Gorenje Velenje: Dobili tovarno, delavcev pa ne dovolj, zdaj so upanje za odpuščene iz Safila in Adienta

Rozmari Petek
20.03.2021 06:00
Čeprav je Velenje zraslo na račun tujih delavcev, ki so jih iz nekdanje Jugoslavije pripeljali za dela v rudniku, so ob novem priseljevanju tujih delavcev za potrebe Gorenja nezaupljivi. A razlogov za to v resnici ni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za delo v novi tovarni televizorjev Hisense niso dobili dovolj delavcev iz okolice.
Hisense Europe Electronics

Iz Velenja, mesta, ki je sinonim za složno sobivanje različnih kultur, saj se je kraj prelevil v mesto ravno zavoljo priseljevanja rudarjev, vnovič prihajajo pomisleki glede tujcev. O težavah, ki da jih imajo zavoljo (ne)integracije albanskih državljanov, je državo pred dvema letoma opozarjal pokojni župan Bojan Kontič. Sedaj nove težave vidijo v zaposlovanju tujih delavcev v Gorenju. Znano je, da je novi lastnik Gorenja, družba Hisense, uresničil obljubo, ki jo je podal ob prevzemu Gorenja, in z letošnjim letom zagnal tovarno televizorjev. Načrtov nove tovarne so se z mislijo na nove zaposlitve lokalnih ljudi vsi veselili. Nihče ni pričakoval, da delavcev za dela v novi tovarni ne bo. Proizvodnje televizorjev pa brez prihoda tujih delavcev sploh ne bi mogli zagnati.

Kaj pomeni priseljevanje

Kaj to pomeni za Velenje, se sedaj sprašujejo nekateri svetniki. Tako je svetnica Brigita Tretjak na zadnji seji mestnega sveta vprašala, ali je priseljevanje tujcev še v mejah "kontroliranega". "V Velenju se zadnje čase zaradi zaposlovanja v Gorenju opaža porast vlog za začasno prebivanje tujcev tako na Upravni enoti Velenje kot Slovenj Gradec. Tujcem se izdajo odločbe za eno leto, nameščeni pa so v vse prazne stavbe in hotele, pogosto v majhne sobe brez osnovnih življenjskih pogojev. Postavlja se nam vprašanje, kaj se bo zgodilo z njimi, ko bodo hoteli in ostali domovi, v katerih so sedaj nameščeni, spet zaživeli. Poleg tega pa lahko, ko tujec zadosti določenim pogojem za pridobitev začasnega bivanja, po določenem času pridobi stalno prebivališče, s tem pa posledično lahko v Slovenijo pridejo tudi žena in otroci. Po prihodu le-teh lahko koristijo vse socialne transferje. Zavedam se, da občina ne more neposredno vplivati na politiko zasebnih podjetij, vendar pa lahko z lokalno politiko neposredno vpliva na dogajanje v občini. Torej, ali je priseljevanje tujcev še v mejah kontroliranega? Kako je zastavljena politika ekstremnega priseljevanja v Velenju?" je spraševala svetnica SLS.

Podobno skrbi tudi občino

Očitno so se podobno pred njo spraševali tudi na občini, saj je direktor občinske uprave Iztok Mori odgovoril, da so na to temo že poslali dopis Gorenju in jih spraševali, kako je s pridobivanjem delavcev. Pojasnili so jim, da ne vidijo druge rešitve, kot je tuja delovna sila. "A da se trudijo, da bi bile namestitve v skladu s tem, da bi bili vsi zadovoljni in da bi lahko delo nemoteno potekalo naprej. Ravno jutri imamo sestanek, kjer bomo to problematiko še enkrat izpostavili in vprašali, kako naprej. Lokalna skupnost pa ni pristojna, da bi lahko določala, kdo se lahko preseli v občino in kdo ne," je v torek na seji mestnega sveta pojasnil Mori.

Nova tovarna televizorjev Hisense na
Hisense Europe Electronic

In kakšni so zaključki sestanka, na katerem so sodelovali župan mestne občine Velenje Peter Dermol s sodelavci, glavni direktor Gorenja Chao Liu in izvršni podpredsednik Tomaž Korošec? "Med drugim so se pogovarjali tudi o novih zaposlitvah, za katere so predstavniki Gorenja povedali, da jih je bilo v zadnjem obdobju okrog 1600. Pri iskanju kadrov jim pomagata Zavod RS za zaposlovanje in najeta agencija, ki poskrbi za prevoz in namestitev delavcev. Pogodbo o zaposlitvi delavci sklenejo neposredno z Gorenjem. Seveda je v interesu podjetja, da se zaposluje osebe iz lokalnega okolja, vendar jih žal niso privabili toliko, kot jih potrebujejo. Seznanili smo jih tudi o napovedani spremembi zakona o prijavi prebivališča," so sestanek opisali na občini. Te spremembe se nanašajo predvsem na to, da na enem naslovu ne bo več mogoče prijaviti nešteto oseb, temveč bo upravna enota morala preveriti, koliko površin je na enem naslovu sploh namenjenih stanovanjski rabi in koliko oseb je tam že prijavljenih. Na anomalije s številom prijavljenih na istem naslovu je opozarjal že Kontič.

Večji del tujcev sploh ne biva v Velenju

V podjetju Hisense Gorenje, v katerem so lani sicer napovedovali velika odpuščanja (kasneje jih niso uresničili), niso pričakovali, da bodo pri iskanju delavcev imeli tako velike težave, da bodo morali delovno silo iskati zunaj državnih meja. A vendarle večina tujih delavcev sploh ne biva v Velenju, pojasnjujejo v Gorenju. "Vsi delavci, ki smo jih bili konec lanskega leta zaradi izpraznjenega lokalnega trga dela prisiljeni iskati v tujini, so zaposleni neposredno v Gorenju in ne prek posredniških agencij. Agencije pa so dolžne poskrbeti za njihovo namestitev. Zaposlujemo v skladu z vsemi zakonskimi zahtevami in postopki, to pomeni, da imajo vsi naši zaposleni ustrezne pogodbe o zaposlitvi ter urejeno plačevanje prispevkov za socialno varnost in zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Vsi zaposleni, ki prihajajo iz tujine, so nameščeni v zasebnih najemniških stanovanjih oziroma objektih, za kar, kot že omenjeno, poskrbijo agencije in ne Gorenje (delavci ne stanujejo v hotelu Paka), in s tem na noben način ne obremenjujejo občine ali njene razpoložljive stanovanjske infrastrukture. Prav tako je v mestni občini Velenje nastanjeno le manjše število v Gorenju zaposlenih delavcev iz Bosne, večinoma namreč bivajo v drugih občinah. V Slovenijo so prišli brez družin. Vse navedeno smo Mestni občini Velenje pojasnili že v začetku leta, prav tako pa se redno sestajamo. Tako smo se na zadnjem rednem sestanku vodstev Gorenja in Mestne občine Velenje med drugim pogovarjali tudi o zaposlovanju in načrtih podjetja," so pojasnili v Gorenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta