(FOTO) Po hudih neurjih v Novi Cerkvi: "Tu smo zelo 'gor plačali'. Hvala bogu ni žrtev, materialno bomo že nekako"

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.07.2023 13:00

Bili smo na terenu v Novi Cerkvi v občini Vojnik, kjer je bilo na območju Celjskega v ujmah v teh dneh v več sunkih najhuje. Na pomoč bodo prišli tudi gasilci iz ostalih zvez in Slovenska vojska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petčlanski družini iz Češke je 70 let stara lipa padla na avto.
Rozmari Petek

Mlinar Oton Samec iz Nove Cerkve pri Vojniku včeraj, ko je videl razdejanje v okolici njegovega turističnega bisera Soržev mlin, ni mogel stati na nogah. Ves pretresen je bil še danes, ko so vse okoli njega brnele žage, na dveh straneh ceste so električni vodi ležali po tleh, pod mogočno lipo je ostalo ukleščeno vozilo čeških turistov. "V apartmajih imamo 13 gostov iz tujine, pa smo ne le brez elektrike, tudi brez vode, saj nam jo poganja elektrika. Z velikim razumevanjem vse to sprejemajo," pove s solzami v očeh. "Pitno vodo jim sedaj dajem v plastenkah, za splakovanje stranišč vodo zajemam iz struge." 76 let je na svetu, dodaja, kot mlinar, ki živi celo življenje ob potoku, je preživel že več poplav, najhujša je bila leta 1954, a to je sedaj huje, dodaja.

Rozmari Petek

"Vemo, da so zavarovalnice kot jegulje"

"Nikakor mi pa ne gre v glavo, da je možno v tednu dni doživeti tri take hude nevihte. Ena je odnesla ves pridelek koruze, druga ves pridelek pire, sedaj pa še to. Že predvčerajšnjim je bilo hudo, sam sem zadnji trenutek ušel na varno, sicer bi me menda z mojimi 50 kilogrami kar odpihnilo, tak veter je v trenutku pridivljal. Bil je vrtinčast vihar, ker od kozolca so strešniki povsod razmetani," opisuje. "V tem kilometer in pol širokem pasu smo zelo 'gor plačali'. Hvala bogu ni človeških žrtev, materialno bomo že nekako. Čeprav vemo, da so zavarovalnice kot jegulje." Petčlanski družini iz Češke je 70 let stara lipa padla na avto. "K nam sedaj prihaja možev brat, ki bo peljal moža domov po drug avto. Naslednji teden imamo namreč rezerviran še dopust na Hrvaškem," je opisala turistka iz Češke. "Največja težava pa je, da naše zavarovanje ne krije prevoza poškodovanega avta domov," je zaskrbljeno dodala in hkrati z zadovoljstvom povzela, da so vsaj vsi živi in zdravi.

Rozmari Petek

Prioritete so strehe

Ves sinočnji večer in še dopoldan so se po Vojniku in okolici slišale sirene. "Zgolj eno naše gasilsko društvo je prejelo po 100 intervencijskih klicev. Običajno smo bili navajeni na maksimalno pet klicev, sedaj gre čez sto," opisuje prvi mož Gasilske zveze Vojnik Dobrna Beno Podergajs. "Rešujemo po nekem vrstnem redu. Dežurni v gasilskih domovih delajo razpored po velikosti škode. Prioriteta so strehe zaradi napovedi novega deževja. Pa ceste se rešujejo med prvimi." "Problem je, da se je pri nas zgrnilo vse troje hkrati – orkanski veter, ki je kriv za podrtije vse okoli nas, toča, ki je bila intenzivna, saj na njivah ni ostalo nič, potem pa še voda, naliv," nadaljuje vojniški župan Branko Petre.

Rozmari Petek

"Tole je bilo vse zalito, višje so se sprožili še plazovi. Hiše, ne samo, da nimajo kritine, nekatere nimajo niti ostrešja več. Prosili smo za pomoč regijski štab. Že četrti dan z gasilci na terenu, vse folije, vse, kar so imele tukaj trgovine, vse smo že porabili." Pomoč je Novi Cerkvi obljubil poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Janez Melanšek. "Najhuje je dejansko na območju Nove Cerkve. Aktivirali smo regijske enote, dodatno smo zaprosili za pomoč Slovensko vojsko, ki že prihaja in tudi gasilske enote iz ostalih gasilskih zvez pridejo pomagat predvsem pri prekrivanju objektov. Da bodo zagotovljeni vsaj osnovni pogoji za življenje," pravi Melanšek. "Od 13. julija imamo neurja, prizadetih je 27 občin od 33, kolikor jih je v naši regiji. Včeraj smo si ogledali Velenje in Šoštanj, a tu je še sedaj še veliko hujše. Samo na tem majhnem delu je poškodovanih 87 objektov," je še dodal.

Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta