Kaj razkrivajo sivi lasje?

Maja Trajkovski
03.01.2019 05:40

Življenjski slog vpliva tudi na lase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Staranje je največji vzrok

Morda vas prvi sivi las sploh ni presenetil. Povsem normalno je, da se barva in tekstura las z leti spremenita. Znanstveniki pravijo, da je najboljši opis za to 50-50-50, kar pomeni, da ima 50 odstotkov ljudi do 50. leta tudi 50 odstotkov sivih las.

Druga rasa, druga pravila

Znanstveniki zatrjujejo, da belci osivimo najprej, še posebej tisti z rdečim odtenkom las. Sledijo svetlolasci, medtem ko naj bi črnolasi praviloma osiveli zadnji.

Spet stres

Ključno vlogo pri sivenju ima stres. Čeprav je "svež" narastek pred njim varen, je odločilen za trenutni videz kože in kakovost las. Zelo stresen dogodek tako lahko denimo povzroči pospešeno izpadanje las, ko si opomoremo, pa so novi pogosto tanjši in druge barve.

Življenjski slog

Življenjski slog je povezan z mnogimi stvarmi, tudi z lasmi. Ljudje, ki kadijo in jedo nezdravo, dokazano osivijo hitreje. Čeprav zveni kot kliše, je resnica. Pomanjkanje vitamina B12 namreč povzroči izgubo lasne pigmentacije in cigaretni toksini zamašijo krvne žile, kar vodi do manjšega brazgotinjenja lasišča. Zdrava živila, polna antioksidantov, pa nasprotno - telo oskrbujejo s kisikom. Razlog več, da razmislite o uvedbi zdrave hrane in življenjskih navad.

Kakovost in barva se razlikujeta

Matične celice las ustvarijo lase, matične celice pigmenta pa njihovo barvo. Običajno si v razvoju sicer sledijo, včasih pa se nekatere vendarle izčrpajo prezgodaj. Zato se lahko zgodi, da so vaši bujni lasje že skoraj povsem sivi, medtem ko se prijateljica s tanjšimi in šibkimi hvali z naravno črno barvo. Raziskovalci zato poskušajo najti rešitev, ki bi upočasnila sivenje, saj z barvanjem za nekaj tednov res zavrtimo leta nazaj, vendar celične strukture dolgoročno ne spremenimo.

Pobelijo se sami

Če poznate uporabo vodika pri svetlenju las, lažje razumete tudi biološko beljenje. Sčasoma se namreč v laseh nakopiči tudi naravni vodik, kar v končni fazi blokira proizvodnjo melanina ali našega naravnega lasnega pigmenta.

V resnici nismo sivi

Strogo biološko gledano, lasje ne posivijo, takšni zrastejo. Življenjska doba lasu traja od leta do treh let, nato las preprosto izpade in prostor odstopi bolj ali manj pigmentiranemu namestniku. Edina, ki lahko spremenita barvo in strukturo že izraslih las, sta frizer in kemija.

Sivi niso enaki običajnim

Včasih so zdijo precej ščetinasti, vendar so sivi lasje v resnici mehkejši in bolj gladki od navadnih. Na njihovo kakovost in trdoto vpliva predhodno puljenje prvih znanilcev jeseni življenja, ki trajno poškoduje lasni mešiček in tako strukturo lasu spremeni za zmeraj.

Barvo lahko zavrnejo

Če se odločite za spremembo barve, morate upoštevati, da sivi lasje niso poslušni. Povedano drugače - lahko so celo odporni proti barvi, zato se lahko zgodi, da se jih ne prime in pri prvem pranju steče v odtok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta