(INTERVJU) Eden najbolj (pre)drznih slovenskih kreatorjev: "Lahko bi šel v še večje ekstreme"

Denis Živčec Denis Živčec
12.07.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Petrović: "Želim si, da bi bila družba odprta do ljudi, ki niso zahodnjaško črno-bele mentalitete."
Osebni Arhiv

Zakaj bi bil normalen, ko pa sem lahko jaz? Misel, ki pri ustvarjanju vodi drznega, tudi predrznega in samosvojega mladega oblikovalca Dejana Petrovića. Leta 2019 je z zaključno kolekcijo Raziskovanje spolnih identitet v kolekciji oblačil končal magistrski študij na NTF in nase opozoril z inovativnostjo, dovršenim tehničnim znanjem in spretno hojo po vse tanjši meji med spoloma. Oblačila oblikovalca nove slovenske modne generacije so osvobajajoča, sporočilna in progresivna. Prav mogoče je, da je Dejan naslednja slovenska oblikovalska superzvezda, ko bodo svet in ljudje na njem dozoreli. Mi smo ga postavili pred naših 21 hitrih vprašanj.

1. Se spomnite trenutka, ko je postalo jasno, da bo modno oblikovanje vaša kariera?

"V mladosti sem bil razdvojen med ljubeznijo do oblikovanja oblačil in risanjem, ampak po prvi modni reviji v tretjem letniku na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo sem spoznal, da je moda prava smer."

2. Prva modna muza?

"Odraščal sem ob MTV-ju, tako da so bili Madonna, Kylie Minogue in David Bowie moje velike glasbene in vizualne muze. Želel sem si oblikovati kostume za njihove turneje in nastope in z vsakim novim komadom sem si predstavljal, kak styling bi šel k pesmi. Hkrati pa me je vedno fasciniralo, kako so se večno spreminjali in si upali vse, česar si večina njihovih glasbenih vrstnikov ni upala. Na ta način tudi sam delujem, saj se ne želim ponavljati."

Osebni Arhiv

3. Največja začetniška napaka?

"Na srednji šoli sem dosti šival za znance in njihove kolege. Napaka, ki sem jo pogosto ponavljal, je bila, da sem sam strankam kupil material, a so nekatere potem 'pozabile' vzeti narejeni kos in sem bil precej v minusu. Sedaj, če šivam po naročilu, ponavadi stranka kupi material kot kavcijo."

4. Prva obleka, na katero ste bili resnično ponosni?

"Obleka, ki sem jo na roke sešil v tretjem letniku srednje šole, za prvo revijo. Material sem sam pobarval, ga na lutki polagal in drapiral in potem tudi na lutki sešil, ker nismo točno vedeli, kako ga optimalno prenesti z lutke do šivalnega stroja."

5. Kaj je tisto, kar dela vaš modni slog samo vaš?

"V kolekcijah vedno izhajam iz nekih kulturnohistoričnih momentov in kako se to kaže v današnjem času, tako da so oblačila zmeraj rahlo historična s sodobnim pridihom. Hkrati pa vedno združujem striktne linije moških krojev v kombinaciji z elementi ženske mode, zato lahko to oblečejo vsi, ne glede na njihovo opredelitev."

Osebni arhiv

6. Če bi lahko potovali v času, kaj bi samemu sebi pred začetkom modne kariere povedali?

"Naj bom še bolj pogumen in samosvoj, kot sem bil, saj se mi zdi, da bi lahko pri ustvarjanju šel v še večje ekstreme. Pa tudi to, da si moram kdaj privoščiti pavzo."

7. Če bi svoje oblikovanje razširili z oblačil na še kaj drugega, kaj bi to bilo?

"Na nek način to že počnem, saj se zaradi situacije s korono v zadnjem letu in pol veliko več ukvarjam z risanjem, ilustracijo in 3D-modelacijo."

Osebni arhiv

8. Kako naj bi se stranke med nošenjem vaših oblačil počutile?

"Svobodno, elegantno in samozavestno."

9. Zgodba, ki vas nikoli ne neha navdihovati?

"Tradicija severnoameriških domorodcev oziroma Indijancev. V njihovi kulturi so verjeli, da ne obstajata le moški in ženski spol, temveč cel spekter spolov, in te posameznike so imenovali two-spirited, dvodušni posamezniki, saj so verjeli, da imajo v sebi duši moškega in ženske. Kar me najbolj navdihuje, je, da so bili ti posamezniki družbeno izredno pomembni in čaščeni - bili so šamani, zdravniki, učitelji in druge pomembne figure v kulturi, hkrati pa so bila ta 'istospolna partnerstva' med two-spirited osebami pomembna, saj so posvajali otroke, ki so bili sirote. Želim si, da bi tudi današnja družba bila tako odprta do ljudi, ki niso zahodnjaško črno-bele mentalitete; da bi bili bolj odprti do spektra identitet, ki so bile kulturno prisotne po celem svetu v preteklosti in so še danes."

10. Material, ki najbolj podžiga vašo ustvarjalnost?

"Hkrati ljubim in sovražim žamet. Je čudovit material, ki tudi najenostavnejši kos spremeni v dragoceno obleko, vendar je nočna mora za šivanje."

Osebni arhiv

11. Material, s katerim se preprosto ne ujameta?

"Saten, jersey, lycra in njim podobni materiali so moja osebna verzija pekla."

12. Zvezda, ki si jo najbolj želite obleči?

"Večna želja so bile Madonna, Florence Welch in Kylie Minogue, v zadnjih letih tudi Dua Lipa in Grimes. Med moškimi pa Harry Styles, Troye Sivan in igralec Cody Fern. Od drugih znanih osebnosti so mi drage legende, kot sta Violet Chachki in Sasha Velour."

13. Zvezda, ki si jo najbolj želite sleči?

"Nekaj od zgoraj naštetih zvezd. Naj si bralci sami izberejo najboljši odgovor."

14. Kaj menite o modi iz druge roke?

"Lahko je lepa, sploh če komu uspe dobiti elegantne kose, ki so v nulo krojeni in izdelani iz časov mojstrskih krojačev, a zdi se mi, da je v večini naših vintage trgovinic problem v tem, da je največ športnih oblačil iz poznih 80-ih, 90-ih, katerih barv in modelov osebno ne prebavljam."

15. Kdo je vaš največji vzornik in kaj bi ga vprašali, če bi skupaj sedela ob koktajlu?

"Leonardo Da Vinci. Mislim, da bi se lahko ogromno naučil od tako genialno interdisciplinarne osebe, četudi samo ob eni pijački. Moje vprašanje bi bilo: če bi bil moj mentor; od tu naprej pa še ogromno drugih vprašanj."

Osebni arhiv

16. Koktajl, ki gre najbolj k vašim oblekam?

"Long island iced tea, saj je mešanica različnih sestavin, združenih v močno celoto. Hkrati pa, ker zgleda nedolžno na prvi pogled, ampak te vsebina rahlo na rit vrže, ko pokusiš."

17. Slovenska moda je ...

"... čudovito raznolika, imamo veliko ustvarjalcev, ki imajo svoj slog, in ni dveh, ki sta si podobna. Posebno občudujem dela dvojice M. Fiction, Nataše Hrupič in Sari Valenci, saj so izredne oblikovalke."

18. Pesem, ki najbolje opiše to, kar počnete?

"Pesem ​Medusa ​Tarje Turunen v duetu z Justinom Furstenfeldom. Rahlo kaotičen komad, ki združuje moško in žensko energijo v harmonično celoto."

19. Vaša naslednja kolekcija bo ...

"... drugačna kot dosedanja dela. Zaradi pandemije sem kakšne tri kolekcije že črtal in trenutno pripravljam kolekcijo z inspiracijo v flapper modi 20. let prejšnjega stoletja, s poudarkom na athleisure, saj smo zaradi pandemije vsi postali bolj oboževalci oblačil, ki so udobna in domu prijazna."

Osebni arhiv

20. Svetovno ali domače mesto, ki vas najbolj navdihuje?

"Obožujem London in Firence. So mesta, ki imajo neko svojo energijo in mi s svojo bogato kulturo in zanimivimi ljudmi nahranijo dušo."

21. Kje lahko najdemo vaše kose?

"Pred pandemijo sem imel kose v konceptnih trgovinicah, ki jih žal ni več. Trenutno so moji kosi na voljo za nakup in naročila na moji instagram strani Princederosesnoires."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.