(FOTO in VIDEO) Na protestnem shodu v Velenju o "mutnih poslih", ki segajo v čas Uroša Rotnika

Rozmari Petek
03.02.2024 10:55

Titov trg so znova napolnili protestniki. "Če bi nam dali vsaj malo večjo drobtinico, ne bi sedaj tukaj stali. Če niste spustili cene, boste pa stolček!," so opozorili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
   
Rozmari Petek

Titov trg v Velenju je danes znova preplavila množica ljudi, ki se ne strinjajo z visokimi cenami ogrevanja. V času od prvega protesta, ki ga je pripravila Ljudska iniciativa Velenje (LIV), so na občini in Komunalnem podjetju Velenje (KPV) pripravili tri ukrepe, s katerimi bi lahko pomagali ceno ogrevanja nekoliko znižati. Zaradi spusta cen ogrevanja pri dobavitelju toplotne energije, Termoelektrarni Šoštanj, bodo cene februarja nižje za 6 odstotkov, obenem bo občina dodala 10 evrov na megavatno uro porabljene energije. Socialno šibki bodo upravičeni še do 40-odstotnega toplotnega dodatka.

V Velenju so po protestih zbirali podpise za odstop vodstva Komunalnega podjetja Velenje. Ustanoviteljice komunalnega podjetja zahteve niso vzele resno. 
Rozmari Petek

"Pa poglejmo te famozne rešitve. Se spomnite položnice za štiričlansko družino na Foitovi, ki je dobila decembrsko položnico skoraj 440 evrov? Veste, kaj pomenijo rešitve zanjo," je na protestu izpostavila Miša Šavor iz LIV. "Tej družini se bo to poznalo dobrih 35 evrov. In če ne sodimo med socialno ogrožene, nam ostane še obročno odplačevanje ali kredit, s katerim bomo kreditirali občinske nesposobneže," je bila ostra. "Pa bi bila rešitev preprosta. KPV nam odjemalcem za vsako megavatno uro vzame 42 odstotkov več kot jo plača Tešu. To jim letno prinese okoli 4 milijone evrov več kot plačajo Tešu. Zahtevali smo, da nam zaračunajo toliko kot plačajo. Pri položnici 440 evrov bi to prineslo 90 evrov, ne le 35 evrov," je izpostavila. "Če bi nam dali vsaj malo večjo drobtinico, ne bi sedaj tukaj stali. Če niste spustili cene, boste pa stolček!"

(PORTRET TEDNA) Kdo se boji Asmirja Bećarevića

Protestni shod, Velenje (
Rozmari Petek

S primerjavo položnic, ki jim jih nosijo ogorčeni občani, so v LIV ugotovili tudi druga neskladja. Da so denimo v objektu po popisu števca porabili 41 megavatnih ur, zaračunali pa so jih 48 megavatov. Tudi te razlike jim na minulih sestankih na KPV niso znali ustrezno pojasniti. To še ni vse. Prvo "zameglitev" se je zgodila še v času, ko je KPV Velenje vodil Uroš Rotnik, so na podlagi primerjav položnic za ogrevanje opazili v LIV. "Uroš Rotnik je novembra 2016 sprejel neka sistemska obratovalna navodila, da so iz decembra 2016 v januar 2017 kilovatne ure pretvorili v megavatne ure, fiksni stroški pa so se takrat povečali za polovico," je opozoril Asmir Bećarević, dotlej mirna množica pa je začela skandirat: "Lopovi“ Lopovi!" Opozorili so še na tretje neskladje, ki smo ga sicer v Večeru izpostavili že leta 2018. KPV namreč lahko iz Teš dobi le 120 megavatov moči, končnim uporabnikom pa je tedaj zaračunavala moč do 250 megavatov. Po najnovejših podatkih so sicer slednjo znižali vsaj na 195 megavatov, kar je še vedno več kot jo sploh lahko prejmejo iz Teš. "Če bi spustili obračunsko moč, bi bili prisiljeni dvigniti ceno fiksnega stroška. Potem bi bili eni najdražjih distribucijskih sistemov v Sloveniji. Naše podjetje ima glede na moč, ki jo zagotavlja Teš, najdražji fiksni strošek," je izpostavil Bećarević.

Protestni shod, Velenje (
Rozmari Petek

Protestnike so precej zabolela poročanja nekaterih medijev, da imajo v Velenju najcenejše ogrevanje. Položnice tega ne izkazujejo. Lastnik 300 kvadratnih metrov velike hiše, v kateri je sicer veliko stanovalcev, je plačeval mesečni pavšal v višini dobrih 500 evrov. Zdaj je prejel poračun v višini 1600 evrov, prihodnje mesece pa bo njegov pavšal znašal 1200 evrov. Ko je LIV to objavila na družbenih omrežjih, so iz občine gospoda poklicali (kako so prišli do podatkov, kdo ta posameznik je, ni znano), zato se sam sedaj ne želi več izpostavljati, je bilo slišati med protestniki. Novega protesta niso napovedali. So pa poudarili, da bodo v naslednjih dneh, skupaj s strokovnjaki z ekonomskega, pravnega, tehničnega in energetskega področja, pripravili dokumentacijo, na podlagi katere bodo tudi na pravni način poskušali dokazati, da obračunavanje ogrevanje v Šaleški dolini ni ne pravično, ne pošteno. "Odgovornim sporočamo - ali uredite zadeve ali odstopite. Ali pa vas bomo mi odstavili. Velenje, Srečno!" je shod zaključil Bečarević.

Protestni shod, Velenje (
Rozmari Petek
Protestni shod, Velenje (
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta