Parlamentarne volitve v Avstriji: Svobodnjakom rekordna zmaga

V Avstriji zaprli volišča. Kaj kažejo rezultati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volitve v Avstriji. 
Sanja Verovnik

V Avstriji so se ob 17. uri zaprla volišča, na katerih je okoli 6,3 milijona volilnih upravičencev, ki so starejših od 16 let, oddalo glas na parlamentarnih volitvah.

Po vzporednih izidih, ki jih je objavila javna radiotelevizija ORF takoj po zaprtju volišč, naj bi prvo mesto z rekordnim izidom 29,1 odstotka osvojila desničarska svobodnjaška stranka FPÖ Herberta Kickla, ki je vknjižila 13 odstotkov več kot na zadnjih volitvah. Kancler Karl Nehammer je s konservativno ljudsko stranko ÖVP in 26,2 odstotka pristal šele na drugem mestu. Stranka je od leta 2019 izgubila kar 11,2 odstotka podpore. Tretji so opozicijski socialdemokrati SPÖ z 20,4 odstotka glasov, kar je le za 0,8 odstotka manj kot nazadnje. Izgubo 5,3 odstotka je z osvojenimi 8,6 odstotka glasov utrpela tudi manjša vladna partnerica stranka Zelenih. Prehitel jo je tudi liberalni Neos, ki z 8,8  odstotka beleži porast za 0,7 odstotka. Zdi se, da štiriodstotnega parlamentarnega praga ne bodo presegli humoristi iz Stranke piva (2,1 odstotka volivcev zanje) in tudi ne komunisti KPÖ z 2,9 odstotka glasov, kar je sicer za 2, 3 odstotke več kot nazadnje. Pod odstotkom zbranih glasov sta še dve manjši stranki.

Do konca dneva se lahko volilni izidi še spremenijo, saj je preštetih le slaba tretjina oddanih volilnih lističev, med njimi pa še ni večjih mest. Statistično bi utegnila biti napaka do dva odstotka navzgor in navzdol, so še poudarili pri ORF.

Volitve v Avstriji.
Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta