Celjska mestna občina končno lastnica stare ekonomske šole

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.01.2021 06:07
Po več kot 30 letih je šolsko ministrstvo celjski mestni občini končno priznalo vložek v izgradnjo srednjih šol in ji v zameno prepustilo opuščeno stavbo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslopje nekdanje ekonomske šole je končno v lasti občine.
Gordana Possnig

Le še nekaj pravnih formalnosti in stavba nekdanje ekonomske šole v Celju s Kajuhovim domom bo končno v lasti Mestne občine Celje (MOC). Gre za eno od zgodb z najdaljšo brado, saj je občina več let poskušala priti do svojega deleža vlaganj v srednje šole. A vedno, ko se je že zdelo, da so že proti koncu zgodbe, je sledil nov preobrat. Proti koncu minulega leta pa so se stvari končno zložile tako, da so zadovoljni na MOC in na ministrstvu. Občina je dobila stavbo, ki sicer že več let sameva (nazadnje so v njej kratek čas bivali migranti iz migrantskega vala leta 2016), šolsko ministrstvo pa ima sedaj v celoti v lasti nekaj drugih srednjih šol, kjer je poprej svoj delež imela tudi občina.

Celjska občina je že leta 1994 z ministrstvom za šolstvo sklenila dogovor o investiranju in drugih aktivnostih z namenom odprave šolske stiske v Celju. V naslednjih letih je sledilo sklepanje pogodb o sofinanciranju izgradnje srednješolskih objektov. Najprej, leta 1996, Srednje šole za gostinstvo in turizem, nato športne dvorane za Gimnazijo Celje - Center, nazadnje, leta 2003, pa še nove Srednje zdravstvene šole. Celjska občina je v naštetih primerih najpogosteje sodelovala kot tista, ki je investirala zemljišče in ni zahtevala komunalnega prispevka.

Zakaj preprosto, če lahko kompliciramo?

Rešitev, ki se je že kmalu pokazala, bi bila na primer, da bi celjski občini ministrstvo prepustilo staro ekonomsko šolo, ki je po selitvi niso več potrebovali, občina pa bi jim prepustila preostala zemljišča, na katerih stojijo srednje šole. A se s tako enostavno delitvijo šolsko ministrstvo po navadi ni strinjalo. Nič kaj bližje enostavni delitvi niso prišli tudi po tem, ko so angažirali cenilce nepremičnin.

Tokrat so do dogovora, in sicer najbolj enostavnega, le prišli. Opisano menjavo so izvedli brez tega, da bi katera od strani zahtevala še kakšna dodatna finančna sredstva, čeravno finančno gledano menjava ni čisto enakomerna. Kot so opisali na eni od zadnjih sej celjskega mestnega sveta, je bila ekonomska šola s pripadajočo telovadnico in Kajuhovim domom ocenjena na 2,8 milijona evrov, vrednost deleža celjske občine v druge srednješolske objekte pa je znašala skoraj 3 milijone evrov.

Vztrajnost se je vendarle poplačala

Vseeno na celjski občini niso kaj dosti na slabšem, saj so se obenem s šolskim ministrstvom dogovorili, da jim to zemljišče, na katerem stoji zdravstvena šola, vendarle plača. Za ta del bo celjska občina prejela 481 tisoč evrov, še vedno pa bo lastnica zemljišč v okolici zdravstvene šole. Ta zemljišča bodo ministrstvu kasneje še vedno ponujena v odkup ali kakšno drugo menjavo. "Vztrajnost prinese tudi kak rezultat," je ob tem zadovoljen celjski župan Bojan Šrot. "Mislim, da se še o nobeni zadevi nisem tako dolgo pogovarjal z državo kot v tem primeru, moji sodelavci so bili še bolj vztrajni. Zato sem res vesel, da se ta zgodba zaključuje. Ne nazadnje smo vsi odgovorni do javnih sredstev in vsi moramo skrbeti, da objekt ne propada in da se mu ne dela še večja škoda. Objekt je obenem v centru mesta. Že zato ne moremo dovoliti, da bi še dodatno propadal," je dodal.

Poslopje nekdanje ekonomske šole je končno v lasti občine.
Gordana Possnig

Šrot ocenjuje, da bo tak zaključek zgodbe nekoliko bolj srečen za šolsko ministrstvo kot za celjsko občino, saj bodo morali po njegovem v ekonomsko šolo vložiti še kakšna dva milijona evrov, preden bo objekt spet lahko opravljal svoje poslanstvo. Kakšno bo njegovo poslanstvo, pa še ni čisto jasno. "Na srečo imamo nekaj interesentov. Predvsem se pogovarjamo z mariborsko fakulteto za logistiko, katere soustanovitelj smo. Načeloma bi se ta lahko selila v te prostore, kar bi bila dobra rešitev," je na seji, na kateri so svetniki s takšno menjavo soglašali, še dejal Šrot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta