Kako močan je vaš imunski sistem? Rešite vprašalnik

Bonbon Bonbon
04.06.2020 04:29

Bolj kot kdaj prej ugibamo, kako odločno in učinkovito bi se naš imunski sistem boril ob napadu vsiljivcev. Da boste lažje ocenili njegove zmogljivosti in po potrebi pravočasno okrepili šibke točke, rešite vprašalnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Dr. Jeffrey Bland je sestavil vprašalnik za preverjanje presnove posameznika s pogostimi simptomi, ki kažejo na majhno sposobnost razstrupljanja. Z njim pa dobimo tudi predstavo, kako močan je naš imunski sistem. Vsak simptom, ki ga imate občasno, točkujte z eno točko, pogoste pa z dvema.

Seznam simptomov

• Glava: glavoboli, omedlevica, omotičnost, nespečnost.
• Oči: solzne ali srbeče oči, otečene, pordele ali lepljive veke, žepki ali temni kolobarji pod očmi, zamegljen vid.
• Ušesa: srbenje, bolečina, okužba, izcedek iz ušesa, zvonjenje v ušesih, izguba sluha.
• Nos: zamašen nos, težave s sinusi, seneni nahod, napadi kihanja, obilno nastajanje sluzi.
• Usta: kronični kašelj, davljenje, pogosta potreba po odkašljevanju, hripavost, izguba glasu, otekle ali brezbarvne dlesni, ustnice ali jezik, ustne razjede.
• Koža: akne, koprivnica, izpuščaji, suha koža, izpadanje las, navali vročine, prekomerno znojenje.
• Srce: nepravilen ali preskakujoč srčni ritem, hiter ali razbijajoč utrip, bolečina v prsnem košu.
• Pljuča: katar v prsnem košu, astma, bronhitis, kratka sapa, oteženo dihanje.
• Prebava: slabost, bruhanje, driska, zapeka, napenjanje, kolcanje, vetrovi, zgaga, črevesno-želodčne bolečine.
• Mišice sklepi: bolečine v mišicah ali sklepih, artritis, okorelost ali omejenost gibov, občutek slabosti ali utrujenosti.
• Teža: pretirano uživanje hrane, pijače, želja po določenih vrstah hrane, prekomerna telesna teža, prisilno uživanje hrane, zadrževanje vode, prenizka telesna teža.
• Energija: utrujenost, lenobnost, apatija, letargija, hiperaktivnost, nemir.
• Um: slab spomin, zmedenost, slaba zmožnost razumevanja, slaba zbranost, povezovanje dejstev, težave pri sprejemanju odločitev, jecljanje ali zatikanje pri govorjenju, požiranje zlogov, težave z učenjem.
• Čustva: nihanje razpoloženja, anksioznost, strah, živčnost, jeza, razdražljivost, napadalnost, depresivnost.

Rezultati

Če ste zbrali več kot 25 točk, imate začetne motnje pri razstrupljanju in pri moči imunskega sistema. Poskrbite za spremembe v prehrani.
Če je vaš seštevek več kot 50 točk, je vaša sposobnost razstrupljanja podpovprečna, imunski sistem pa načet. Mogoče bi bilo pametno vsak dan dodati vsaj 1000 mg vitamina C in okrog 5000 mednarodnih enot vitamin D3.
Ob več kot 75 točkah pa je najbolje, da se resno lotite dela za izboljšanje imunskega sistema. Poleg vitaminov D3 in C dodajte še karotenoidne snovi iz korenja, paprike in paradižnika ter flavonoide – to so vijolična barvila iz borovnic, grenivk, jagodičja, bezga in granatnih jabolk. Pri vsakem obroku jejte tudi križnice, to je zelenjava, ki vsebuje surforafan (žveplova spojina, ki pospeši razstrupljanje na celični bazi). Mednje spadajo zelje, repa, koleraba, brokoli, cvetača in redkvica - in čim več grenčin, ki jih dobite v regratu in rukoli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta