Celje v supervolilnem letu 2022 menda končno dobi občinski prostorski načrt

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.01.2022 06:30

Mesto bo dobilo brezplačen wi-fi, več javnih stranišč, posodobljen sistem parkiranja, gostilo bo gasilsko olimpijado ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knežje mesto Celje naj bi v tem letu končno sprejelo občinski prostorski načrt.
Rozmari Petek

Celjski župan Bojan Šrot je z minulim letom zadovoljen. Kot pravi, so uresničili vse zastavljene cilje. "Še posebej pa me veseli, da sta praktično končana dva izmed največjih projektov, izgradnja prizidka k Osnovni šoli (OŠ) Hudinja in prvi del nove stanovanjske soseske v Dečkovem naselju (DN10), ter da smo dosegli nov preboj na področju trajnostne mobilnosti," je povedal decembra lani.

Prvi del stanovanjske soseske so že odprli, preostali bloki bodo končani še letos, predvidoma februarja bodo nove, prostorne učilnice dobili učenci OŠ Hudinja, kjer so se s prostorsko stisko ubadali že več let. Starši prvošolčkov so bili zato, ker so njihovi otroci morali obiskovati bolj oddaljene šole, večkrat zelo slabe volje. Zdaj bo šola, ki jo obiskuje 519 učencev, dobila dvanajst novih učilnic. "V okviru projekta so bili obnovljeni tudi prostori v stari šolski zgradbi, ki šteje že 62 let. Nekatere učilnice so bile preurejene v garderobe, nekatere so dobile novo namembnost, med obstoječim in novim traktom je bil zgrajen pritlični vhod z nadstrešnico," so opisali na Mestni občini Celje (MOC). Vse skupaj je stalo okoli dva milijona evrov, od tega bo občina v letošnjem letu od ministrstva za šolstvo in šport ter Eko sklada prejela skupaj 1,4 milijona nepovratnih sredstev.

"V letu 2022 bomo začeli tudi postopke za izgradnjo prizidka k II. osnovni šoli, glavnina del je sicer predvidenih v letu 2023," napovedujejo. Podobno velja za gradnjo dotrajanega vrtca Čira čara v Škapinovi ulici. Projektno dokumentacijo naj bi predvidoma izdelali letos, prihodnje leto naj bi začeli z gradnjo. "Na MOC nas navdaja tudi zadovoljstvo, da je država v času te vlade izboljšala financiranje lokalnih skupnosti in da v Celju dobro napredujejo projekti, ki jih izvaja in financira država (protipoplavni ukrepi v Medlogu, nadaljevanje sanacije zemljine na vrtčevskih igriščih ...). Vse to vzbuja optimizem tudi za prihodnost, ko bosta okrevanje po pandemiji in nov razvojni cikel prav tako zahtevala veliko znanja in naporov. Na MOC smo dobro pripravljeni na prihodnost, verjamem, da bomo z dobrimi projekti tudi v novi finančni perspektivi uspešno črpali evropska sredstva," je dodal Šrot.

Celje ima v naboru več kot 200 možnih projektov, ki bi bili koristni za razvoj mesta v naslednjih desetih letih. "Projekti pokrivajo različne vsebine, so v različnih stopnjah pripravljenosti in so zelo različnih vrednosti. Ti projekti se umeščajo v regionalni razvojni program. Njihova izvedba je odvisna od možnosti sofinanciranja," pojasnjujejo.

Končno rešen glavnega očitka

Sicer pa je ena najbolj presenetljivih napovedi letošnjega leta ta, da bo dolgoletni župan končno obkljukal alinejo, ki je v vseh dosedanjih mandatih ni uspel uresničiti - izdelavo občinskega prostorskega načrta (OPN). S tem bo z agende šel tudi najbolj pogost očitek, največkrat uporabljen pred lokalnimi volitvami. "Besedilo izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta je izdelano. Trenutno Direkcija RS za vode izvaja recenzijo omilitvenih ukrepov izdelanih poplavnih kart. Po pridobitvi pozitivnega mnenja s strani direkcije se bo končalo okoljsko poročilo, nato pa bo izvedena javna razgrnitev. Načrtujemo, da bo predlog OPN obravnavan na mestnem svetu letos spomladi," pravijo na občini.

Se pa letos Celju obetajo še mnogi drugi projekti, ki jih je mesto dolga leta pogrešalo. Tako naj bi tudi knežje mesto dobilo odprto brezžično omrežje, ki bo na voljo na območju starega mestnega jedra in mestnega parka. "Mesto bo s tem dobilo sodobno, hitro in brezplačno omrežje, ki bo namenjeno tako prebivalcem in obiskovalcem kot prihodnjim digitalnim rešitvam. Vrednost investicije je ocenjena na 270 tisoč evrov," navajajo na občini.

Občanom in gostom prijazneje

Napovedujejo tudi prenovo občinskih spletnih strani, ki bodo na prvo mesto postavile občane in njihove potrebe, obljubljajo. "Ponuditi jim želimo enotno, pregledno in preprosto vstopno točko za vse občinske storitve ter ažurne informacije o usmeritvah in delu občinske uprave. Pomembni so tudi vsa mnenja in povratne informacije, zato nameravamo ponuditi nove možnosti za pobude, vprašanja in odzive."

Končno naj bi Celje dobilo tudi več javnih stranišč - v mestnem jedru so ta trenutno zgolj ob tržnici, kmalu naj bi odprli tudi nova, in sicer v pritličju Celjskega doma, ob vhodu v Tropsko hišo. S projektom za upravljanje mobilnosti pa naj bi obiskovalci mesta ob vpadnicah dobili pomembne informacije o tem, katera parkirišča so še nezasedena, s čimer upajo, da bodo prispevali k zmanjševanju prometa v starem mestnem jedru. Posodobili naj bi tudi način plačevanja parkirnine.

Že leta ob Mariborski cesti stoji pano, na katerem odštevajo dneve do gasilske olimpijade. Junija letos bo končno ta veliki dogodek, od katerega si Celjani obenem obetajo priložnost za odlično promocijo. "Verjamemo, da bomo dobri gostitelji, saj imamo primerno infrastrukturo in izkušnje z organizacijo velikih tekmovanj. V januarju bo znano, katere države se bodo udeležile olimpijade, pričakujemo pa okoli 3500 aktivnih udeležencev iz 30 držav Evrope in tudi iz drugih delov sveta ter več tisoč domačih in tujih navijačev. Na MOC zelo cenimo plemenito delo in prizadevanja prostovoljnih gasilcev, ki bodo v času olimpijade na različnih dogodkih predstavili gasilske dejavnosti in vrednote, ki jih povezujejo. Ker se nam obeta zelo zanimiv in obiskan dogodek, bo na atletskem stadionu Kladivar, v središču mesta in še na nekaterih drugih lokacijah ves čas pestro in živahno, kar bodo zagotovo dobro izkoristili tudi gostinci in trgovci," pravijo. Kot že nekaj let bodo gostili tudi eno od etap kolesarske dirke po Sloveniji. A tokrat z večjimi ambicijami. "K organizaciji bomo pristopili še bolj ambiciozno, saj se želimo potegovati za naj gostitelja dirke," napovedujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta