Razstrupljanje telesa ni stradanje, jedilnik naj bo pisan

Urška Kereži
15.05.2019 06:02

Skrajni čas je za očiščenje telesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vsak dan smo izpostavljeni najrazličnejšim toksinom, ki utrujajo in zastrupljajo naš organizem. V telo prehajajo tako s hrano kot skozi kožo, sluznico in dihalne poti. Čeprav organi že sami odlično opravljajo razstrupljanje, je dobro, da jim pri tem vsake toliko časa pomagamo.

Pred začetkom

Najpogostejši izgovor je pomanjkanje časa. Če si za razstrupljanje ne morete vzeti celega tedna, bodite malo sebični in se vsaj čez vikend posvetite zgolj sebi. Kadar iz dneva v dan zgolj hitimo in se ob tem še nezdravo prehranjujemo, nas organizem z nenadnimi spremembami razpoloženja, motnjami krvnega obtoka, nespečnostjo, utrujenostjo, večjo dovzetnostjo za infekcije, z alergijami ter okužbami z virusi in bakterijami, a tudi s pomanjkanjem energije in elana za vsakodnevne aktivnosti kmalu začne opozarjati na nepravilnosti. Občutek napihnjenosti ter težave s kožo in prebavo so pogosto posledica čezmernega uživanja mastne in sladke hrane ter pitja prevelikih količin alkohola. Zato si le vzemite čas ter vložite malo truda v prevetritev organizma in naštete neprijetnosti bodo izginile. Z detoksikacijo namreč spodbudimo delovanje jeter in krvnega pretoka ter tako okrepimo imunski sistem. In čeprav je varna, razen za doječe matere in kronične bolnike, se pred njo vendarle raje posvetujte z zdravnikom.

Napolnite se z energijo

Z vikend detoksom lahko začnete kadarkoli. Pomembno je le, da ste popolnoma zdravi. Izkušnja, ki vam bo pomagala, da sprejmete bolj zdrave prehranjevalne navade, premagate stres, glavobole, prehladna in gripozna obolenja, depresijo, se napolnite z energijo in morda izgubite nekaj odvečnih kilogramov, naj bo prijetna. Prehrana mora biti prilagojena sezonskim razmeram in podnebju. Izogibati se morate mastni, slani, preveč začinjeni, praženi, ocvrti in presladki hrani. Zapomnite si, da detoksikacija ne sme pomeniti stradanja, izpuščanja obrokov ali drastične spremembe načina življenja. Ko končate in se vrnete k običajnemu jedilniku, pa je priporočljivo, da telesu vsaj enkrat na teden še naprej privoščite odmor od težke in mastne hrane.

Nekaj smernic

Izbirajte živila z nizkim glikemičnim indeksom: sadje, zelenjavo in žita, zlasti polnozrnata. Izogibajte se industrijsko predelani hrani in krompirju. Beljakovine so ključni dejavnik pri izgradnji in obnavljanju mišic, nadzorovanju sladkorja v krvi in nazadnje tudi hujšanju, zato jih z jedilnika nikakor ne črtajte. Uživajte takšne z manjšim deležem maščob. Na primer posnete mlečne izdelke ter piščanca, purana, ribe, jajca in stročnice. Privoščite si tudi esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne more izdelati samo, zato jih moramo vnesti s hrano. Krepijo organizem in preprečujejo pojav infekcij, ščitijo srce, krvne žile, znižujejo LDL-holesterol ter izboljšujejo razpoloženje in koncentracijo. Odlični viri maščobnih kislin omega-3 so hladno stiskana olja, kot so oljčno, bučno, laneno in olje iz grozdnih pečk, pa ribe (tun, losos), oreščki in semena (bučna, sončnična).

Jedilnik naj bo pisan

Jedilnik obogatite z različno zelenjavo in sadjem z veliko vlakninami, vitamini, minerali ter fitonutrienti, ki lahko delujejo zdravilno. Dolgotrajni termični obdelavi se izogibajte. Dovolj je 30 sekund blanširanja v vreli vodi. Vsaj enkrat na dan jejte zeleno listnato zelenjavo, začinjeno z nastrgano korenino ingverja, limoninim sokom, oljčnim oljem, pšeničnimi kalčki in mletimi oreščki, ki poleg drugih hranilnih snovi vsebujejo tudi obilo klorofila, blagega sredstva za detoksikacijo telesa. Ne pozabite na korenasto zelenjavo, kot so hren, zelena, redkev, repa. Vsi so izjemno močni čistilci jeter, ledvic in krvi. Kombinacija peteršilja in zelene je tudi odličen diuretik, pozitivni učinki pa se izkažejo predvsem pri povišani ravni sečne kisline.
Peteršilj je močan diuretik, ki spodbuja uriniranje in tako pomaga čistiti ledvice. Uživate ga lahko kot sok, čaj ali dodatek h glavni jedi. Jetra boste najboljše očistili z zeleno listnato zelenjavo (predvsem s tisto, ki ima grenak okus), za čiščenje črevesja pa so najboljša živila, bogata z vlakninami (jabolka, redkev, polnozrnata žita). Od sadja uživajte predvsem jabolka, hruške in grenivke, ki so bogate s pektinom, to je v vodi raztopljeno prehrambno vlaknino, ki ima blagodejen vpliv na znižanje holesterola v krvi.

Pijte dovolj tekočine

Ko razmišljate o žitih, dajte prednost ječmenu, prosu, kvinoji, ajdi (čeprav ne spadata med žita) in rži, beli moki pa se odrecite. Ječmen je super živilo za razstrupljanje, ker nežno čisti telo. Odličen je tudi v kombinaciji z grahom in drugo zelenjavo. Zmerno uživajte rjavi riž, koruzo, proso, oves, grah, čičeriko in ribe. Pri oljih bodite izbirčni in uživajte samo ekstra deviško bučno in oljčno olje.
Med mlečnimi izdelki izbirajte tiste z manjšim delež maščob in s probiotiki. Kavi se izogibajte in raje pijte čaj, na primer brezov, iz koruznih laskov in janežev čaj, ki spodbujajo delovanje organov, prebavo, pospešujejo cirkulacijo krvi ter izločanje strupov iz telesa. Vsekakor je zelo pomembno, da pijete dovolj tekočine. Zjutraj na tešče popijete kozarec mlačne vode, v katero ste dodali nekaj kapljic limone, čez dan pa še dva do 2,5 litra vode ali nesladkanega čaja. Upoštevajte dejstvo, da uro pred obrokom in uro po njem ne pijete, saj tako redčite prebavne sokove in upočasnite prebavo. Z jedilnika vsekakor črtajte pozne obroke in prigrizke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta