Ni vsak kolagen dober: Proizvajalci nam v iskanju večne mladosti poskušajo prodati marsikaj

Bonbon Bonbon
18.02.2022 06:00

V želji po večji prožnosti in čvrstoti ne pozabite brati deklaracij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Še nikoli ni bilo kolagenu namenjene toliko pozornosti kot zadnja leta in vse več ljudi se navdušuje nad pozitivnimi učinki, ki jih ima njegovo uživanje pri videzu in počutju. Ker je kolagenov na trgu veliko, se je treba izbire lotiti premišljeno, saj se zdijo obljube nekaterih proizvajalcev že kar prelepe. Nekaj nepozornosti nas hitro pahne v slab nakup.

Profimedia

Kaj sploh vemo o kolagenu? To, da je glavna strukturna beljakovina, ki tvori vezivna tkiva našega telesa, kot so kosti, koža, hrustanec in kite. Vse bolj razširjeno je prepričanje, da uživanje kolagena iz zunanjih virov izboljšuje zdravje, podpira fiziološke procese in blaži posledice staranja. Nekatere študije so pokazale, da lahko jemanje peroralnih dodatkov kolagena poveča elastičnost kože, njeno hidracijo in gostoto kožnega kolagena. Te lastnosti namreč s staranjem upadajo.

Primerjava šestih najbolj opaznih kolagenov na slovenskem trgu pokaže nekaj bistvenih razlik med izdelki. V glavnem gre za ribji kolagen, goveji kolagen ali takšnega, ki ga pridobivajo iz jajčnih membran, s številnimi dodatki.

Izdelki se med seboj močno razlikujejo. Tako nekateri vsebujejo konzervanse, gostila, kisline, umetne arome, večinoma zgolj eno vrsto kolagena, pri eni od znamk pa je podrobno branje še posebno pomembno, saj izdelek kolagena sploh ne vsebuje, temveč zgolj sestavine, ki naj bi "pomagale" pri sintezi naravnega kolagena.

Profimedia

Po pozitivnih lastnostih izstopa kolagen Nutrispoint Premium Sport Kolagen Move. Vsebuje kar štiri vrste patentiranih kolagenov, naravne minerale magnezij, kalcij in natrij iz islandskih rdečih morskih alg, naravno hialuronsko kislino iz jajčne membrane, ekološko borovnico, ribez, peso, datlje, lističe stevie, naravni vitamin C iz ekološke acerole, izvleček bosvelije za protivnetno delovanje in patentirani naravni izvleček bioperin iz črnega popra, ki poveča biorazpoložljivost preostalih učinkovin. Patentirani kolagenski kompleks klinično dokazano pomaga pri gibih, kot so hoja, skakanje in dviganje bremen. Proizvajalec, slovensko podjetje z lastnim razvojem in proizvodnjo, poudarja, da ne vpliva dobro samo na zdravje sklepov, tetiv, kosti, temveč tudi na lepoto, učvrsti kožo, lase in nohte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta