Bolnišnica Celje: Ministrstvo le podpisalo pogodbo z novim nadzornikom

Gordana Possnig Gordana Possnig
17.02.2020 15:40

V celjski bolnišnici pravijo, da so s prekinitvijo pogodbe nadzornemu podjetju Navor izgubili vpliv na dokončno projektiranje, ki še vedno poteka, in gradnjo nadomestne bolnišnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na gradbišču celjske bolnišnice so danes potekala nemoteno.
Gordana Possnig

Mesec je minil od začetka gradnje prve etape nadomestne novogradnje celjske bolnišnice (SB), projekta, vrednega 23,7 milijona evrov. A zapletov in ogorčenja zaradi odločitve ministrstva za zdravje, ki je praktično čez noč, štiri dni po začetku gradnje, 22. januarja, preklicalo pogodbo nadzorniku novogradnje podjetju Navor (slednji je bil tudi nadzornik gradnje Urgentnega centra Celje in nulte etape nadomestne novogradnje) in za nadzornika določilo podjetje DRI (DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture, d.o.o.), je bilo toliko, kot ga v vodstvu celjske bolnišnice verjetno niso pričakovali v vseh dveh letih, kolikor naj bi trajala gradnja prve etape. Ko je ministrstvo preklicalo pogodbo Navorju, namreč ni hkrati podpisalo pogodbe z novim nadzornikom, podjetjem DRI. Podpisalo pa jo je minuli petek. Gradbišče je bilo tako nekaj tednov brez nadzora, obiskal ga je tudi gradbeni inšpektor in po naših informacijah minuli petek izdal odločbo o začasni ustavitvi del na območju gradbišča do prihoda novega nadzornika. Vodstvo celjske bolnišnice je zaradi potez ministrstva minuli petek sklicalo tiskovno konferenco, na kateri so nameravali danes predstaviti dogajanje na omenjenem gradbišču. A sta že v prvi uri novega delovnega tedna je iz bolnišnice prišlo sporočilo z odpovedjo tiskovne konference in obvestilo, da bodo dogajanje pojasnili v obvestilu za javnost. Ko smo se danes zjutraj sprehodili mimo bolnišnice, smo opazili, da dela na gradbišču sicer tečejo nemoteno.

O investitorju in uporabniku

Vodstvo celjske bolnišnice se je nato oglasilo z izjavo za javnost, v kateri med drugim glede 'dogajanja' na gradbišču piše: "V okviru omenjene investicije celjska bolnišnica nastopa kot 'uporabnik', samo investicijo pa kot investitor vodi ministrstvo za zdravje. Javni razpis za izbor izvajalca gradbenih del je v prvi polovici preteklega leta vodila imenovana strokovna razpisna komisija, ki je bila sestavljena iz predstavnikov zdravstvenega ministrstva in celjske bolnišnice, končno besedilo razpisne dokumentacije je bilo usklajeno s sektorjem za investicije in javna naročila ter pravno službo omenjenega ministrstva. Zdravstveno ministrstvo je na podlagi izvedenega javnega razpisa iz leta 2011 s podjetjem Navor, d.o.o., že imelo sklenjeno Pogodbo za izvajanje svetovalnega inženiringa s kontrolo projektne dokumentacije, vodenjem investicijskega projekta ter nadzorom gradnje in opremljanja objekta nadomestna novogradnja Splošne bolnišnice Celje." Nato pa je le štiri dni po začetku del ministrstvo nadzorniku pogodbo prekinilo.

Dela na gradbišču 
Gordana Possnig

"To dejstvo je velika težava"

"Od prekinitve pogodbe s podjetjem Navor, d.o.o., 22. januarja je vodenje trenutne investicije potekalo brez sodelovanja naše bolnišnice. Izdelava projektne dokumentacije in gradnja sta se izvajali brez ustrezne kontrole oziroma obveznega sodelovanja svetovalnega inženirja ali sodelovanja bolnišnice. To pomeni, da smo v naši bolnišnici s tem izgubili vpliv na dokončno projektiranje, ki še vedno poteka, in gradnjo. S stališča bolnišnice, ki je končni uporabnik te investicije, je to dejstvo velika težava," so zapisali v izjavi v bolnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta