Zakuhajte dober imunski sistem: Naj se teh 9 živil pogosteje znajde na vašem krožniku

Urška Kereži
09.10.2019 06:03

Živila, bogata s hranili, zagotovo pomagajo zgraditi močan imunski sistem, pripravljen na boj, ko bo otrok izpostavljen neizogibnim klicam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vsi vemo, da nas bo imunski sistem zaščitil pred boleznimi le, če dobro funkcionira. Oslabljen pa bo pokleknil pred napadi, in če zanj ne skrbimo ustrezno, se bodo prehladi, viroze ali celo kaj hujšega kar vrstili. Tudi blažje zdravstvene težave so za vsakogar neprijetne, posebno za otroke. Seveda ne moremo obljubiti, da jih lahko popolnoma zaščitimo pred boleznimi. Kar pa še ne pomeni, da zgolj s figo v žepu nemočno čakamo na ugoden razplet. Več kot 70 odstotkov celic imunskega sistema živi v črevesju, zato začnimo z izborom na krožniku.

Mandlji

Mandlji vsebujejo vitamin E in mangan, močan par za krepitev imunskega sistema, ki izboljša delovanje naravnih ubijalskih celic.

Jagodičevje

Jagodičevje je polno antioksidantov, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu, ki ga povzročajo prosti radikali, in tako ohranjajo zdrav imunski sistem. Obstaja veliko vrst jagodičevja, poskusite jih vključiti v otrokovo prehrano. Naj omenimo samo jagode, borovnice, maline, robide in brusnice. Ne skrbite, če ni sezona zanje, dobre so tudi zamrznjene ali posušene.

Jogurt

Probiotiki v jogurtu spodbujajo imunski sistem. Poskrbite le, da ni sladkorja ali ga je zelo malo, saj sladkor na imunski sistem deluje ravno obratno.

Losos

Losos je bogat z omega-3-maščobami. Ne samo, da so bistvene za razvoj možganov, prav tako zmanjšujejo vnetja, kar vpliva na pretok zraka in ščiti pljuča pred prehladi in vnetji. Raziskave kažejo še, da omenjene maščobne kisline povečajo delovanje imunskih celic.

Jajca

Otroci in odrasli, ki jim primanjkuje vitamina D, so dovzetnejši za vse bolezni. Jajca so denimo živilo, ki ga vsebuje precej, enako številna druga hranila, ki spodbujajo imunski sistem, kot sta vitamin B in selen.
Brokoli Ni skrivnost, da je brokoli prava prehranska bomba, vsebuje namreč številne ojačevalce imunskega sistema, vključno z vitamini C, A in E ter številnimi antioksidanti.

Špinača

Špinača je polna vitaminov in mineralov, ki krepijo imunski sistem. Med njimi so A, E, C in K, folate, mangan, cink, selen in železo, ki na različne načine izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Ponuja torej veliko za svojo ceno.

Sladki krompir

Raziskave so pokazale, da betakaroten vpliva na povečanje števila belih krvnih celic in spodbuja aktivnost naravnih celic ubijalk, vrste limfocitov. Sladki krompir je tudi dober vir vitamina C.

Semena

Otroku pogumno ponudite različne vrste semen, od sončničnih, lanenih do bučnih, polnih vitamina E, cinka in omega-3-maščobnih kislin.

Oves

Vsebuje betaglukan, sestavino vlaken, ki aktivira ubijalske celice. To so celice, ki se v telesu neusmiljeno borijo proti bakterijam, virusom in drugim vsiljivcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta