Lasje sovražijo vročino: Kaj narediti, da ne bodo sredi poletja videti kot scefrana metla?

Bonbon Bonbon
25.05.2022 06:00

Zdravi, sijoči in negovani lasje so več kot le okras, saj močno vplivajo tudi na našo pozitivno samopodobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Žal pa so tudi zelo občutljivi na vremenske razmere in druge zunanje dejavnike. Poleti lasje pod vplivom sonca, morske soli in klorirane bazenske vode lahko izgubijo barvo, sijaj, volumen in vitalnost.

Te spremembe lahko preprečite samo s primerno nego, prilagojeno poletnim razmeram in vrsti las. Z zaščito pred UV-žarki in morsko soljo bodo vaši lasje ohranili sijaj, barvo in vitalnost.

Profimedia

Kadar govorimo o negi, veljajo za kožo in lase enaka pravila. V obeh primerih se nega začne s temeljitim, vendar z nežnim čiščenjem in konča s hranjenjem, vlaženjem in zaščito. Koža in lasje se med seboj precej razlikujejo. Lasje namreč nimajo takšnih obrambnih sposobnosti, kot jih ima koža, in se ne morejo obnavljati. Medtem ko se koža pred soncem brani s proizvajanjem melanina in z odebelitvijo površinskega sloja, pred drugimi škodljivimi vplivi pa z nastajanjem novih celic, se lasje neustavljivo starajo. Njihovo staranje pospešujejo številni zunanji dejavniki, med njimi pa so na prvem mestu UV-žarki. Za razliko od kože, na kateri poškodbe, ki so nastale zaradi UV-žarkov, vidimo in občutimo v obliki rdečice, lupljenja in opeklin, poškodb na laseh ne občutimo. Prepoznamo jih lahko le po izgubi sijaja, spreminjanju barve, izsušenosti, lomljenju vrhov in cepljenju konic. Sonce lase poškoduje po celotni dolžini, od korena do vrha, ter tudi globinsko, od površinskega sloja pa vse do jedra.

Nežno pranje

Ne glede na barvo, volumen in vrsto lasem dobro dene nežno, vendar temeljito pranje. Po izpiranju šampona lasje ne smejo biti grobi, ampak mehki na dotik. Lase si umivajte enkrat do dvakrat na teden, če je potrebno, tudi pogosteje, vendar v tem primeru uporabite poseben šampon za pogosto pranje. Poleg pranja ti šamponi lase tudi nahranijo, navlažijo in zaščitijo.

Pranje izkoristite za nežno masažo, ki bo spodbudila površinsko prekrvitev lasišča in pospešila dotok kisika in hranljivih snovi v korenine las. S konicami prstov masirajte lasišče s krožnimi gibi od strani do vrha temena in pazite, da pri tem ne gnetete kože.

Temeljito hranjenje

Mastni lasje so lahko enako dehidrirani kot mastna koža. Izsušenim lasem primanjkuje sebuma na površini las. To težavo boste odpravili s previdno izbiro šampona in s primerno nego po pranju - z maskami, regeneratorji, losjoni in sredstvi, ki se ne izpirajo. Izberite masko ali regenerator za vaš tip las, primerno trenutni spremembi, ki ste jo opazili na laseh. Proizvod nanesite po pranju, lase si ovijte z brisačo in pustite delovati sredstvo najmanj deset minut, nato pa si lase temeljito izperite.

Lasje ne marajo vročine

Vroča voda in vroč zrak iz sušilnika za lase sta glavna sovražnika sijaja, barve in vitalnosti las. Mastnim bosta s površine odstranila sebum, suhe lase pa bosta še dodatno izsušila in izpostavila poškodbam. Lase si vedno izpirajte z mlačno vodo, sušilnik za lase pa naj bo od las oddaljen vsaj 20 centimetrov.

Profimedia

Preprečite poškodbe

Poleg vročine moramo lase zaščiti tudi pred UV-žarki. Pri vsakem izpostavljanju soncu lasje postanejo bolj občutljivi in tanjši.

- Žarki UVB pospešujejo proces oksidacije, zaradi katerega se tanjša površinski zaščitni sloj sebuma, lasje postanejo grobi na dotik in izgubijo sijaj.

- Žarki UVB poškodujejo medcelične vezi, površinske luske oslabijo in se ne zapirajo. Lasje postanejo porozni in še bolj občutljivi za poškodbe, saj voda še poveča škodljivo delovanje prostih radikalov.

- UV-žarki lahko prodrejo tudi do samega jedra las in poškodujejo keratinske vezi. Posledica: lomljenje las in cepljenje konic.

Takšne in podobne poškodbe lahko preprečimo le s površinsko zaščito. Losjoni, pršila in emulzije so narejeni prav s tem namenom, saj na površini las ustvarijo tanek zaščitni sloj, ki preprečuje škodljive vplive UV-žarkov, morske soli in klora. Pri izbiri naj vam bo vodilo kakovost. Le tako boste ohranili svoje lase zdrave in lepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta