(INTERVJU) Ženske bi morale poznati in opazovati svoje dojke. Z zdravnikom lahko komunicirate tudi po elektronski pošti

27.10.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Smo sredi rožnatega oktobra, meseca, posvečenega ozaveščanju o nevarnosti raka dojk, a bolezen je prisotna vse dni v letu.

"Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in več kot deset moških, nekaj manj kot 400 žensk in nekaj moških pa zaradi te bolezni umre. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato so za zmanjševanje umrljivosti pomembni predvsem ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program Dora, ki je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji."

Zvezdana Maurič Vražič: "Kar ne boli in se ne vidi, tega ni, je še vedno prevečkrat posameznikov moto."
Osebni arhiv

Pandemija covida-19 je vse druge bolezni potisnila v drugi plan. Kako je vplivala na preventivne programe?

"V času pandemije so se v letu 2020 nekateri programi upočasnili, nikakor pa ne ustavili. V letu 2021 potekajo preventivni programi redno, brez ovir. Ob izpolnjevanju pogoja PCT."

Priti do zdravnika je danes pravi projekt in marsikdo z obiskom odlaša. Se zdaj bliža pandemija prepozno odkritega raka?

"Osnova preventive je samopregledovanje dojk, je pa res, da marsikdo v tem času ni izkoristil možnosti komunikacije po elektronski pošti. Predvsem starejši še vedno želijo direkten kontakt ali vsaj pogovor po telefonu. Mlajša generacija se je navadila pošiljati slike, vprašanja in potrebe po elektronski pošti. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju te bolezni."

Kaj samopregledovanje pomeni v praksi?

"Vsaka ženska bi se morala že v mladosti začeti samopregledovati in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samopregledovanju je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože in uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje. Pri spremembah se je treba posvetovati z izbranim zdravnikom. Vsaka nenadna sprememba v prsih lahko kaže, da je nekaj narobe. Vključno z nenadnimi spremembami v velikosti ali obliki dojke. Nenavadne bolečine v prsih ali bradavicah so prav tako simptom, na katerega morajo biti ženske pozorne, ali če se bradavica nenadno prične obračati navznoter. Tudi koža na prsih lahko daje pomembno informacijo o tem, da je nekaj narobe. Če postane rdeča, luskasta, zadebeljena, nagubana ali brazdata, prosite zdravnika, naj pregleda vaše prsi. Prav tako, če imate nenavaden izcedek iz bradavice ali oteklo dojko, čutite njeno toploto ali občutljivost. Pomemben znak so tudi otekle bezgavke pod pazduho."

Ob besedi rak nas še vedno strese in mnogi jo izgovarjajo potihoma. Smo kot družba dovolj ozaveščeni?

"Rak je naš vsakdanjik. Veliko bolj ga poznamo in prepoznavamo kot kardiovaskularne bolezni, a ravno tako ga velikokrat zanikamo. Kar ne boli in se ne vidi, tega ni, je še vedno prevečkrat posameznikov moto. Z ozaveščanjem o pomenu preventivnih pregledov, samopregledovanja dojk, mod pri moških in z rednim udeleževanjem preventivnih programov Zora, Dora in Svit lahko naredimo veliko koristnega."

Profimedia

Rak ne prizadene samo telesa. Kje ob tej bolezni najti psihološko podporo?

"Večina bolnikov najde največjo oporo v družini. V podporo pa so tudi društva onkoloških bolnikov, združenja bolnikov z rakom, društva za boj proti raku, ki so po vsej Sloveniji."

V Društvu za boj proti raku Štajerske ste zelo aktivni. Kaj pripravljate? Ne samo v rožnatem oktobru, ampak bližnji prihodnosti nasploh.

"V Društvu za boj proti raku Štajerske vsako leto pripravimo projekte, nekaj tudi s sofinanciranjem Mestne občine Maribor. Sodelujemo z mariborskim zdravstvenim domom, z njim v oktobru organiziramo tri predavanja. Drugi sodelujoči so Hospic Maribor, Alma Mater Europea, Onkološki oddelek UKC Maribor. Predavanja bodo na temo paliative, nege zobovja onkoloških bolnikov in delovne terapije bolnic po prebolelem raku dojk. Predavanja bodo posneta in dosegljiva na družbenih omrežjih in spletnih straneh vseh sodelujočih v projektu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta