Tudi koronski božič je lahko čaroben. 7 nasvetov, kako se ga lotiti nekoliko drugače

Bonbon Bonbon
18.12.2020 06:00

Ne dovolite, da zmešano leto 2020 uniči vaš praznični duh. Z malce načrtovanja, domišljije in prilagajanja bo morda prav letošnji božič najbolj nepozaben.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Težko se bo ob praznikih, ki so pred nami, ne počutiti vsaj malce kot Grinč, ki je ukradel božič. Vsi si želimo, da bi se bizarno in neskončno stresno leto 2020 čim prej končalo, a bilo bi škoda sezone decembrskih malih čudežev vsaj malce ne užiti in se potolažiti. Zaradi pandemije koronavirusa naš božič najbrž ne bo takšen, kot smo ga vajeni, a smo kljub temu lahko ustvarjalni pri iskanju novih načinov praznovanja. Morda mimogrede nastane kakšna nova tradicija. Tukaj je nekaj idej, kako lahko kljub koronskemu božiču ustvarite prijetno praznično vzdušje, četudi z manj dotiki.

1. Premislite, katere tradicije so vam najljubše

Pomislite, kaj je za vas bistvo praznikov, in ga poskusite ohraniti. Četudi ne počnete vsega, kar ste za praznike običajno počeli, lahko izdatno okrašujete ali pripravljate hrano, ki jo najbolj povezujete s trenutki topline in sreče.

Profimedia

2. Daril se lotite prej kot običajno

Spletno nakupovanje se je v letu pandemije razcvetelo, saj se ljudje pokušajo izogniti gneči v prodajalnah ali pa te zaradi zaščitnih ukrepov sploh niso odprte. To pomeni, da so spletni trgovci zasuti z delom. Opravite svoja naročila dovolj zgodaj, da bodo prispela pravočasno. Če boste nakupovali v živo, se v prodajalne odpravite v dneh, ko nakupovalna mrzlica še ni povsem izbruhnila. Tudi izbira bo takrat večja.

3. Okrasite drevo kar na prostem

Preizkusite nekaj novega. Svoje božično drevo izberite v drevesnici in ga nato postavite na domači terasi, vrtu, verandi ali kar pred hišo. Če vas bo v adventnem času kdo obiskal, lahko skodelico kuhanega vina spijete kar na prostem v prijetnem soju lučk, kot da bi bili na sejmu, le da na varni razdalji. Pa še na svežem zraku boste. Le poskrbite za topla oblačila. Seveda lahko okrasite tudi kakšno že obstoječe rastoče drevo ali grm.

Profimedia

4. Ustvarite posebne spomine

Morda ste po dolgih mesecih obdobja karantene in samoizolacije svojih družinskih članov že malce siti in se dan zdi enak dnevu, a lahko skupaj poiščete načine, kako bo praznični del leta drugačen. Ustvarite adventni koledar, ki bo za vsakim okencem skrival novo aktivnost. Čokolade ste se medtem že tako ali tako preobjedli. Ni treba, da so aktivnosti naporne. Lahko le skupaj spijete punč, se oblečete v Božička, si skupaj ogledate film, brskate po starih albumih ali kaj zabavnega in koristnega postorite okoli hiše.

5. Poiščite poti do svojih ljubljenih

Da bi vsi ostali zdravi, se letos izognite večjim praznovanjem, zlasti v zaprtih prostorih. Nihče si za božič ne želi covida-19. Ker nam komunikacija preko spletnih kamer gre že na živce, bo kak obisk prijal. Načrtujte srečanja pred hišo ali blokom. Zaradi mraza bodo ta krajša, a toliko bolj srčna. Priporočljivo je čez ograjo klepetati podnevi, ko je kakšno stopinjo topleje. Omislite si kakšno skupno aktivnost, pri kateri lahko vzdržujete varnostno razdaljo. Morda sankanje ali izdelavo snežnih gradov. Tekmujte v tem, kdo bo nosil bolj prismuknjen božični pulover.

Profimedia

6. Širite veselje

Če nas je leto 2020 kaj naučilo, je to, koliko nam nekateri ljudje pomenijo v življenju. In kako zelo jih pogrešamo. Zato poskusimo srečo in pozitivno energijo sejati, kjer je le mogoče. Napišite ljudem, koliko vam pomenijo. Specite božične piškote in jih pustite prijateljem, sorodnikom in sosedom pred vrati. Prinesite sestram, ki v domu skrbijo za vašo babico, vročo pico. Polepšajte kak trenutek v letu, polnem tesnobe.

7. Kar je drugače, naredi praznike posebne

Ker so si prazniki med seboj podobni, si jih pogosto niti ne zapomnimo tako zelo, a ko se zgodi nekaj drugačnega, nastane nov spomin. Pravijo, da reči, ki ne gredo po načrtih, običajno naredijo najboljše spomine. Ta nenavadna sezona praznikov bo morda najbolj nepozabna od vseh. Poskusite iz tega zgodovinskega obdobja, čeprav neprijetnega, povleči največ.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta