Moška poslovna moda: Te obleke nikoli ne nosite po 17. uri

Bonbon Bonbon
17.02.2021 06:00
Tudi v moškem poslovnem svetu, enako kot v ženskem, veljajo pravila oblačenja, ki jih je treba upoštevati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če se boste držali klasike in standardnih barv poslovnega sveta, torej sivih, modrih in črnih, ne boste zgrešili. Verjetno bi mlajše generacije oporekale, a takšen je svet v poslovnih vodah, lahko rečete tudi, da je dolgočasen, uniformiran. Rahla odstopanja se sicer že kažejo, zlasti v krogih poslovnežev, ki se ukvarjajo z računalniško tehnologijo.

Profimedia

Obstajajo tudi pravila pri srajcah, kravatah in nogavicah. Srajce morajo biti dovolj velike, kravate morajo biti lepo zavezane do konca delovnega dne, kljub vročini in preveliki utrujenosti. Poslovni svet ne odobrava kravat z nenavadnimi kričečimi vzorci in barvami. Za moške nogavice pa velja, da morajo biti dovolj dolge, da se ne vidi gola koža, ko moški sede. Nogavice morajo biti usklajene s hlačami ali čevlji, črne nogavice nosite samo k črni obleki. Poleti poslovnemu moškemu ni dovoljeno priti na sestanek brez nogavic, še manj v belih nogavicah, ki sodijo samo k športnim oblačilom. V poslovnem svetu ni prostora niti za sandale, pa naj bo še tako vroče. Če ste v pisarni sami, si občasno lahko slečete suknjič, vendar ne vihajte rokavov srajce, tudi če vam je prevroče. Nikoli pa ne bodite brez suknjiča, ko delate s strankami. Tudi na poslovnem kosilu ali večerji morate v suknjiču zdržati do konca, čeprav vam je neznansko vroče. Pravico sleči oziroma odločiti, da boste slekli suknjič, ima samo gostitelj, ki mora dobro oceniti položaj (neznosna vročina, nemogoče klimatske razmere ...). Če se gostitelj odloči za takšno potezo, ga drugi lahko posnemajo.

Profimedia

Modni trendi dovoljujejo več nakita tudi moškim, vendar poslovni svet kaj več od poročnega ter pečatnega prstana in ure ne dopušča, torej pozabite na uhane. Dovoljeni so še kravatna igla in manšetni gumbi.

Pričeska mora biti kratka, če imate plešo, si redkih las nikar ne češite čez njo. Če ste se odločili za brado, naj ne bo predolga in nepravilno raščena.

In še nekaj nasvetov

Če imate veliko opravkov s strankami, bodite pozorni, da obleke zamenjujete ali pa jih popestrite z drugačnimi kravatami. Srajce je treba likati brez robov, spodnjih majic pod srajcami pa nikar ne nosite. Tudi ne hodite po pisarni ali podjetju z zavihanimi rokavi srajce, četudi v bližini ni strank. Ko sedite, suknjič lahko odpnete, kadar stojite, mora biti suknjič zapet. Roke vam ne smejo zaiti v žepe suknjiča, v žepih suknjiča ali hlač ne nosite debelih denarnic ali prenosnih telefonov. Nošenje pasu je obvezno, čevlji morajo biti brezhibni, čisti. Okrasne robčke lahko nosite ob slovesnih priložnostih, praviloma po 18. uri, lahko se ujemajo z barvo srajce ali pa s kravato. V prsni žep ga zataknete tako, da gleda ven 3 do 4 centimetre blaga.

Profimedia

In še o sedenju moških: dobro sedenje je tisto, pri katerem so stopala uprta v tla, kolena in stopala so lahko narazen le nekaj centimetrov. Sedenje, pri katerem je razmik večji, je nedopustno. Prekrižane noge so dovoljene, samo pazite, če imate krajše noge.

Obstajajo proporcionalni normativi, ki jih upoštevajte pri nakupu obleke. Treba je biti pozoren na dolžino suknjiča in rokavov. Dolžina hlač naj sega do tal, če stojite bosi. Pri videzu je pomembna tudi širina ramen, dolžina suknjiča pa naj pada v skrčeno dlan. Srajca naj se okoli vratu prilega, naj ne bo pretesna, dolžina rokavov pa naj sega za centimeter čez manšeto. Čevlji naj bodo klasične oblike, z rahlo zaobljeno konico, črne ali pa tobačno rjave barve, ki se podata skoraj k vsemu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta