Odprite srce toplini: Kako si enostavno polepšati božične praznike

Bonbon Bonbon
23.12.2021 06:00

Še eno grobo leto se izteka, zato božič potrebujemo bolj kot kadarkoli. Lotite se ga po svoje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dotik zimske narave. Ujemite v pogrinjek lepoto najhladnejšega dela leta.

Profimedia

Ne bo takšen, kot je bil, a kaj pa sploh še je. Zmešanemu svetu navkljub pa sporočilo božiča ostaja nespremenjeno. Luč v temi. Novo upanje. Neprecenljivost tega, da imamo drug drugega. Božič je eden največjih krščanskih praznikov, ko se je po verovanju kristjanov Jožefu in Mariji v majhnem mestecu Betlehem rodil Jezus. Tega je Marija po navedbah v evangelijih povila in položila v jasli hleva, ker drugje zanje ni bilo prostora. Ko se je Jezus rodil, je na nebu vzšla zvezda, ki je oznanila, da se je rodil odrešenik.

Drugačni časi, drugačen božič. A v sebi smo še zmeraj isti. S kančkom ironije.

Profimedia

Na praznik se začnejo verniki pripravljati z adventom, ki se je letos začel konec novembra in se bo končal na sveti večer. Mnogi verniki bodo, kot je običaj, postavili jaslice in okrasili božična drevesca. No, mnogi so jih že, saj se v zadnjih letih val božičnega veselja sproži že tedne pred praznikom. Vsi kristjani božič obhajajo 25. decembra, vendar to ne pomeni za vse istega dne. Pravoslavni verniki namesto gregorijanskega koledarja uporabljajo julijanskega, ki se od našega razlikuje za 13 dni, zato bo Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji božič obhajala 7. januarja.

Sprostite se in uživajte v pripravah. Ničesar ne morete narediti zares narobe.

Profimedia

Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, čeprav o njegovem življenju obstaja več zgodovinskih zapisov iz konca prvega stoletja in začetka drugega. O njem sta pisala judovski zgodovinar Jožef Flavij in cesarski namestnik Plinij mlajši. Omenjata ga tudi rimska zgodovinarja Tacit in Svetonij. Papež Julij I., ki je papeževal v 4. stoletju, pa je za datum Jezusovega rojstva določil 25. december.

Odmik od rdeče-zelenega klišeja. Morda tudi krasna scenografija za silvestrovo

Profimedia

Domnevajo, da je bil 25. december izbran zato, da bi z njim nadomestili rimski praznik nepremaganega Sonca oziroma boga Mitre. Zelo verjetno je tudi, da se Jezus ni rodil ob začetku našega štetja, ampak nekaj let prej. Rimski škof je namreč v 6. stoletju benediktincu Dioniziju Maliju naložil, naj izračuna leto Jezusovega rojstva, na podlagi česar so nato določili tekoče leto, a Mali naj bi se pri izračunu zmotil za štiri do sedem let.

Če imate kamin, ga spremenite v srce domačega prazničnega dogajanja.

Profimedia

Praznična miza je vaša priložnost. Pogrnite jo tako, da boste pustili vtis in hkrati prikazali svoj okus.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta