(FOTO) Novoletni potop v Velenjsko jezero: Kar počneš na novega leta dan, počneš vse leto

Brina Kerič Brina Kerič
01.01.2024 15:38

Velenjski potapljači so že 29. zapored opravili tradicionalni novoletni potop, pod gladino spili steklenico penine in si zaželeli uspešnih potopov polno leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenjski potapljači so že 29. zapored na prvi dan novega leta s skokom v Velenjsko jezero otvorili novo potapljaško sezono.
Brina Kerič

Velenjska plaža na prvi dan novega leta ni samevala, privabila je kar nekaj obiskovalcev. Nekaj je bilo sprehajalcev, nekaj pogumnih kopalcev, ki so opravili prvi letošnji skok v Velenjsko jezero, približno sto gledalcev pa so pritegnili potapljači Društva za podvodne dejavnosti (DPD) Jezero, ki so opravili že 29. tradicionalni novoletni potop. Letos je potop izvedlo približno 15 potapljačev. 

Na Bledu je običaj, da potapljači izvedejo božični potop, pod vodo pa okrasijo smrečico, velenjski potapljači pa na prvi dan novega koledarskega leta pod vodo spijejo steklenico ali dve penine. Ideja, ki se je rodila pred skoraj tremi desetletji, je tako prerasla v dogodek, ki se ga vsi velenjski potapljači veselijo, pridružijo pa se jim tudi člani iz drugih potapljaških društev in klubov ter celo kolegi iz tujine. Novoletnega potopa, s katerim tudi uradno otvorijo potapljaško sezono, se redno udeležujejo tudi pripadniki in pripadnice Podvodne reševalne službe Slovenije. Vendar pa ne gre le za tradicijo. "Reči, ki jih počneš na novega leta dan, so baje tiste, ki jih počneš skozi celo leto. Ta potop ni zgolj tradicija, gre za ljubezen do potapljanja in za druženje," je povedal Jernej Prednik, član DPD Jezero. "Vidljivost je v tem času leta v Velenjskem jezeru drugačna kot v poletnih mesecih, zato je ta potop poseben, ker drugače doživljaš jezero," je še dodal. Skoraj vsa leta novoletni potop izvede tudi 73-letni Jernej Herman, ki se s potapljanjem ukvarja že približno štiri desetletja. "Ne potapljam se ravno zaradi tradicije, temveč zaradi druženja," je povedal in dodal, da ga v toplih mesecih ni, zato se vsako leto udeleži zimskega potopa.

V Velenju pod vodo nazdravijo s penino.
Brina Kerič

Prednik je dodal, da je za njimi uspešna sezona, v svoje vrste so privabili kar nekaj novih članov, tudi zanimanje mladih za potapljanje je vedno večje. Društvo namreč šteje 30 članov, med njimi 10 mladih (najmlajša šteje 17 let) in 13 podvodnih reševalcev. "Starejši, ki so ustanovili klub in začeli z novoletnimi potopi, se počasi umikajo in vajeti prepuščajo mlajšim," je povedal. 17-letna Neli Jerenec se je navdušila za plavanje pri 12 letih, danes pa si življenja brez potapljanja ne predstavlja. "Prvič, ko sem šla, sem se zaljubila," je povedala in dodala, da si želi izvesti tudi novoletni potop. "Načrtovala sem že letos, a so se načrti porušili. Zagotovo pa bom novoletni potop izvedla prihodnje leto," je dodala. 

Brina Kerič

Letos se potopa ni udeležilo veliko članov iz drugih klubov, večjo udeležbo pričakujejo prihodnje leto, ko bodo obeležili jubilejno trideseto obletnico. A novoletni potop ni edini, s katerim si praznike popestrijo velenjski potapljači. V zadnjih desetih letih so namreč nočni potop izvajali tudi za noč čarovnic, ko se na dno Velenjskega jezera potopijo z izrezanimi bučami, v katere vstavijo palčke, ki svetijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta