Dežurna lekarna v Celju ponoči zaprta

Gordana Possnig
25.11.2020 20:00
Lekarna v Stanetovi ulici le podnevi. Priporočila za takšno delo z zdravstvenega ministrstva. Omejitve zaradi kadrovskih stisk
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dežurna lekarna v Stanetovi ulici je do nadaljnjega zaprta med 21. in 7. uro. 
Gordana Possnig

Celjske lekarne imajo svojo dežurno enoto, ki je odprta 24 ur na dan, že dolga leta v Stanetovi ulici v središču mesta. V času epidemije covida-19 pa je zaprla svoja vrata v nočnem času (od 21. do 7. ure). Ta poteza je presenetila nekatere občane, ki so želeli po zdravila na recept tudi ponoči. Ob tem je treba dodati, da druge enote Celjskih lekarn še vedno delujejo po običajnem urniku, nekatere pa po nekoliko skrajšanem.

Direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek pojasnjuje, da je dežurna služba namenjena za izdajo zdravil na recept, ki je predpisan istega dne ali označen kot nujen. "Dežurno službo smo v času epidemije organizirali v skladu z dopisom ministrstva za zdravje. Za tak korak smo se bili primorani odločiti iz več razlogov. Najpomembnejša prioriteta je oskrba prebivalcev z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravju v dnevnem času, čim bližje kraju bivanja. To pomeni, da ostajajo odprte vse lekarne (tudi podružnice), da se lahko prebivalci oskrbujejo v lastni občini. Ker se tudi v zavodu tako kot v drugih dejavnostih soočamo s pomanjkanjem kadra iz različnih razlogov (odsotnost zaradi okuženosti, karantene ali samoizolacije, varstvo otrok, zagotavljanje drugih pravic zaposlenim, starejši delavci, bolniške odsotnosti ...) v času epidemije ne mešamo kadra iz različnih lekarn, da bomo lahko čim dlje zagotavljali delovanje v lokalnih okoljih v dnevnem času."

Grosekova ob tem še pojasnjuje, da so o tem, da začasno ne izvajajo dežurne službe v nočnem času, obvestili vse regijske zdravstvene domove in urgentni center v celjski bolnišnici, da lahko pri obravnavi pacientov v tem času ustrezno ukrepajo. Sicer pa je bila njihova dežurna lekarna zaprta tudi v prvem pomladanskem valu, od 19. marca do 31. maja. So imeli pa v tem obdobju odprte dnevne dežurne lekarne. Dnevno dežurstvo je takrat delovalo in tudi sedaj neokrnjeno deluje na vseh treh lokacijah. Lekarna Center Celje je ob nedeljah in praznikih odprta med 7. in 20. uro. Dežurni enoti lekarn Rogaška Slatina in Slovenske Konjice pa sta ob nedeljah in praznikih odprti med 9. in 12. uro. Lilijana Grosek ob tem dodaja, da že v času normalnih razmer med dežurno službo ponoči, po 22. uri, beležijo zelo nizko število obiskov, po 24. uri pa le izjeme. "Je pa zaradi kadrovskih razlogov trenutno spremenjen poslovni čas lekarne v Gregorčičevi (Zdravstveni dom Celje), lekarn Planet, CityCenter, Laško. V primeru še hujših kadrovskih odsotnosti kot doslej bomo na posameznih lokacijah primorani začasno skrajševati obratovalne čase. O tem bodo vsi pristojni ustrezno in pravočasno obveščeni. Se bomo pa še vnaprej trudili ohranjati lekarne odprte in dostopne vsakomur brez predhodne najave v največji možni meri, čeprav se, kot drugod v zdravstvu, soočamo z veliko kadrovsko stisko," še dodaja Grosekova.

Odgovore glede zaprtja dežurne lekarne v nočnem času smo poiskali tudi na zdravstvenem ministrstvu. Lekarniška zbornica Slovenije je namreč v začetku drugega vala epidemije seznanila ministrstvo, da bo v drugem valu epidemije in času intenzivnega širjenja okužb ter s tem povečane koronavirusne bolezni tudi med zaposlenimi vedno težje zagotavljala nemoteno delo v lekarnah na primarni ravni. Ministrstvo so ponovno opozorili, da bo treba pristopiti k začasnim spremembam organiziranosti lekarniške dejavnosti z namenom, da se bo ta nemoteno izvajala v celotnem obdobju trajanja epidemije.

Z ministrstva so lekarnam nato že 26. oktobra poslali priporočilo za organizacijo dela v času epidemije. V njem so zapisali, da lekarnam zaradi nemotenega izvajanja oskrbe in dostopa do zdravil v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije priporočajo začasno omejitev odpiralnega časa v lekarniških enotah s 24-urno preskrbo z zdravili do 21. ure. Glede na situacijo v določeni lekarniški enoti pa priporočajo skrajšanje odpiralnega časa na šest ur in odpiralnega časa podružnic lekarn na dve uri dnevno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta