Delavci Cinkarne Celje vztrajajo pri dvigu plač: Če pogajanja ne bodo uspešna, bo prva stavka v zgodovini podjetja

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.04.2023 16:00

Dodatki so dogovorjeni, odprto pa je glavno vprašanje dviga osnovnih plač, zato četrtkova stavka še visi v zraku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če pogajanja ne bodo obrodila sadov, bo v četrtek v Cinkarni Celje celodnevna stavka.  
Andrej Petelinšek

Cinkarni Celje se lahko, če jutrišnja popoldanska pogajanja ne bodo uspešna, zgodi prva stavka v njeni zgodovini. Uprava, ki jo vodi Aleš Skok, zaposlenim ponuja dvig plač, ki bi bil primerljiv z dvigi plač v drugih "dobrih slovenskih firmah", je opisal Skok. Kakšne bodo dividende delničarjem ob rekordnem letu (imeli so dobrih 43 milijonov evrov dobička), sicer še ni znal napovedati. Poudaril pa je, da morajo ohranjati primerno ravnotežje med vsemi, tako delničarji in zaposlenimi kot lokalno skupnostjo, ki pričakuje sponzorstva. Ostati jih mora še nekaj za razvoj, sploh, ker pričakujejo težje leto, kot je bilo lansko. "To je bil srž našega pojasnila na zboru delavcev. Predstavili smo jim statistične podatke, kakšne so povprečne plače v cinkarni, kakšne pa v državi, izpostavili bonitete, ki so bile izplačane," je opisal Skok in poudaril, da so pri vprašanju osnovnih plač v velikem razkoraku z reprezentativnima sindikatoma. "Mora pa tudi sindikat znižati visoka pričakovanja, da se prilagodi realnemu stanju, ki je tudi v drugih dobrih slovenskih družbah."

Kakšne so zahteve ene in kakšna je ponudba druge strani, nihče ni razkril, ker pogajanja še niso zaključena. "Naša zahteva, glavna in osnovna, je dvig osnovnih bruto plač. O številkah ne bi, ker smo še sredi pogajanj, in tu se še najbolj razhajamo. Glavni pogoj je, da je najnižja plača najmanj enaka oziroma višja od minimalne osnovne plače. Trenutno še imamo ljudi, ki jim doplačujemo. Da v tovarni, kot je Cinkarna, pri teh dobičkih, ki smo jih ustvarili minulo leto, imamo ljudi, ki jim doplačujemo do minimalne plače, je katastrofalno," je dejal sindikalist Franc Grabler.

Če popoldanska pogajanja ne bodo obrodila sadov, bo v četrtek celodnevna stavka. V tem primeru bodo vseeno poskrbeli za nujna dela, da škoda ob prekinitvi dela ne bi bila katastrofalna. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta