Za poživitev ali pomiritev: Zima ima rada eterična olja

Urška Kereži
09.12.2019 06:03

Določeni vonji nam lahko pomagajo izboljšati razpoloženje v tem temačnejšem delu leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Sezonska depresija je povezana z znižano stopnjo serotonina, tako imenovanega hormona sreče. In ker z vdihovanjem arom vplivamo na različne možganske centre, povezane z endokrinim, imunskim in živčnim sistemom, raziskave potrjujejo, da številna eterična olja stimulirajo njegovo tvorbo. Pri izbiri olj moramo seveda upoštevati, ali delujejo poživljajoče ali pomirjujoče. Stimulativna eterična olja uporabimo za ljudi, ki so brez energije, apatični, brez volje do življenja, pomirjujoča za vse, ki so napeti, raztreseni, razdražljivi.

Lavandino eterično olje
Neznan

Za pomiritev

Svetujemo bergamotko, pravo sivko, neroli in muškatno kaduljo. Bergamotka je kot žarek sonca, ki posveti v zimsko jutro. Deluje antidepresivno in znižuje tesnobnost. Raziskave so pokazale, da znižuje stopnjo stresnega hormona kortizola ter tudi utrip srca in pritisk. Prava sivka zmanjšuje stres, razdražljivost, frustriranost. Pripomore k boljšemu spancu, uravnava živčni sistem in ugodno vpliva na možganske valove. Neroli pa je prva izbira, če smo tesnobni. Idealen je tudi za ljudi, ki so razdraženi, prestrašeni ali jezni. Priporoča se še pri depresijah, ki so posledica stanja šoka. In muškatna kadulja? Zvišuje stopnjo serotonina in dopamina, dveh hormonov, ki jih potrebujemo za boljše počutje.

Za poživitev

Limona, rožmarin kemotip cineol in jasmin bodo pravšnji. Eterično olje limone je bilo že predmet številnih raziskav, ki so potrdile njegovo antidepresivno in anksiolitično delovanje. Limona osveži, zbistri misli, obenem prežene skrbi. Po rožmarinu posezite, če imate občutek, da se ne morete osredotočiti. Deluje poživljajoče, spodbuja vitalnost, preganja apatičnost. Prav tako zvišuje proizvodnjo serotonina. Izberete lahko tudi vonj jasmina, ki hkrati poživlja, pomirja in razveseljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta