(FOTO) Otroci na poletnih taborih Kozje: "Samo, da je voda!"

Klara Podergajs Klara Podergajs
16.07.2021 15:40
Poletni tabori Kozje že 13. leto omogočajo otrokom počitnice, polne dogodivščin, vsako leto se zbere pisana druščina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mini golf, ki so ga organizatorji izdelali sami 
Klara Podergajs

Že sama pot do Kozjega je prava dogodivščina, ko se čez Kozjanske hribe vije cesta in spusti v zeleno dolino do Kozjega. Kdo ne bi bil navdušen, ko bi še vedel, da ga na koncu poti čaka teden novih doživetij in prijateljstev ter brezskrbnih počitnic. Letos se je Poletnega tabora Kozje v prvem terminu udeležilo 52 otrok, v drugem 48 in v zadnjem 59 otrok med 6. in 15. letom, kot je povedal Blaž Hartl, direktor, in skupaj z Iztokom Štusem lastnik zavoda ŠIK Kozjansko, ki organizira tabore. Začeli so 27. junija in s tretjim terminom so danes končali letošnje tabore. V preteklem letu so zaradi razmer imeli dva termina, pred epidemijo so imeli kar šest tednov tabora, organizatorjema pa je cilj, da bi enkrat imela tabore osem tednov. Za otroke skrbijo animatorji mentorji. Z otroki jih je štiri do pet dopoldan, prav toliko popoldan, čez noč pa sta z njimi dva animatorja. "To so fantje in dekleta, ki jih poznava in jim zaupava, del tega projekta so že nekaj let zapored. Starejši že imajo družine in službe, tako vpeljujeva tudi študente, za katere vemo, da so lahko z nami še štiri do pet let. Nekateri od njih so bili tudi udeleženci na našem taboru," je povedal Blaž Hartl.

Kaj je lepšega, kot poletni dan zaključiti ob tabornem ognju. 
Iztok Štus

Aktivnosti za vse

Še posebno sta ponosna na projekt Šikovih 50: "S pomočjo podjetij omogočamo otrokom iz socialno šibkejših družin brezplačno udeležbo na našem taboru. Letos je bilo tega deležnih 35 otrok. Izberemo jih s pomočjo delavcev na šolah, kot so v Rogaški Slatini, Šmarje pri Jelšah, Lesično, Bistrica." Od 160 otrok, ki so se udeležili taborov, jih 30 prihaja tudi iz občine Kozje, ki jim do 50 evrov za tabor sofinancirajo društva, katerih člani so. "Ali je to nogometno, teniško ali športno društvo. Sva res hvaležna predsednikom, ki bi lahko ta denar namenili kam drugam, pa ga za otroke, ker se zavedajo, da so oni naše gonilo," je poudaril Hartl.

Ne manjka družabnih iger 
Klara Podergajs

Udeleženci prihajajo tudi od drugod po Sloveniji. Tako se v Kozjem vsako leto zbere pisana druščina. "Lepo je videti, ko pridejo otroci iz cele države in se hitro spoprijateljijo in povežejo," je povedala 22-letna animatorka Karmen iz Kozjega, ki pri programu sodeluje že četrto leto. Povedala je, da ji bodo izkušnje z delom s toliko različnimi značaji otrok prišle še prav naprej v življenju, če bo kdaj delala v pedagoškem poklicu. "Veliko doživetje je tudi spanje v šotoru. Nekateri so povedali, da še nikoli niso spali v njem," je še povedala Karmen. Včasih koga ob večerih obide tudi domotožje, ki pa ga skupaj poskušajo pregnati. Če je vreme slabo, spijo v novem večnamenskem centru.

Preizkusijo se lahko tudi v lokostrelstvu. 
Klara Podergajs

Aktivno in brezskrbno

Ne zmanjka dejavnosti, ki polnijo dneve. Po vstajanju in zajtrku imajo treninge in druge dejavnosti. Sodelujejo lahko na športnem kampu, kjer izbirajo med nogometom, košarko, tenisom. Lahko se udeležijo tudi likovnega kampa, kjer je poudarek na slikarstvu in risbi. Med drugim imajo tudi kmečke igre, vodne igre. Organizatorji so sami izdelali mini golf, otroci se lahko preizkusijo tudi v lokostrelstvu. Udeleženci se zabavajo tudi pri namiznih igrah, ročnem nogometu in ustvarjalnih delavnicah. Nekajkrat v tednu se odpravijo na pohod, kjer si med drugim ogledajo razvaline kozjanskega gradu. Eno večerjo si otroci pripravijo tudi sami, tako da ob tabornem ognju spečejo hrenovke. Sredi tabora so postavili bazen. "Imamo tudi reko Bistrico. Občina je v preteklem letu obnovila balon, ki Bistrico zajezi, da pride do naravnega kopališča," je povedal Hartl. Voda je na taboru res pravi hit, kot je poudaril učitelj in trener Dejan, ki na taborih sodeluje že osem let. Marsikdo je okrog tekal z mokro majico, ko je bil deležen mimoidočega pljuska iz plastenke. Udeleženka Sara Valerija je drugič na taboru in si bo najbolj zapomnila kopanje v reki. Pravi, da je bila drugi dan bolj mrzla. Spoznala je tudi nekaj novih prijateljev: "Preden gremo spat, si pripovedujemo vice v svojem šotoru." Udeleženca Gašper in Oskar se bosta spominjala tudi obiska termalnega parka Aqualuna, proste igre, igranja nogometa in košarke. Vsi pa so se strinjali, da je vsako leto na taboru "bomba".

Kdo bo zmagal, veliki ali mali? 
Klara Podergajs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta