Celjske šole in vrtci pred vstopom v šolo: Pogoj PCT pri zaposlenih bodo spoštovali

31.08.2021 06:00
V celjskih šolah od 45- do 60-odstotna precepljenost zaposlenih, v vrtcih pa nekoliko nižja. Iztok Leskovar: "Ravnatelji nismo zakonodajno telo, pač pa smo tu zato, da zakone spoštujemo".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako pa iz zraka izgleda gradnja prizidka k osnovni šoli Hudinja v Celju (foto: Arhiv Mo Celje)
Arhiv Mo Celje

Le še dan nas loči od novega šolskega leta, ki se ga nekateri veselijo, drugi pa tudi bojijo. Slednje predvsem zaradi epidemije covida-19, ki bo že tretjo šolsko leto vplivala na potek pouka. Preverili smo, kako so šole pripravljene na Celjskem.

V osnovnih (OŠ) in srednjih šolah (SŠ) Mestne občine Celje se bo pouk letos začel po modelu B, v okviru tega bodo šole skušale izpeljati ves obvezni in razširjeni del programa, kamor sodijo dnevi dejavnosti, šole v naravi, interesne dejavnosti, torej ves bogatitveni program, ki pri otrocih razvija veščine in kompetence. "Računamo, da bi ga z omejitvami lahko izvajali," je dejala Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava in vodja aktiva ravnateljev celjskih OŠ v tem šolskem letu. Ob tem je izpostavila, da bodo v vseh celjskih OŠ septembra učitelji poskrbeli predvsem za to, da bodo otroci ponovili in utrdili snov ter pokrpali primanjkljaje, da bodo lahko uspešno napredovali. Kolenkova je ob tem še povedala, da bodo ravnatelji v celjskih šolah spoštovali pogoj PCT za zaposlene kot zunanje sodelujoče. "S tem smo že seznanili tudi vse zaposlene in zunanje sodelavce. Naredili bomo vse, da v šoli ostanemo, a sami ne bomo zmogli," je izpostavila Kolenkova in povedala, da je odstotek cepljenih zaposlenih na šolah med 45 in 60 odstotki, imajo nekaj prebolevnikov, ostali se bodo redno testirali. Ob tem je pozvala tudi starše, naj šole podprejo pri iskanju rešitev ter naj ravnateljev in učiteljev ne obremenjujejo s protestnimi pismi o nošenju mask ali ostalih ukrepih, ki jih nalagajo zunanje ustanove in niso stvar vodstva šole. Devet osnovnih šol bo obiskovalo 4274 otok (lani 4193), šolski prag bo prvič prestopilo 466 učencev (lani 458). Na treh OŠ (Lava, Hudinja in I. OŠ) bodo letos po trije razredi prvošolcev. Osnovno šolo Glazija bo obiskovalo 231 učencev (133 v prilagojenem programu, 98 v posebnem programu). Zaradi povečanega vpisa otrok je bila šola primorana najeti dodatne prostore.

Ravnatelji niso pravi naslov

O pritiskih različnih združenj in staršev, celo o anonimnih grožnjah, je spregovoril tudi Iztok Leskovar, vodja aktiva srednješolskih ravnateljev v Celju. V Celju je 13 srednjih šol, v katere je vpisanih 7516 srednješolcev. "Ravnatelji nismo zakonodajno telo, pač pa smo tu zato, da zakone spoštujemo. Kot državljani lahko povemo svoje mnenje, ki je lahko tudi drugačno, ob tem pa smo dolžni spoštovati zakonodajo tako, da zagotavljamo varno okolje za vse v izobraževalnem procesu: za tiste, ki so prepričani, da jih ti ukrepi varujejo, kot za tiste, ki menijo, da jim škodujejo. Doslej nam je to uspevalo," je pojasnil prvi med ravnatelji srednjih šol v knežjem mestu. Želi si, da bi pouk oddelali v šolah. Izpostavil je tudi podatek, da v minulem šolskem letu v Celju niso imeli veliko okuženih dijakov ali dijakov v karanteni, kar je še en argument, da bi morali šole tokrat zapirati zadnje, ne tako kot v prejšnjem letu, ko so se zapirale prve in odpirale zadnje.

Marjana Kolenko in Iztok Leskovar, prva med ravnatelji celjskih osnovnih in srednjih šol Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

V vrtcih računajo na zaupanje

"Med epidemijami smo dokazali, da znamo strokovno in odgovorno ravnati po izdelanih protokolih in da kljub kriznim razmeram lahko izvajamo kakovosten pedagoški proces. Se pa žal ponovno soočamo z mnogimi nerazumnimi razpravami glede pogojev, ki naj bi veljali," je v imenu odbora za povezovanje javnih vrtcev MO Celje priprave na september povzela ravnateljica Vrtca Zarja Mateja Obrez. Izpostavila je spreminjajoča se stališča, nedorečenost vsebin, neživljenjske ukrepe, ki se sprejemajo čez noč … "Pomembno bo, da si bomo skupaj prizadevali za ustvarjanje pogojev, da bomo lahko poslanstvo opravljali brez nerazumnih pritiskov in nepotrebnih zunanjih dražljajev, ki negativno vplivajo na pedagoški proces," je še dodala Obrezova in povedala, da je v vrtcih med zaposlenimi približno 47 odstotkov cepljenih. Izpostavila pa je tudi dejstvo, da bodo posebno pozornost namenili otrokom novincem in vsem, ki se ponovno vračajo po daljšem premoru, da bodo lahko sprejeli vrtec kot drugi dom. V javne vrtce je v občini vpisanih 1586 otrok (lani 1668). S septembrom bodo lahko vanje sprejeli vse novince (teh je 318), ki izpolnjujejo pogoje za sprejem. Vsi trije javni vrtci imajo še nekaj prostih mest, tako v oddelkih prvega kot drugega starostnega obdobja. Na čakalnih seznamih imajo trenutno 79 otrok, lani jih je bilo 84.

Največja investicija gradnja prizidka k OŠ Hudinja

V vrtcih in šolah v občini so poleti potekala različna investicijska dela. Največjo investicijo predstavlja gradnja prizidka k Osnovni šoli Hudinja, ki se je začela januarja letos, dela pa bodo končana predvidoma do konca leta. Šola bo z novim prizidkom dobila 1453 kvadratnih metrov novih prostorov oziroma 12 novih učilnic, pet novih kabinetov in ostale spremljajoče prostore. V šoli bodo obnovili še 334 kvadratnih metrov obstoječih površin. Med obstoječim in novim traktom bodo zgradili pritlični vhodni objekt z nadstrešnico, vetrolovom in podaljšanimi garderobami. Vrednost investicije znaša manj kot dva milijona evrov. Kljub gradnji bo pouk potekal nemoteno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta