Gospodarsko ministrstvo izplačalo 31,77 milijona evrov pomoči v ujmah prizadetim podjetjem, slabo tretjino KLS Ljubno

P.L.T.
04.10.2023 13:45

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je nakazalo podjetjem predplačila za povračila škode. Največ je pričakovano prejelo podjetje KLS Ljubno, sledijo oškodovani Tab, podjetja skupine Bisol in mežiški Cablex.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KLS LJubno
Sašo Bizjak

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil za povračila škode v gospodarstvu. Predplačila so prejeli vsi upravičenci, ki so do 1. septembra oddali oceno škode z zahtevo po predplačilu, in sicer v višini 10 odstotkov ocenjene škode.

"Vesel sem, da smo se tokrat lahko odzvali kar se da hitro in prvič pri popisu škode omogočili tudi predplačila," je poudaril minister Matjaž Han. Oddajo vlog za predplačila so poenostavili z namenom, da prizadetim podjetjem nudijo hitro pomoč pri odpravi škode in jim pomagajo čim prej ponovno zagnati proizvodnjo. Minister si želi, da bi takšno prakso lahko ohranili tudi v prihodnje, saj je za predplačilo zaprosilo več kot 60 odstotkov vseh upravičencev, ki so oddali oceno škode. Medtem se je iztekel tudi rok za oddajo ocene škode upravičencev iz gospodarstva, ki za predplačilo niso zaprosili. Oceno škode je prijavilo 1173 podjetij v skupni višini 380,85 milijona evrov, kamor je vključenih tudi 708 podjetij, ki so zaprosila za predplačilo.

Gasilska pomoč pri sanaciji v Tab Mežica
Grosman Gregor

Največ škode so upravičenci prijavili na strojih in opremi, sledi škoda na zalogah v višini 90,77 milijona evrov ter za 121,83 milijona evrov škode zaradi izpada prihodka. Največje predplačilo pomoči je prejelo podjetje KLS Ljubno (9,8 milijona evrov), sledil so Tab in Tab-IPM (skupaj 3,1 milijona evrov), podjetja skupine Bisol (skupaj 2,3 milijona evrov) in Cablex-M (1,1 milijona evrov).

KLS Ljubno je sicer ta teden pognalo mali del proizvodnje, zgolj pet odstotkov, več bi je težko tudi zaradi dolgih dobavnih rokov za stroje, s katerimi bodo morali nadomestiti poplavljene, kot je izpostavil direktor direktor Mirko Strašek. Direktor Tab Mežica Roman Burja je že ob vladnem obisku koroške regije pohvalil reakcijo gospodarskega ministrstva in izrazil zadovoljstvo s hitro prejeto odločbo o izplačilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta