Celje: Posodobili bodo nogometni stadion, ki zdaj ne ustreza standardom

Gordana Possnig Gordana Possnig
13.05.2024 14:45

V začetku meseca so se začela dela za prekategorizacijo celjskega nogometnega stadiona Z'dežele.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogometni stadion Z'dežele, kjer igrajo slovenski državni prvaki, bo le dočakal nujno potrebno posodobitev za evropske tekme. 
Rok Deželak

Celjski nogometaši so v nedeljo drugič v zgodovini kluba dvignili pokal za državni naslov. Do konca sezone jih čaka v soboto še gostovanje v Radomljah. V klubu pa se ob tem veselijo tudi dejstva, da so se začela dela za prekategorizacijo celjskega stadiona na višji nivo skladno s predpisi UEFA. Ob tem je treba povedati, da je stadion septembra lani praznoval 20 let, odkar so zgradili glavno vzhodno pokrito tribuno in na njem odigrali prvo tekmo.

S celjske občine so ob začetku prenove oziroma posodobitve stadiona sporočili sledeče: "Trenutno stadion, s katerim upravlja družba ZPO Celje, ne izpolnjuje standardov za igranje tekem zadnjih dveh kvalifikacijskih krogov evropskih tekmovanj ali tekem najvišjega nivoja evropskih klubskih tekmovanj in tekem reprezentančnega nivoja. Spremembe, ki se obetajo, bodo celjskemu nogometu nedvomno prinesle dodatni napredek. Tako so se že začela gradbeno-obrtniška in instalacijska dela za I. fazo prekategorizacije po predpisih UEFA, kar omogoča tekme kvalifikacijskih krogov Lige prvakov (z izjemno zadnjega), Evropske lige in Evropske konferenčne lige. Vrednost teh del je ocenjena na 688.865,97 evra brez DDV," pojasnjujejo na občini.

Za prehod na višji nivo so v I. fazi prekategorizacije stadiona predvidena naslednja dela: postavitev kontrole vstopov (vstopni vrtiljaki), izgradnja kontrolne sobe s pripadajočo nadzorno opremo (nadzorne kamere, monitorji in potrebne inštalacije), prostori za trenerje in sodniška garderoba ter soba za kontrolo dopinga. Za prehod na četrti nivo je treba celostno posodobiti razsvetljavo igralne površine stadiona, kar je tudi najvišji predviden strošek v celotnem projektu, in sicer ta po podpisani pogodbi znaša 487.797,12 evra brez DDV. Poleg tega pa bodo morali za prehod na četrti nivo urediti TV-studie, novinarsko tribuno, dodaten VIP, sodobno ozvočenje, dodatna parkirišča in še izboljšati pogoje za delo medijev. V začetku meseca so tako na Portalu javnih naročil objavili novo javno naročilo za prekategorizacijo stadiona v četrti nivo, to je tako imenovana II. faza prekategorizacije. Izvedba teh del je odvisna tudi od podpore Fundacije za šport, ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Nogometne zveze Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta