Celjani so znova ustvarili mali božični čudež

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.12.2022 10:32

Na dom so dostavili več kot 1500 daril otrokom, ki bi sicer strahoma čakali božični večer. S tem so breme z ramen odvzeli tudi staršem, ki se težko prebijajo skozi mesec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljci so v štirih dneh zavili in razvozili vsa darila otrokom.
Društvo Enostavno Pomagam

Tik pred božičnim večerom so prostovoljci društva Enostavno pomagam iz Celja še zadnjič do polnega naložili kombi in se odpeljali v Zgornjo Savinjsko dolino. Razdeliti so morali še zadnja darila otrokom, ki živijo v precejšnjem pomanjkanju. Veliko njihovih staršev težko prosi za pomoč, stisko pa vidijo socialne delavke v vrtcih in šolah, ki društvu pripravijo seznam otrok, ki bi brez prostovoljcev na božični večer najbrž zaman čakali darilo. S tem, ko darilo pripeljejo na dom, se tudi na lastne oči prepričajo, da gredo darila v prave roke. "V osmih letih sem že mislil, da sem navajen vsega hudega, a sem vsako leto znova šokiran, ko vidim, kje in kako ljudje živijo," opisuje predsednik društva Milan Ninič. "Mama, sama s petimi otroki, živi v hiši, ki spominja na hlev, predelan v stanovanje … Mama, ki je prostovoljki morala reči, da naj pustijo le eno darilo namesto dveh, saj enega otroka nima več … Saj sploh ne veš, kaj bi storil v takšnih primerih. Objameš jih in greš hitro naprej, da se na samem zjočeš. Obiskali smo gospoda, ki je rekel, da je že 10 let invalid in da smo prva organizacija, ki smo ga sploh obiskali in obdarili njegove otroke. Sam živi z otroki. Naša prostovoljka je bila vsa solzna. Da ti nekdo reče, da je bil pozabljen, da mu nihče ni ponudil nobene pomoči, je res precej boleče. Sam ne vem, ali stisk ljudi res ne vidimo, ker živimo v tako norem tempu, ali pa ljudje res tako skrivajo in jim je nerodno priznati, da so v stiski."

Kriki veselja

Ravno zato bi se lahko kje pripetilo, da bi ljudje zavrnili pomoč. A kot pravi Ninič, še nikoli nihče ni zavrnil darila za svojega otroka. "Na ta način lahko družina prihrani in denar namesto za darilo nameni za hrano, kurjavo, položnice. Če je več otrok, se to že kar pozna. Sploh sedaj, ko so se življenjski stroški enormno povečali. Marsikje sta zaposlena oba starša, a sta na minimalni plači, v najetem stanovanju, takšnim zmanjka denarja za dobrine. Da pa otrok pride v šolo in reče, da ni dobil nič za božič, je pa spet označen v družbi," opisuje Ninič.

Letos bo 1420 otrok lahko reklo, da božiček tudi na njih ni pozabil, spomnili pa so se še na 150 otrok, ki praznične dni preživljajo v bolnišnicah. "Naj omenim še primer, ko smo prišli pred hišo, kjer je bilo sprva videti, da ni nikogar doma. Potem je prišla mamica iz hleva, za njo pa vsa tri dekleta. To so bili kriki veselja, ko so videla darila. To je naša motivacija," zaključi Ninič in ob tem poudari, da akcije brez dobrih ljudi, ki donirajo sredstva za nakup daril, ne bi bilo, zato se jim še enkrat toplo zahvaljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta