Dominantni geni: Oče je kriv za marsikaj!

Urška Kereži
02.05.2019 06:02

Vsi smo kombinacija obeh staršev a določeni geni pač dominirajo. In če ima oče več dominantnih lastnosti, jih boste verjetno nasledili tudi vi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Že lep čas vemo, da genetika ne vpliva zgolj na barvo oči in las ter obliko telesa, temveč še na marsikaj drugega. Najsi je oče vaš vzornik ali ne, se lahko sprijaznite, da ste verjetno po njem podedovali dominantnejše lastnosti.

Izrezan oče

Bolezni srca - moški naj bi nosili določen tip kromosoma, zaradi katerega naj bi trpeli za boleznimi srca. V določenih pogojih naj bi se ta lastnost prenesla na sinove.
Duševne bolezni - otrok naj bi podedoval shizofrenijo in ADHD. Starejši ko je moški, ko postane oče, večja naj bi bila nevarnost, da bolezen podeduje otrok.
Krivi zobje - očetje naj bi bili glavni krivci za krive zobe, obliko čeljusti in dlesni. Vplivali naj bi tudi na kakovost zob.
Neplodnost - nekateri znanstveniki trdijo, da je slaba kakovost sperme lahko genetski problem. Otrok, ki je spočet s procesom umetne oploditve, naj bi imel težave s plodnostjo.
Spol - moški geni naj bi določali spol otroka. Napoved lahko naredite s pregledom družinskega debla.
Barva oči - obrazne linije in barva oči naj bi bile pri otroku enake kot pri očetu.
Višina - višina otroka naj bi bila odvisna od očetove višine. Višji očetje imajo visoke otroke.

Kako naj bi se dedovala inteligentnost?

Inteligentnost naj se ne bi prenašala z očeta na sina. Če je oče genij, sin verjetno ne bo. Inteligentnost naj bi od očeta nasledila hči. Nasledila naj bi namreč polovico očetove pameti, medtem ko naj bi dečki nasledili inteligentnost od mame, ki jo je ona nasledila od svojega očeta.

Kakšen bo torej otrok?

Če želite narediti napoved, ali bo vaš sin genij, bodite pozorni na to, kakšen je oče sinove mame. Hči bo verjetno nasledila polovico očetove pameti, pa tudi polovico njegovih muh, a vendarle se bo obnašala kot mama, le z očetovim umom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta