Preverite, kateri poročni običaji imajo tudi mračna ozadja

Urška Kereži
26.03.2019 06:02

Ne glede na to, kako dobro in radi smo poročeni, je poroka v vsaki partnerski zvezi zagotovo med najlepšimi prelomnicami. A v zgodovini ni bilo zmeraj tako. Še nedavno se je ob njej veliko vrtelo predvsem okoli strahu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pexels

Mnoge poročne tradicije in običaji imajo veliko temnejše ozadje, kot si mislimo. Nekateri so celo povezani z zlobnimi dušami, prevzemanjem lastništva nad življenjem mladega dekleta in drugimi ne ravno lepimi asociacijami, s katerimi jih povezujemo danes. Skozi zgodovino sta se njihov pomen in oblika torej spreminjala, pogosto tudi pozabila, zato jim dajte priložnost, da vam pomenijo samo najlepše.
Zaročni in poročni prstan
Prstan simbolizira zaradi sklenjene oblike večno ljubezen in edinost. Njegov izvor sega k starim Egipčanom, ki so nevestam podarjali obročke iz konoplje ali ločja, a tudi iz srebra in zlata, moški v starem Rimu pa so tako vsem potencialnim tekmecem oznanili, da je izbrana ženska izključno njihova. Učinek lastništva so še očitneje poudarili z obeskom v obliki ključa. Negativnega slovesa pa naj bi ga bili rešili morda celo v naših krajih, saj naj bi bil leta 1477 velik diamantni zaročni prstan svoji izvoljenki, Mariji Burgundski, prvi podaril prav Maksimilijan I. Habsburški, ki je vladal tudi Štajerski, Koroški, Kranjski in Goriški. Običaj se je v viktorijanskem obdobju sprva razširil med plemstvom in pozneje še med običajnim prebivalstvom.
In tudi dejstvo, da se zaročni in poročni prstan nosita na prstancu leve roke, izhaja iz Egipta, kjer so verjeli, da iz tega prsta teče "vena amoris", žila ljubezni, naravnost v srce. Pazite, da vam med obredom prstana ne padeta na tla, saj to prinaša nesrečo.
Prvi poljub, ki sledi usodnemu "da"
Po končanem obredu se običajno mladoporočenca poljubita. Poljub je pomemben kot podpis poročne pogodbe in naj bi simboliziral sprejetje vseh obljub in dogovorov. Saj veste - dokler vas ne loči smrt.
Nošenje neveste čez prag
Spet smo pri Rimljanih. Ker želijo hudobne duše škoditi mladoporočencema, je prav, da ženin ljubljeno mladenko pred njihovimi zli uroki zaščiti ter jo nese čez prag. Neveste so namreč najbolj ranljive prav v stopalih. A to vendarle ni bil glavni razlog za ta običaj, temveč dokaz mlade ženske, da izhaja iz dobre družine in da očetovega doma ni zapustila prostovoljno, kaj šele pobegnila.

Pexels
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta