Sezona gripe in prehladov: Kako okrepimo imunski sistem?

Urška Kereži
12.11.2018 06:02

Najprej svečka pod noskom, prehlad in gripa, potem bronhitis, angina pa vnetje ušes in otrok skoraj vso zimo preleži v postelji. Pa ni treba, da je tako. Verižno pešanje obrambnih moči lahko preprečimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V paketu z jesenskimi in zimskimi radostmi so žal zmeraj tudi sezonske bolezenske neprijetnosti. In teoriji, da naj bi otroci z njihovim prebolevanjem krepili odpornost, bi večina staršev morda verjela, če jim ne bi sledili še začarani krogi virusnih in bakterijskih okužb. Tako zelo pogosto jemljejo antibiotike, ki pa imajo ob zdravilnih še veliko škodljivih stranskih učinkov. Najhujši je ta, da so otroci vse pogosteje bolni, starši pa vedno bolj nemočni. Kaj lahko torej storimo, da okrepimo imunski sistem?

Prehrana za obrambno vojsko

Zdrava prehrana je osnova. Za dobro delovanje in tvorbo vseh celic in snovi, ki pri obrambi pred vnetji sodelujejo, potrebuje telo namreč hrano, bogato z vrsto vitaminov (C, A, D, E), mineralov (Ca, Mg, Zn), koristnih maščob (omega 3- ALA, DHA, EPA, lavrinske maščobne kisline), aminokislin in drugih vitalnih snovi. Tem potrebam pa zadošča le hrana, pridelana in predelana na ekološki način, oziroma tista, ki zraste na najbližjem vrtu.
Zlasti pozimi naj bo na jedilniku zato čim več kakovostne in ne industrijsko »uničene« hrane, ki obrambnim močem otroka ne koristi, temveč jih celo obremenjuje. Znano je, da jedi, ki vsebujejo ostanke pesticidov, antibiotikov, hormonov ter druge škodljive dodatke, kot so ojačevalci okusov, barvila, konzervansi, uničene maščobe (hidrogenirane, rafinirane, pregrete do točke dimljenja), beli sladkor in podobno uničujejo naravna protitelesa. Če torej veste, da je otrok skoraj vsako zimo bolan, pravočasno poskrbite za spremembo prehrane in mu pomagajte, da se pred zimo okrepi.

Shutterstock

Voda je nujna

Zadostna hidracija je tudi pozimi zelo pomembna. Predvsem pitje ustreznih količin čiste vode telesu omogoča redno čiščenje ter tako razbremeni imunski sistem, dobro prekrvavitev in vlaženje sluznice pa boljšo obrambo dihalom. Saj se namreč lažje uprejo vdorom patogenih mikrobov (prehladu, gripi, bronhitisu), ki jih v zaprtih prostorih z veliko ljudmi pozimi kar mrgoli. Torej ne le čaje, otroci naj pijejo tudi vodo!

Zeliščna zdravila za dolgoročno krepitev imunosti

Dobra novica je, da lahko zlasti otroke, ki pogosto bolehajo, zaščitimo z jemanjem zdravilnih rastlin. Jesen je tako najboljši čas za začetek preventive - krepitve obrambnih moči z ameriškim slamnikom oz. škrlatno ehinacejo, ki telesu dokazano pomaga prenesti stres ob menjavi letnih časov, pogosto prepreči obolevanja, občutno manjše pa je tudi število naknadnih bakterijskih okužb in s tem jemanja antibiotikov. V obliki žvečljivih tablet je varna in učinkovita celo neprekinjena štirimesečna uporaba, kar je dobra novica za vse otroke, starejše od štirih let, z zelo oslabljenim imunskim sistemom, ki potrebujejo daljšo zaščito pred virusnimi infekcijami dihalnega trakta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta