla vžigalico, nekdo je očitno kadil, kjer so pakirali artikle. Strašno," je za oddajo Vijesti na hrvaški televiziji RTL povedala Zagrebčanka Višnja Deren.

"Nisem se odzvala, nisem naredila prijave. Odvrgla sem konzervo in to je bilo to. Kaj mislite, da sem pisala? Komu naj pišem? Kot da bo kdo karkoli naredil?" je še povedala in dodala, da se vsi samo "čudimo"

V hrvaškem zavodu za javno zdravje trdijo, da gre v glavnem za osamljene primere. "Če govorimo o odstotkih, gre za manj kot en odstotek vzorcev s takšnimi očitki," je povedal vodja za zdravstveno varnost in kakovost hrane pri izobraževalnem zavodu Dario Lasić. V njegovih laboratorijih sicer analizirajo živila in zaznavajo nedovoljene pesticide ter tudi druge zdravju škodljive snovi.

V primeru zaužitja take hrane je pomembno, da se čimprej oglasite pri zdravniku. "Včasih sestavine niso dobro pregledane in zgodi se, da v moki in žitih dobimo škodljivce - ličinke niso vedno vidne s prostim očesom, zato mora industrija poskrbeti, da to prepreči," pojasnjuje Lasić. 

Kakšne pa so lahko odškodnine?

V primeru tožbe je najpomembneje, da imate shranjen račun. "Če nimate računa, boste precej težje dokazovali, da vam je nekdo storil škodo. Če nimate navade vzeti računa, kupujte s kartico, saj bo obstajala sled, kje ste nekaj kupili," je povedala odvetnica Dijana Kladar.

Na vprašanje, kolikšno odškodnino lahko dobijo potrošniki, pa je odgovorila, da gre za zneske od dva do tri tisoč evrov za duševno bolečino, če pa gre za resne poškodbe, so lahko odškodnine tudi večmilijonske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta