Kolesarsko potepanje: Poženite pedale in krvni obtok

Urška Kereži
25.04.2020 19:29

Čez vikend si privoščite kolesarsko potepanje in si naberite energije za ves teden ali celo mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srce med vinogradi, Svečina
Zavod Za Turizem Maribor Pohorje

Lepih kolesarskih poti je v naši okolici zares veliko, zato je praktično nemogoče izbrati najlepšo. Na vsaki nas namreč spremlja čudovita narava s potoki ali rekami, gozdovi in zeleno gričevnato pokrajino, bogata z zgodovinskimi in kulturnimi znamenitostmi. Le kako bi jih torej lahko raziskali bolje kot s kolesom? Zato predlagamo nekaj najbolj priljubljenih in nezahtevnih izbir, primernih za rekreativne kolesarje. Veliko natančnih opisov poti najdete v vodnikih, zemljevidih in na spletu, pa tudi sicer so v večini dobro označene, razen tistih seveda, ki pač vodijo po naravi. A nič hudega, če se izgubite, za pot povprašajte kar domačine.

Pot Stare trte

Maribor je mesto najstarejše trte na svetu, Stare trte, ki ima tudi svojo kolesarsko pot. Pot začnete pri TIC-u Maribor, od koder se skozi mesto podate na Lent do Stare trte, najstarejše na svetu, kjer se ustavite tudi v hramu vinske kulture, v Hiši Stare trte. Zatem se podate po nabrežju reke Drave do Malečnika, kjer vas čaka razgibana vožnja čez Vodole, Ruperče, mimo Pernice in Perniškega jezera do Jarenine in Jareninskega dvora, kjer si privoščite ogled in postanek v vinski kleti Dveri-Pax.

Sašo Bizjak

Rački ribniki

Zahodni del Dravskega polja je prepreden s potmi med polji in vasmi med njimi s čudovitimi razgledi na Pohorje. Kolesarska pot vas popelje do Krajinskega parka Rački ribniki, ki zajema osem različno velikih ribnikov in enega akumulacijskega. Pestrost rastlinskih vrst omogoča življenje mnogim ogroženim živalskim vrstam. Pravo bogastvo vodnih in strupenih rastlin, zelišč in mineralov je na ogled v botaničnem vrtu TAL 2000. Center krajinskega parka so Rače, kjer je v središču kraja prenovljen Grad Rače, zgrajen leta 1530.

Kolesarsko odkrivanje Pohorja

Pohorje je 1543 metrov visoka naravna oaza širnih gozdov, prepredenih z gozdnimi potmi, ki vas popeljejo vse do pragozda Šumik, jas in pašnikov, neokrnjene pohorske vode, slapov in šotnih barij z jezerci, kjer živijo največji metulj v Evropi in druge dragocene živalske vrste. Je tudi edino silikatno gorovje pri nas. Odkrivati ga lahko začnete že pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače, ki vas popelje vse tja do vrha Mariborskega Pohorja na višino 1042 metrov. To je priljubljena razgledna točka na mesto Maribor. Bolj zagnani se lahko na vrh Pohorja podate tudi po Kordekovi kolesarski poti in se spustite po progi Bike parka Pohorje. Naravne znamenitosti vas bodo naravnost navdušile.

Mariborski Triglav

Razgibana kolesarska pot vas popelje po vinorodni in gozdnati pokrajini, ki se razteza nad Mariborom vse do razgledišč na vzhodnih obronkih Kozjaka. Na poti boste osvojili številne vrhove, med drugim Sv. Urban, Tojzlov in Žavcarjev vrh, od koder se odpirajo čudoviti razgledi na Pohorje, Dravsko dolino in Kozjak. Pot vodi mimo postojank, turističnih kmetij in vinogradnikov, kjer vam bodo z veseljem postregli z domačimi dobrotami.

Sv. Urban

Razgibana kolesarska pot vas popelje po vinorodni in gozdnati pokrajini, ki se razteza nad Mariborom vse do Kozjaka na slovito in priljubljeno razgledno točko Sv. Urban, od koder se razprostira čudovit razgled na Pohorje in Maribor. Na vrhu si odpočijte in okusite lokalne dobrote turističnih kmetij.

Srce med vinogradi

Spoznajte tipični vinogradniški svet dela Slovenskih goric, ki se razteza od Maribora vse do meje z Avstrijo in se podajte po razgibani pokrajini z nasadi trte in jablan, tu in tam poraščeni z gozdovi, po kateri so raztresene kmetije, kjer se boste lahko okrepčali z izvrstnimi štajerskimi jedmi in vrhunskimi vini. Pot vas popelje do najbolj slikovite slovenske ceste med vinogradi v obliki srca, na meji z Avstrijo, na Špičniku, v Svečini.

Dravska kolesarska pot

Kolesarska pot ob reki Dravi poteka skozi štiri države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 710 kilometrov. Pot se začne v neposredni bližini izvira reke Drave na Toblaškem polju (Toblach) v Italiji. Nato se nadaljuje po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji in na koncu Hrvaški (kjer pot še ni v celoti urejena in označena). Prvih 70 kilometrov od izvira Drave je zelo zanimivih, saj se večino časa peljemo po klancu navzdol. Zelo dolg odsek nato teče po avstrijski Koroški ter pri Viču vstopi v Slovenijo, kjer se nadaljuje proti Dravogradu, nato po drugi strani reke Drave skozi Bukovje, Trbonje, Dravče, Vuzenico in Vuhred, vse do Podvelke, kjer zavije desno in po približno šest kilometrov dolgem vzponu na Janževski vrh in Lehen pridemo do Lovrenca na Pohorju. Nadaljujemo skozi Puščavo in Činžat do Fale, kjer se ponovno vozimo tik ob Dravi, obenem pa prečkamo hidroelektrarno Fala ter po Jabolčni poti nadaljujemo do Ruš. Skozi Bezeno, Bistrico ob Dravi, Laznico in Limbuš, mimo Mariborskega otoka kmalu pripeljemo v drugo največje slovensko mesto, Maribor.
Iz Maribora proti Ptuju lahko kolesar izbira med dvema variantama: reliefno položnejšo ter bolj odmaknjeno od drugega prometa, ki poteka čez Miklavž na Dravskem polju, Starše in Hajdino. Alternativna tej pa po levem bregu Drave poteka čez nekaj krajših in lahkotnih vzponov ter spustov skozi Malečnik in Trčovo do Zgornjega in Spodnjega Dupleka. Kolesarimo naprej skozi Vurberk in Krčevino, nato kmalu pridemo do Ptuja, nadaljujemo ob Ptujskem jezeru, skozi Zabovce, Novo vas pri Markovcih in Stojnce, do Muretincev in do Ormoža in Središča ob Dravi, kjer prečkamo mednarodni mejni prehod s Hrvaško.

Jantarna kolesarska pot

Je ena od evropskih kolesarskih poti, povezuje obalo Baltiškega morja z Jadranskim. Na slovenska tla se iz Avstrije priključi na mejnem prehodu Šentilj. Najprej pozdravi Slovenske gorice, Kozjak in Maribor, nato se čez Dravsko polje nadaljuje preko Leskovca vse do Slovenske Bistrice.

Slovenska turnokolesarska pot

Ta krožna kolesarska pot obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1800 kilometrov in premaga 50.000 metrov višinske razlike v vzponu. Poteka tudi skozi turistično destinacijo Maribor - Pohorje, kjer so kontrolne točke z žigi na voljo v Sveti Trojici, pri Maistrovem stolpu v Zavrhu, v Hiši Stare trte na Lentu v Mariboru, Mariborski in Ruški koči ter Domu na Osankarici na Pohorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta