Zdravje si lahko prerokujete. Bodite pozorni na simptome

Urška Kereži
05.09.2019 06:02

Bolečine v rokah povedo marsikaj o tem, kaj se dogaja v telesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mravljinčenje, odrevenelost in otekanje je samo nekaj znakov, s katerimi telo opozarja, da nekaj ni povsem v redu. Bodite pozorni na simptome in se pravočasno prepričajte, kako resno je sporočilo. Nekaj najpogostejših primerov:

Sindrom karpalnega kanala

Lahko se kaže z bolečinami v palcu, kazalcu in sredincu. Najpogosteje ga povzročijo vsakodnevni ponavljajoči se gibi, kot je tipkanje po tipkovnici ali pritiskanje s prsti na miško. Karpalni kanal v zapestju je namreč zelo ozek, morebitne otekline pa še dodatno zmanjšajo pretok krvi v roko, zato se pojavijo mravljinčenje, bolečine, otekanje sklepov na prstih ali občutek odrevenelosti v roki.
Priporočila: Redno razgibavajte sklep v zapestju in ga grejte ter roki privoščite nekaj počitka. Ko se je vnetje razmahnilo, pomaga tecar terapija.

Utrujenost

Dvigovanje težkih bremen in vsakodnevno postavljanje zapestja v neudoben položaj pomenita velik pritisk na živce v rokah, kar rado povzroči mravljinčenje v prstih.
Priporočila: ob znakih utrujenosti in preobremenjenosti poskrbite, da boste dovolj spali, ter najdite najučinkovitejše načine za sproščanje obremenjenih delov.

Poškodba hrbtenice

Na težave s hrbtenico lahko opozarjajo tudi bolečine v mezincu leve roke, ki so posledica prevelikega pritiska na živce ali morda celo njihove poškodbe.
Priporočila: redno raztegujte hrbet, pri tem vam lahko pomaga joga ali plavanje. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju.

Shutterstock

Pomanjkanje vitaminov

Če občutite mravljinčenje v prstih leve roke in leve noge, telesu morda primanjkujejo vitamini E, B1, B6 in B12.
Priporočila: pogovorite se s prehranskim strokovnjakom ali nutricionistom, ki bo pregledal nivo vitaminov v telesu in svetoval, kako s prehrano povečati njihove vrednosti.

Buergerjeva bolezen

Buergerjeva bolezen večinoma prizadene kadilce. Zaradi nenehnega vnosa nikotina postane krvni obtok moten, kar lahko vodi do odrevenelosti prstov. Pogosto gre tudi za kombinacijo pomanjkanja pomembnih vitaminov. Odrevenelost se pojavi v prstih in se nato razširi na celo roko.
Priporočila: bolezen na žalost ni popolnoma ozdravljiva, a pomagalo bo, če opustite kajenje.

Težave s pretokom krvi

Če čutite odrevenelost prstov desne roke, je to lahko posledica pritiska na površinske živce ali poškodbe sklepa zapestja oziroma ramenskega obroča. Nekatere srčno-žilne bolezni prav tako povzročijo mravljinčenje v desni roki, saj vplivajo na pretok krvi v udih.
Priporočila: večkrat na teden se sprehodite in delajte raztezne vaje za izboljšanje zdravja krvnih žil. Če imate resne težave s cirkulacijo krvi po telesu, se posvetujte z zdravnikom.

Sladkorna bolezen

Mravljinčenje, ki gre od nog navzgor proti rokam, je pogosto znak sladkorne bolezni. Povzroča ga zmanjšan krvni pretok na določenih delih telesa, kar povzroči poškodbe živcev.
Priporočila: sladkorno bolezen tipa 1 zdravimo z inzulinom, medtem ko je sladkorna bolezen tipa 2 pogosto povezana s slabo prehrano. Prvi korak je, da vam zdravnik opravi krvni test, drugi, da sledite njegovim navodilom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta