V spalnici vzdihujete zaradi bolečin, ne užitka? Odgovorov na neprijetna vprašanja ne iščite na spletu

Bonbon Bonbon
08.11.2022 06:00

Raje premagajte nelagodje in zaupajte zdravniku. Dr. Google vas namreč ne pozna dovolj dobro, da bi postavil natančno diagnozo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obstajajo zdravstvene neprijetnosti in simptomi, o katerih ne govorimo radi niti z zdravnikom, čeprav so lahko precej natančen kazalec resnejših težav. V takšnih primerih je dobro imeti v mislih, da ničesar, kar mu boste povedali, ne sliši prvič. Neprijeten vonj nožnice zaradi vnetja ali nogavic zaradi neznosnega potenja, močne bolečine med spolnimi odnosi oziroma med izločanjem urina ali zdrknjeno debelo črevo iz zadnjice - poslušanje, prepoznavanje in odpravljanje tudi teh simptomov je delo zdravnikov in nobena beseda ni odvečna, tabu ni upravičen, ko gre za zdravje.

Neznosno potenje

Morebitni vzroki

Do pretiranega znojenja, tako imenovane hiperhidroze, lahko pride zaradi (pre)hitrega in (pre)močnega odziva žlez znojnic na nekatere zunanje dražljaje, kot so vročina, hormoni, čustvena napetost, takšne pa nato precej časa še ostanejo. Pogosti vzrok pri odraslih so določena zdravila ali primenopavzni simptomi, občasno pa tudi resne zdravstvene težave, od vnetij do diabetesa.

Profimedia

Rešitev

Žal ni tako preprosta, kot bi bila uporaba močnega in učinkovitega sredstva proti potenju. Z zdravniško pomočjo je namreč treba poiskati vzrok za čezmerno potenje in ga ustrezno zdraviti. Da bo postavljanje diagnoze hitrejše, lažje in natančno, naštejte vsa ugibanja in opažanja, ki vam pridejo na misel. Celo informacije o jemanju cinka in železa koristijo.

Izguba spolnega poželenja

Morebitni vzroki

Za to nevšečnostjo se lahko skriva cel niz razlogov. Moč libida je namreč odvisna od skupka dejavnikov, tako psiholoških kot fizioloških. Številne ženske se z zmanjšanim libidom srečajo v primenopavznem obdobju, zaradi nizke količine estrogena, ki neredko povzroča suho nožnico. Zelo pogost razlog je tudi spopadanje z depresijo. Pomanjkanje dopamina, eden najpogostejših vzrokov, sočasno namreč povzroči upad spolnega poželenja. Opisano sinergijsko delovanje obeh neprijetnih čustvenih stanj pa prepogosto zanemarimo in z jemanjem antidepresivov, ki prav tako znižujejo željo po spolnosti, pogoje za uspeh še poslabšamo.

Rešitev

Ko vas bo ginekolog naslednjič vprašal, kako se počutite, mu povejte po resnici, saj odgovor resnično potrebuje, ne gre zgolj za vljudnostno frazo. Zaradi klinične depresije namreč še ni nujno, da vse dni negibno preležite v postelji. Lahko vas mučijo nepojasnjene bolečine, nespečnost ali prebavne težave, žalosti ali občutka brezizhodnosti pa sploh ne zaznate. Zdravniku zato opišite vse spremembe, ki ste jih opazili, pa če se vam zdijo še tako nepovezane ali nepomembne. Dovolite, da presodi, ali vam zadostuje že odkrit pogovor ali vsaj začasno potrebujete zdravila.

Neobičajni vonj nožnice

Morebitni vzroki

Kadar pH-vrednost nožnice naraste, nastanejo odlični pogoji za čezmerno razmnoževanje tako imenovanih slabih bakterij. Posledica, ki jo lahko povzroča, karkoli znižuje kislost pH-ja, od sperme, menstrualne krvi do umivanja z agresivnimi geli, je običajno bakterijska vaginoza, simptomi pa neprijetna srbečica in zbadanje.

Profimedia

Rešitev

Na neprijeten vonj obvezno opozorite ginekologa, da izključi katero od spolno prenosljivih bolezni ali glivično vnetje, ki ga sicer spremlja obilnejši izcedek brez vonja. Najverjetneje vam bo predpisal vaginalni gel ali antibiotik.

Izcedek iz bradavic

Morebitni vzroki

Zaradi hipofize, ki izloča preveč prolaktina, se aktivirajo mlečne žleze in začnejo izdelovati mleko. Če niste noseči oziroma ne dojite, vas lahko muči tako imenovana hiperprolaktinemija, ki, kadar je ne zdravimo, pripelje do nerednih menstruacij, neplodnosti ali povečane verjetnosti za nastanek osteoporoze.

Rešitev

Najverjetneje boste napoteni na testiranje hipofize. Njena nizka aktivnosti, kot rečeno, v mlečnih žlezah spodbudi nastajanje mleka, vzrok za povišani prolaktin pa je lahko tudi tumor. Prvi primer zdravimo z zdravili.

V spalnici vzdihujete zaradi bolečin, ne užitka

Morebitni vzroki

Ker nožnica ni dovolj navlažena, vam trenje med spolnim odnosom povzroča bolečine. Če je neprijetnost občasna, naj vas ne skrbi, vzrok za manjšo vzburjenost je najbrž stres ali prekratka predigra. Kadar ob pobudi na intimnost večinoma pomislite na brusni papir, pa težava najverjetneje korenini v pomanjkanju estrogena. Njegov upad je pogost po porodu, dojenju ali v menopavzi, znižujejo pa ga še nekatera zdravila, med njimi antihistaminiki in kontracepcijske tablete. Vaginalno tkivo se tako stanjša in izsuši, kar povzroči pekoč občutek ter pretirano občutljivost.

Rešitev

Že dobri lubrikanti so lahko v veliko pomoč. Ginekologi posebno priporočajo takšne na silikonski osnovi, ki jih boste morda morali poiskati med specializirano ponudbo, saj so veliko pogostejši na vodni osnovi. Rešitev ob prehodu v menopavzo je tudi vaginalni tretma z estrogensko kremo ali gelom. Če so bolečine v določenih položajih globlje in intenzivnejše, pa je njihov izvor lahko povezan s spremembami v medenici, denimo z endometriozo, pri kateri sicer notranje maternično tkivo začne rasti zunaj maternice, ali celo sindromom nemirnega črevesa. Po ustrezni diagnozi in terapiji bi vam spolnost morala ponovno biti v užitek.

Bolečine med iztrebljanjem

Morebitni vzroki

Najpogostejši so hemoroidi ali analne raztrganine oziroma drobne ranice anusa. Kadar se blato le stežka in počasi premika po prebavilih, črevesje iz njega absorbira precej vode, zato postane trdo in suho. Napenjanje na straniščni školjki nato povzroči poškodbe tkiva in s tem bolečine, zato z opravljanjem potrebe še bolj zavlačujemo in začarani krog težav je sklenjen. Če vas ob tem boli še v ledvenem delu in medenici, kot pred pričetkom menstruacije, lahko imate fibroidno maternico ali benigni tumor, ki pritiskata na rektum med odvajanjem blata.

Young man holding his abdomen feels sick and constipation in the toilet,Image: 624970604, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes

Rešitev

Veliko potrebo opravljate redkeje kot trikrat tedensko? Poskušajte piti pogosteje, več se gibajte in v obroke vključite veliko vlaknin, morda jih dodate celo s prehranskimi dodatki. S temi preprostimi rešitvami bi morali uspešno urediti prebavo, medtem pa bodo najverjetneje izginile še druge težave. Če bolečine ne izzvenijo ali se celo pojavijo nove ali sledi krvi, pojdite v lekarno po ustrezna mazila. Kadar posumite na verjetnost fibroma, obvezno obiščite zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta