Vitaminsko-mineralna abeceda: Katero hrano moramo uživati?

Urška Kereži
12.04.2019 06:02

Radi verjamemo, da vse nujno potrebne hranilne snovi pridobimo z zdravo in uravnoteženo prehrano. A pritiski sodobnega življenja nas pogosto oddaljujejo od tega idealnega scenarija, vendar se mu vedno lahko trudimo približati, če vemo, kje se hranilne snovi skrivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vitamini in minerali so mikrohranila, ki jih sicer res potrebujemo le v majhnih količinah, a brez njih ne moremo živeti. So namreč ključni igralci v skoraj vseh presnovnih in razvojnih procesih. Železo na primer je odločilno pri prenosu kisika v telesu, vitamin A pri ohranjanju vida in zdrave kože, vitamin C pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, vitamini B pa prispevajo k sproščanju energije pri presnovi in še bi lahko naštevali.
Zdrava in uravnotežena prehrana je torej bistvena za pridobitev vseh omenjenih hranil, ključnih za naše zdravje. Vendar le maloštevilni danes še zmorejo zlahka živeti v skladu s tem idealom, saj raziskave jasno kažejo, da je vnos mikrohranil v evropskih državah nezadosten. Pri tem izstopajo predvsem vitamini A, C, D, B12, folna kislina, železo, kalcij, cink, jod, selen. Razlogov za poseganje po vitaminsko-mineralnih dopolnilih je torej veliko, koliko jih potrebujemo, pa je vsekakor odvisno od starosti, spola, prehranskih navad in načina življenja. A si jih najprej vendarle poskusimo čim več naložiti na krožnik.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta