Zrela leta, konec spolnosti? Kje neki! A koliko seksa je v zdravem razmerju dovolj?

Bonbon Bonbon
09.11.2022 06:00

Raziskava, narejena med več kot 4000 ženskami v menopavzi, je pokazala, da je skoraj tri četrtine spolno neaktivnih, čeprav imajo ljubeče partnerje. In za neprijetne težave, ki jih prinesejo leta, obstaja kar nekaj rešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekatere za težave krivijo menopavzo in neprijetne simptome, kot so vročinski oblivi in nočno potenje, spet druge pravijo, da imajo nizek libido, skrbijo za bolnega partnerja oziroma se ta spopada z motnjo erekcije. A naj je razlog takšen ali drugačen, zadnji podatek z Univerze v Sussexu je enako slab - srednja in zrela ali celo zelo zrela leta namreč avtomatično še ne pomenijo, da psihosocialne potrebe po sprejemanju, nežnosti, toplini, dotikih in intimi z leti minejo.

Profimedia

Razlogi, za hladno posteljo

Omenjene težave so torej zelo pogoste. Veliko vlogo, da je samo še tri odstotke starejših žensk po menopavzi redno spolno aktivnih ali zadovoljnih v postelji, pa dr. Stephanie Faubion iz Severnoameriškega združenja za menopavzo pripisuje partnerjem in dejstvu, ali so ti v odnosu sploh prisotni, se spopadajo z motnjo erekcije oziroma so slabega zdravja. Simptomi, ki radi spremljajo hormonske spremembe in menopavzo, kot so nespečnost, nočna potenja, vročinski oblivi, suha nožnica, bolečine med spolnim odnosom, pa verjetnost za prijetno spolnost le še poslabšajo. In čeprav obstajajo rešitve za vse naštete prepreke, jih na žalost le malo žensk izkoristi.

Da želja po intimi med partnerjema z leti upade, je v preteklosti pokazalo že več študij, slaba samopodoba, spremembe razpoloženja in slabi odnosi so prav tako med morebitnimi vzroki, da so ženske v tem času manj naklonjene spolnosti, kljub temu, opozarjajo strokovnjaki, da se vsi, ki ostanejo spolno aktivni, počutijo veliko mlajše, privlačnejše in zaželeno.

Kako so pridobili podatke?

Raziskovalci iz britanskega presejalnega programa za preprečevanje raka jajčnikov so ženske prosili še za komentarje o svoji spolnosti in tako ugotovili, da je bila okoli polovica od 185.693 vprašanih, starih od 50 do 74 let, spolno aktivnih, ko so leta 2010 prestale presejalne teste. V naslednjih štirih letih pa so se pogostost, užitek in udobje počasi zmanjševali. Od vseh, ki so jih spremljali sprva, so namreč naključno izbrali 4418 žensk, ki so jim sledili še nekaj let z vprašalniki, in le 2883 (kar je 65 odstotkov) jih je intimnega partnerja obdržalo. Kljub vsemu je bila večina, 77 odstotkov, spolno neaktivnih in le 995 jih je imelo redne spolne odnose.

Profimedia

Resnične zgodbe

Tiste, ki jih niso imele, so v glavnem povedale, da so samske ali vdove in da so po smrti moža izgubile voljo za novega partnerja. "Samska sem zadnjih 18 let, kar pomeni, da v življenju ni spolnosti. Seksa ne pogrešam, o njem ne razmišljam in sem zadovoljna brez njega," je tako samo eden od številnih podobnih komentarjev, ki jih je zapisala 51-letnica.

Sedemindvajset odstotkov jih je dejalo, da nimajo spolnih odnosov zaradi bolezni boljše polovice, pri 13 odstotkih je težava motnja erekcije, s katero se spopada partner, pri 12 pa so menopavzalni simptomi tako močni, da vplivajo na nizek libido in težave pri doživljanju orgazma, zaradi česar spolnost prelagajo. "Vse od menopavze je moje spolno življenje uničeno. Predvsem zaradi suhe nožnice, krčev, zmanjšanja fizične spolne sle, težjega doživljanja orgazmov in intenzivnosti orgazmov," je iskrena izpoved. Med vzroki pa so bili še jemanje zdravil, ki zmanjšujejo erekcijo, slabo fizično zdravje, kot so bolezni srca, in psihološki razlogi - ženske so denimo po prebolelem raku dojke zaskrbljene zaradi deformacije telesa.

Profimedia

Še o telesnih spremembah

Spolnost v zrelih letih dobi drugačne dimenzije: za vzburjenje potrebujemo več časa, upočasni se spolna aktivnost, a ne tudi potreba, čvrstost erekcije je manjša in potrebuje več stimulacije, orgazmi so krajši in manj intenzivni, zmanjšana je želja po izlivu in tako naprej. Pri moških lahko pride do drastičnega padca hormona testosterona, ki sicer počasi upada od pubertete, ko je raven najvišja. A težave z erekcijo se lahko učinkovito zdravijo, in to v večini primerov, medtem ko pri težavah s suho nožnico zdravniki priporočajo uporabo lubrikantov. In ne nazadnje ne gre pozabiti, da ima menopavza tudi pozitivne posledice: ženske se znebijo strahu pred zanositvijo, kar bistveno poveča uživanje, pa tudi obremenjenost z videzom je veliko manjša.

Odpravljanje težav

Definicijo kakovostne spolnosti je težko oblikovati. Vsekakor je za vse pare najpomembnejša spolna privlačnost. Pristen erotično-ljubezenski odnos torej, z željo, da ostaneta skupaj, z vzajemnim spoštovanjem in ne obsesivnim posedovanjem ali zgolj kot partnerja "za spolno telovadbo". Brez večjih čustvenih stisk si morata pokazati občutljivost in ranljivost ter se sprejemati in imeti rada. Lahko sta pripravljena na raziskovanje potencialov, ostajata igriva, sproščena in ohranjata živost medosebnega odnosa. Vse našteto ju bo napolnjevalo z veseljem in srečo ter poskrbelo za bogato, skladno, aktivno obojestransko zadovoljujoče spolno življenje, če zdravstvene težave ne bodo prinesle določenih omejitev. Žal pa se veliko parov ujame v zanko rutine in posledično v "dolgočasje", spolna disharmonija pa je pomemben vzrok za prepire, ki jim ne ubežijo niti starejši.

A tudi če ne moreta več izpeljati penetrativnega seksa, lahko med njima ostane veliko erotike, ljubkovanja, izražanja pozornosti, crkljanja, poljubljanja, držanja za roke. Pomembno odliko dolgega partnerstva predstavljajo tudi stabilno tovarištvo in skupni konjički. Ni vsa lepota seksa samo v spolnem aktu.

Premagajte predsodke

Dejstvo je, da je konec spolne aktivnosti pri starejših ljudeh v prvi vrsti zaradi družbenih in psiholoških zadržkov, manj pa zaradi bioloških in/ali fizioloških vzrokov. Spopasti se je namreč treba tudi z odraščanjem otrok, če imajo pari družino, pa z ostarelimi in bolnimi starši. Tudi delovni stres in težave z njegovim obvladovanjem so večji in nekatere precej iztiri upokojitev. Po drugi strani pa se razlike po spolu glede spolnega poželenja zmanjšajo, bolj se sinhronizirajo; ženske postanejo spolno dovzetnejše in željne seksa, moški pa bolj ljubeči in razumevajoči. Z dokazi je podprto, da redna in zadovoljujoča spolna aktivnost starejših ugodno vpliva na psihološko in telesno počutje, kar omogoča optimalno kakovost življenja na splošno. Spolni interes se torej lahko vzdržuje tudi pri 80, 90 letih. Edini pomemben dejavnik za vzdrževanje spolne aktivnosti pa je - vzdrževanje spolne aktivnosti.

Za sveže zrele zaljubljence

Ljubezen se lahko zgodi kadar koli, in če ste med sveže zaljubljenimi, seksologi svetujejo: imejte se radi, živite polno, ne ustrašite se erotično-seksualnih občutkov in doživljanj. Bodite spolno aktivni v vseh pogledih, če vam zdravje to dopušča. Čim manj pa se ozirajte na zelo pogoste in neumestne pripombe, zgražanje in moraliziranje drugih, zlasti otrok in sorodstva. Ne pozabite na romantiko, hodite na zmenke. Naj vam polnost ljubezensko-seksualnega življenja v dvoje prinaša veliko užitkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta