Vedno znova vnetje? To so ključne napake, ki jih delate med intimno nego

Bonbon Bonbon
17.12.2020 06:00
Intimna nega je relativno moderen "izum". Po eni strani je to razumljivo, saj so se vse do 19. stoletja ljudje lahko umivali in opravljali potrebo samo v prenosnih kosih pohištva, kopalnic in stranišč ni bilo. Ker je bilo tudi vodo pogosto treba nositi od daleč, si seveda niso mogli privoščiti potratnosti z njo. Danes, ko kopalnica v marsikaterem stanovanju postaja celo osrednji prostor, je skrb za intimno nego samoumevna. Še več, pogosto z njo celo pretiravamo, kar lahko ima nasprotne učinke od želenih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Seveda je intimna nega zelo pomemben del celovite osebne higiene. Ta ni pomembna samo za dobro počutje, ampak predvsem za zdravje. Skrb za intimno nego mora biti zato del vsakodnevne nege, za to potrebni izdelki pa v kopalnici na dosegu roke, enako kot gel za prhanje, dezodorant in zobna ščetka. Vendar pa moramo vedeti, da so intimni predeli zelo občutljivi in potrebujejo pravilno in blago nego. Z nepravilnim ali pretiranim umivanjem in uporabo neustreznih izdelkov porušimo ravnovesje naravne zaščite v intimnih predelih. Največji del normalne vaginalne flore pri zdravih ženskah v rodni dobi namreč predstavljajo laktobacili. Nizek pH zavira razvoj patogenih bakterij in glivic, saj te v kislem okolju težko preživijo. Toda, če se ravnovesje naravne zaščite poruši, lahko pride do draženja in okužb.

Strokovnjaki pravijo, da za vsakodnevno intimno nego povsem zadoščata tekoča voda in kakovostno milo ali posebno milo za intimno nego. Izberite pripravke, ki imajo pH vrednosti med 3,5 in 4,5, kar je običajna pH vrednost vaginalne flore, ki ščiti pred infekcijami. Neprimerna sredstva odstranijo zaščitno pH vrednost s kože in sluznice, dražijo kožo, zaradi česar se lahko pri uriniranju pojavi pekoč občutek. Pa tudi za negovalno sredstvo z ustreznim pH običajno zadostuje, če ga uporabimo le enkrat dnevno, in takrat tako, da pride v stik s kožo že razredčen z vodo. Zdravniki odsvetujejo tudi tekoča sredstva, ki so jim dodane umetne dišave ali druge umetne snovi. Morda res lepo dišijo, a koža vam za to ne bo hvaležna.

Nega med menstruacijo

Posebej pomembna je skrb za higieno intimnih delov telesa med menstruacijo. V tem času je večja nevarnost okužbe, saj je škodljivim klicam bolj odprta pot globlje v rodila, kjer lahko povzročijo vnetje. Ob mesečnem perilu je priporočljivo pogostejše umivanje, vendar tudi v teh dneh ne gre pretiravati z uporabo mila. V delu dneva, ko ne moremo do domače kopalnice, strokovnjaki priporočajo uporabo posebnih robčkov za intimno nego (nadomestimo jih lahko tudi z robčki, ki so namenjenimi negi dojenčkov). Ti vlažilni robčki so nevtralno čistilno sredstvo, pogosto pa vsebujejo tudi izvlečke kamilice, aloje in glicerin, ki blagodejno delujejo na kožo. Najpomembneje pa je, da poskrbimo za redno, čim pogostejše menjavanje vložkov ali tamponov. V zadnjem času se je kot alternativa vložkom in tamponov tudi na našem tržišču pojavila menstrualna skodelica, ki je narejena iz silikona. Menstrualna skodelica ne izsuši nožnice in ne ovira njene naravne sposobnosti vlaženja.

Profimedia

Ženske vseh starosti poznajo glivične okužbe spolovil, saj je to dokaj pogosta nadloga, katere vzrok je marsikdaj padec odpornosti. Okužbo prepoznamo po močnejšem, gostem, sirastem izcedku, ki nima vonja, povzroča pa nadležno srbenje. Prva izbira zdravljenja je povrnitev normalne kislosti oziroma pH vrednosti vaginalne flore. Sami si lahko pomagamo tako, da spolovilo umijemo z vodo, ki ji dodamo malo kisa. Kis namreč povrne kislo pH vrednost in onemogoča rast glivic. Na voljo so tudi zdravila, ki se dobijo brez recepta, pri trdovratnejših in ponavljajočih se okužbah je dobro stopiti do zdravnika.

Odsvetujejo tangice in ozke hlače

Za zdravje rodil in intimnih predelov lahko poskrbimo tudi z izbiro pravega perila in oblačil. Zdravniki priporočajo spodnje perilo iz naravnih vlaken, zlasti iz bombaža, ki omogoča dihanje kože. Odsvetujejo uporabo sintetičnih materialov. Prav tako strokovnjaki odsvetujejo priljubljene tangice, saj je zaradi tankega traku, ki se zajeda v zadnjico, možen prenos bakterij in drugih povzročiteljev vnetja iz anusa do nožnice.

Na seznamu povzročiteljev ginekoloških težav, ki lahko vodijo tudi v neplodnost, pa so se znašle tudi tesne hlače. Medtem ko je že dolgo znano, da so lahko tesno oprijete hlače krive za zmanjšano plodnost pri moških, zdaj ugotavljajo povezavo tudi pri ženskah. Preozke hlače namreč preprečujejo izhlapevanje sicer normalnih vaginalnih izločkov, s tem pa ustvarjajo idealno okolje za okužbo.

Canstockphoto

Za intimno nego torej strokovnjaki priporočajo ne prepogosto umivanje, zadošča enkrat na dan, ter uporabo sredstev za intimno nego s pH med 3,5 in 4,5. Bolj kot kopeli priporočajo prhanje ali umivanje v bideju, saj lahko pri kopelih, zlasti masažnih, voda prodre v nožnico, spere z nje zaščitno sluz in uniči kislost ter s tem oslabi njeno naravno obrambo. Odsvetujejo uporabo odišavljenih robčkov, ki vsebujejo alkohol, saj ti dražijo občutljivo sluznico, še posebej pa odsvetujejo izpiranje nožnice z vodo z različnimi dodatki, saj s tem uničimo naravno obrambo sluznice. 

Sodobni vložki so prepojeni s posebnimi kemičnimi snovmi, ki lahko pri občutljivih ženskah povzročijo draženje in vnetje. Občutljive ženske naj zato raje uporabijo klasične bombažne vložke ali blazinice vate. Spodnje perilo naj bo iz naravnih vlaken, mehko, vpojno in udobno. Pred spolno prenosljivimi okužbami in boleznimi pa se najbolje zavarujemo z zvestobo enemu partnerju in uporabo kondomov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta