Opravite z neprijetnim vonjem v vaših čevljih

Urška Kereži
22.04.2019 06:02

Naj bodo čevlji še tako kakovostni, niso imuni za neprijetne vonjave, sploh če v njih preživimo veliko časa in se nam noge prekomerno potijo. A brez skrbi, smrad lahko nevtralizirate z nekaj triki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Neprijeten vonj, ki se po dolgotrajnem nošenju naseli v našo obutev, v največji meri povzročajo vlaga in bakterije. Te se zelo hitro širijo in včasih je vonj že skoraj neznosen. Še toliko bolj, če gre za manj kakovostne čevlje, ki ne dihajo. Najbolj dovzetni za smrad sta športna in otroška obutev. V prvi se namreč toliko bolj potimo, z drugo pa radi skačemo po lužah ali vlažni travi.
Na srečo večino čevljev danes že lahko operemo v pralnem stroju ali ročno. Vseh, sploh tistih bolj občutljivih, pa ne moremo kar pomočiti v vodo in jim privoščiti lepotnega tretmaja. A brez skrbi, v trgovini ali lekarni lahko kupite poseben sprej, ki bo uspešno pregnal smrad, ali kar v domači kuhinji najdete odlične rešitve, da odpravite težavo.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je med gospodinjami, ki prisegajo na naravna sredstva, zelo priljubljena pri čiščenju najrazličnejših površin in za piko na i velja tudi za uspešnega preganjalca neprijetnih vonjav. Zvečer jo vsujte v čevlje in pustite stati čez noč, zjutraj pa notranjost dobro skrtačite. Mnogi ta trik naredijo kar po vsakem nošenju.

Alkohol in eterično olje

Alkohol je odlično dezinfekcijsko sredstvo, eterična olja pa imajo čudovit vonj; kombinacija bo zato uspešno pregnala neprijetne vonjave. V plastenko z razpršilcem nalijte vodo in alkohol v razmerju 3:1 ter v mešanico kanite nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja. Premešajte in poškropite notranjost čevljev, nato pustite, da se posuši. Odlično se obnese eterično olje limone, predvsem pa čajevca, ki je uspešen tudi v boju z glivicami in bakterijami.

Dišeči robčki za sušilni stroj

Če imate doma dišeče robčke, ki so sicer namenjeni za uporabo v sušilnem stroju in podarijo perilu prijeten svež vonj ter preprečujejo nastajanje gub in naelektritev tkanin, jih čez noč pustite v čevljih. Ne samo da bodo vpili vlago iz čevljev, ampak bodo za seboj pustili tudi prijeten vonj.

Vrečke črnega ali zelenega čaja

Tanin v čaju uspešno ubija bakterije, zato čez noči pustite vrečice čaja v čevljih. Pred tem jih prekuhajte, kot bi kuhali čaj, in jih pustite, da se malce ohladijo. Ko jih odstranite iz čevljev, s papirnatim robčkom popivnajte vlago in pustite, da se do konca posušijo.

Kavna zrna

Tudi za kavo je značilno, da uspešno vpija neprijetne vonjave, zato jo pogosto postavljajo v hladilnik. Kavna zrna stresite v čevlje in jih pustite stati nekaj ur.

Pozor!

Preden obutev obtožite, da je zaradi nekakovostnih materialov kriva za smrad, preverite, ali ni morda težava v vaših nogah. Neprijetne vonjave se namreč lahko pojavijo tudi zaradi glivičnih obolenj stopal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta