Na čustvenem toboganu v dneh pred menstruacijo: Zakaj takšna razpoloženjska nihanja?

24.09.2021 06:00
Danes se vsaj ženske že pogovarjamo o težavi, za katero so nam včasih govorili, da je le izmišljotina: o predmenstrualnem sindromu ali na kratko PMS. Zdaj vemo, da vpliva na naše osebno in poklicno življenje. Žal pa veliko ljudi, zlasti moških, še vedno misli, da se vse dogaja le v naši glavi, PMS pa naj bi bil le izgovor, da smo zoprne in da pojemo vso čokolado, ki nam pride pod roke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Pred začetkom menstruacije me navadno zelo boli trebuh in moje telo se mi zdi dvakrat težje kot običajno. Prsi imam napete, trebuh pa napihnjen, kot bi se preveč najedla. Tudi teža se mi precej poveča. Zato se počutim zelo neprivlačno in sploh nočem iti ven. Tudi če se super uredim in obujem najboljše visoke pete, se ne morem znebiti razpoloženjskih nihanj."

"Vsak mesec občutim med ovulacijo nekaj bolečin v jajčnikih in takoj zatem se mi na obrazu pojavi velik mozolj. Lasje se mi zamastijo, prsi pa se mi tako povečajo, da imam za modrčke dva predala: predmenstruacijskega in pomenstruacijskega. Postanem tudi skrajno nerazpoložena in zelo me začnejo skrbeti določene politične zadeve in vprašanja, na primer globalno segrevanje."

"Tik pred menstruacijo bi naredila vse za čokolado, ubijala bi za škatlo piškotov. Včasih moram v najbližjo trgovino, odprto do polnoči, da kupim največje pakiranje. Jesti jih začnem že na cesti, dokončam pa jih na zofi med gledanjem kakšne televizijske limonade."

Telesni in psihični znaki PMS

Pripovedi treh mladih žensk opisujejo najbolj tipične znake predmenstrualnega sindroma (PMS). Ti simptomi se lahko od ženske do ženske precej razlikujejo, a med telesnimi so najbolj značilni občutljivost ali napetost prsi, napihnjenost trebuha, krči, glavobol, povečanje telesne teže, bolečine v sklepih ali mišicah, mastna koža in akne, utrujenost, nespečnost ali čezmerno spanje, spremembe apetita ali hlepenje po hrani in bolečine v hrbtu. Med psihičnimi simptomi PMS pa se najpogosteje pojavljajo nihanje razpoloženja, jeza oziroma izbruhi jeze, pomanjkanje energije, razdražljivost, napetost in tesnoba, občutek neobvladovanja stvari, težave z zbranostjo in spominom, žalost in potrtost, izguba zanimanja za običajne dejavnosti, obup ter občutek lastne ničvrednosti in krivde.

Profimedia

Kaj natančno povzroča PMS, medicina še ni ugotovila. Zagotovo pa je povezan s hormonskimi spremembami med menstruacijskim ciklusom. Da PMS ni izmišljotina, priča tudi podatek, da težave opaža skoraj 80 odstotkov žensk. PMS se pojavi v tednu ali dveh pred menstruacijo, včasih se konča pred začetkom krvavitve, včasih traja tudi med njo. Doleti lahko vsako žensko, ki ima menstruacijo, ne pojavlja se le pred puberteto, v nosečnosti in po menopavzi. Vsaka ženska PMS doživlja drugače, za večino pa je čas pred menstruacijo pravi čustveni tobogan. Mnogo žensk postane jokavih, občutljivih in razdražljivih, so močno potrte, občutijo pa lahko tudi vse našteto hkrati. Mnoge občutijo tudi telesne spremembe, od občutka napihnjenosti do težav s kožo, pojavi pa se lahko tudi pravo hlepenje po ogljikovih hidratih ali sladkarijah.

Predmenstrualna disforična motnja

Kako močno bodo izraženi simptomi PMS pri posameznici, je odvisno od njenega načina življenja in od dednih vzrokov. Hujšo obliko PMS doživlja 22 do 26 odstotkov žensk, od tri do osem odstotkov jih trpi za najhujšo obliko, imenovano predmenstrualna disforična motnja (PMDM).

PMDM sodi med duševne motnje, za potrditev diagnoze pa se morajo simptomi pojavljati večino dni v tednu pred menstruacijo in v večini ciklusov v zadnjem letu. Pojavljati se mora vsaj eden od tako imenovanim primarnih simptomov: afektivna labilnost (nenadne spremembe razpoloženja), bojazen, zaskrbljenost in/ali napetost, depresivno razpoloženje ali obup, razdražljivost. Simptomi morajo hudo motiti "normalno" delovanje ženske pri različnih vsakodnevnih dejavnosti, ne smejo pa biti le poslabšanje drugih duševnih motenj (depresija, panika, osebnostne motnje).

Raziskave kažejo, da dobrih 70 odstotkov žensk v Sloveniji pozna pojem PMS. Skoraj 60 odstotkov jih simptome občuti v taki meri, da vplivajo na njihovo življenje. Slaba četrtina Slovenk je zaradi PMS že obiskala zdravnika.

Ali gre za PMS ali ne, ženska najlaže ugotovi tako, da prične vsak dan beležiti vrsto in moč simptomov, ki se pojavljajo. Tako bo lahko hitro opazila, ali se težave pojavljajo ciklično. Tudi zdravnik bo na osnovi dnevniškega zapisa lažje ugotovil, ali gre za PMS ali kaka druga stanja.

Profimedia

Lajšanje simptomov

Simptome PMS lahko pomagajo olajšati spremenjen način življenja, alternativne terapije in zdravila.

Strokovnjaki kot enega najboljših načinov priporočajo redno zmerno telesno vadbo, ki naj traja vsaj 30 minut 4- do 6-krat na teden, in druge sproščujoče aktivnosti, kot so joga, tai či, sprostilne kopeli, masaže. Svetujejo tudi vsaj 8 ur nočnega spanja in uravnoteženo prehrano s kompleksnimi ogljikovimi hidrati in vlakninami ter omejitev pitja kave, čaja in alkoholnih pijač. Med možnostmi alternativne terapije navajajo relaksacijsko terapijo, kognitivno terapijo, akupunkturo in zeliščna zdravila, na primer svetlinovo olje, ingver in regratov čaj. Pri bolečinah (menstruacijskih krčih, bolečinah v mišicah in glavobolu) si lahko pomagamo z zdravili, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. Pri hujših primerih psihičnih simptomov bo zdravnik predpisal antipsihotike. Psihične in telesne simptome PMS pomagajo lajšati tudi novejše kontracepcijske tablete. Zadnja možnost, zlasti pri najhujših oblikah PMDM, je kirurška odstranitev jajčnikov in maternice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta