Zdrave buče in bučke: Oranžne, rumene, zelene

Urška Kereži
14.11.2018 12:58

Katero koli vrsto buče ali bučke imate na krožniku, boste po njenem zaužitju bolje razpoloženi, pospešila bo regeneracijo, moškim pa pomagala pri delovanju prostate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Nekoč so bile buče pomembna hrana Indijancev. Pomagale so jim namreč preživeti dolgo mrzlo zimo. Zato so se hitro znašle tudi na mizah osvajalskih priseljencev. Na našo celino naj bi jih bil, kot veliko drugih poljščin, prinesel Kolumb. Sprva hrana za živino pa je danes sestavina mnogih vrhunskih jedi, ker je okusna, lahko prebavljiva in bogata s hranili.

Mnogovrstni zdravilni učinki

Oranžna barva buč razkriva bogastvo betakarotena, močnega antioksidanta, ki ščiti organizem pred prostimi radikali, krepi imunski sistem in preprečuje razvoj malignih tumorjev. Prisotni so tudi vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kislina ter minerali kalij, fosfor, kalcij in železo.
Zdravilni učinki buč so v ljudski medicini znani že od nekdaj. To je namreč idealno hranilo za vse, ki trpijo za boleznimi želodca in črevesja, pomagajo pri zaprtosti in vnetju debelega črevesa ter so diuretik, ki ga priporočajo pri artritisu in protinu. So nasitne, z malo kalorijami, zato se uporabljajo tudi pri hujšanju, pomagajo zmanjšati holesterol, žlica bučnega soka na dan pa ščiti pred boleznimi mehurja, ledvic in prostate. Kot maska za obraz so odlična rešitev za problematično kožo, najnovejše raziskave pa kažejo, da ščitijo tudi pred kožnim rakom.

Profimedia

Buče in bučke

Plod teh velikih plezalnih rastlin pripada družini kumar, zato so v sorodu tudi z melonami. Poznamo več sort, manjše (bučke) in velike (buče). Med prve denimo uvrščamo cukine in patišonke, ki jih ne skladiščimo in rastejo na grmičku. Med velike pa vrtne, jedilne ali zimske, ki so posebnih oblik in rastejo na dolgih poganjkih, njihov okus pa spominja na oreščke ali kostanj.
Jeste jih lahko surove, kuhane ali pečene, pripravite kot rižote, pire, juhe, kolače in sokove. Odlično pa se ujamejo z začimbami, kot so peteršilj, materina dušica, kadulja, lovor, muškatni orešček, ingver in cimet. Manjše tako pogosto uporabljamo kot prilogo zelenjavnim jedem, pripravimo samostojno na žaru, v omaki ali kar surove dodamo solatam.
Večje buče uporabljamo predvsem za juhe ali sladice. Odlične pa so tudi pečene v pečici, kot manj kalorična zamenjava za krompir. Priporoča se, da jim dodamo maščobo, saj se vitamini v bučah tako lažje absorbirajo. Uporabimo jih lahko še v kombinaciji s sadjem v pitah, sladicah, presnih pudingih, smutijih ali v zelenjavnih enolončnicah. Bučno juho tako obogatimo s kuhanim kostanjem ali naribanim jabolkom oziroma korenjem in za zgostitev raje kot moko uporabimo grahove beljakovine, ki imajo odličen oreščkast okus, ki se bučam lepo poda.
Oranžne buče, vrste hokaido ali muškatne, so odlične tudi za pripravo napitkov. Kombiniramo jih s sadjem in mlekom iz oreščkov, npr. mandljevim, ali za bistre sokove iz sokovnika (s korenjem, ingverjem in jabolkom) ter izvrstne marmelade v kombinaciji s cimetom in ingverjem.

Hranilne vrednosti

Bučna semena vsebujejo kar 30 gramov beljakovin, 110 odstotkov dnevne vrednosti železa in 559 kalorij na 100 gramov živila. V nasprotju z mesom so torej precej kalorične, zato bodite zmerni, pest na dan bo dovolj. Vlaknine v bučah in bučnih semenih pa poskrbijo za dobro prebavo in dajejo občutek sitosti. Četrtina skodelice semen vsebuje tudi približno 2,75 miligrama cinka (okoli 17 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa za odrasle), kar prispeva k moškemu spolnemu zdravju in normalni ravni hormona testosterona, medtem ko je olje bogato z vitaminom E in minerali. Vsebuje tudi približno 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ugodno je prav tako razmerje maščobnih kislin omega 3, 6 in 9. Najboljše je seveda hladno stisnjeno, nerafinirano olje, ki se uporablja v solatah, ob dobrem kruhu ali pogači. Z njim lahko okrasimo različne jedi, juho ali sladoled. Uporablja pa se tudi v kozmetične namene – za nego kože, zdravje las in zob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta