HSE sedaj, po prevzemu ECE, najmočnejši dobavitelj elektrike v Celju

14.10.2021 17:16
Holding, ki je lastnik šaleških energetskih družb, je po novem večinski lastnik podjetja ECE, celjskega trgovca z električno energijo, ki ima več kot 15-odstotni tržni delež
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del lastništva v družbi ECE sta HSE prodala Elektro Celje in Elektro Gorenjska. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Čeprav več kot desetletje velja, da si lahko dobavitelja električne energije izberemo sami, ima celjsko podjetje ECE predvsem na Celjskem in Koroškem, pa tudi Gorenjskem (pred leti so pripojili trgovsko družbo Elektro Gorenjska) še vedno prevladujoč tržni delež. A od danes njegov največji lastnik ni več Elektro Celje, podjetje, iz katerega je družba ECE pravzaprav nastala, temveč Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki je med drugim lastnik Dravskih elektrarn in obeh šaleških energetskih družb, ki sta v rdečih številkah - Premogovnik Velenje in Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ). HSE, ki je obenem največji slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, je tako z nakupom 51-odstotnega deleža ECE (koliko je za nakup odštel, ne razkrivajo) posredno postal tudi trgovec svoje električne energije. Podobno kot deluje Gen-I, ki ima v lasti krško nuklearko.

A ne glede na to, da je HSE ravno zavoljo šaleških družb v nezavidljivi situaciji, nakup družbe ECE za njihove odjemalce električne energije (še) ne pomeni nič. Cene električne energije se zanje vsaj do konca leta ne bodo spreminjale, saj imajo na podlagi preteklih pogodb (te se sklepajo za vsaj leto vnaprej) še dovolj zakupljene električne energije po ugodnih cenah. "Če cene električne energije na trgih do drugega leta ne bodo padle, bomo potem sprejemali odločitev. Ne želimo si, da bi te cene na veleprodajnih trgih trajale še celo naslednje leto, ker potem lahko leta 2023 na celotnem trgu pričakujemo bistvene spremembe," pravi direktor družbe ECE Sebastijan Roudi.

V trajnostno prihodnost

Trenutno tako v HSE kot v Elektru Celje in Elektru Gorenjska, ki ostajata manjšinska lastnika družbe ECE, poudarjajo zgolj dobre sinergijske učinke, ki jih nakup prinaša. "Za nas je to dobro, ker ostajamo 37-odstotni lastnik, in imamo to za dobro naložbo. S tem da tudi mi pričakujemo sinergijske učinke na področju izgradnje obnovljivih virov energije, učinkovite rabe energije in prehajanja na področje zelene transformacije energetike kot celote," pravi predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec. "Podpis pogodbe za nas pomeni, da prihajamo v skupino, kjer bomo imeli dostop do stabilnih, zanesljivih virov energije. Pomeni ogromno znanja, ki ga bomo lahko porabili za oblikovanje ponudbe za končne kupce, pomeni združitev vrednostne verige od proizvodnje do končnega kupca in bomo s skupnim ciljem gotovo lažje delali. Tu je mnogo sinergij," je dodal Roudi.

V HSE sinergije vidijo tudi v tem, da bodo lahko posle dobila tudi druga podjetja v sklopu HSE, ne zgolj pridelovalci električne energije, med katerimi sicer ravno iz TEŠ prihaja najdražja elektrika (a kot poudarjajo, tudi ena bolj zanesljivih). "Želimo vključiti še druge družbe, kot je gradbeno podjetje RGP, kot je projektantska družba HSE Invest, ki izvaja energetske preglede, meritve, in družba HTZ kot ponudnik sončnih elektrarn," je povedal generalni direktor družbe HSE dr. Viktor Vračar. "Kratkoročno žal zaradi dereguliranega trga električne energije in uveljavljanja terminskih poslov vpliva na ceno tovrstna integracija ne bo imela, dolgoročno pa. Glede na vse turbulence in težave, ki se dogajajo na trgu z energenti, menimo, da bo taka vertikalna kapitalska povezava energetskih družb v posredni državni lasti zagotovo imela vpliv na večjo zanesljivost oskrbe in lažje obvladovanje cenovnih nihanj, sploh v burnih časih na trgu," je še dodal.

Pomoč Termoelektrarni Šoštanj

Predvidevati gre, da bo takšno povezovanje imelo pozitiven vpliv tudi na poslovanje TEŠ, ki bo morda na ta način, tudi ob morebitnih ponovno ugodnih cenah električne energije na trgu, vedno imel pri roki kupca tudi za nekoliko dražjo elektriko. Bo imel TEŠ manj težav, smo vprašali Vračarja. Je lahko HSE sedaj podobno konkurenčen kot drugi slovenski energetski velikan Gen-I?

"Vsekakor verjamem, da smo lahko vsaj toliko konkurenčni ali celo bolj konkurenčni. Ravno zato, ker imamo v celotni verigi vse, od proizvodnje do končne porabe, in imamo vrsto razpršenih virov - od hidroelektrarn, gradimo sončne elektrarne, planiramo vetrne. Ni samo TEŠ. Mi lahko z raznovrstnimi viri dobro optimiziramo in nudimo izravnavo kot proizvajalec na rokih, ki so danes 15-minutni in bodo v bodoče še krajši. V tem vidimo osnove konkurenčnih prednosti, ki jih lahko prenesemo na trg. S tem bo zagotovo tudi lažje za TEŠ," je dodal. TEŠ sicer deluje zanesljivo, dobro. "Pri TEŠ gre za finančni problem, ne operativni. Emisijski kuponi so tisti, katerih cena ne omogoča vzdržnega finančnega poslovanja. Dokler bo strategija takšna, da bomo še koristili fosilno energijo, bomo poskušali z njim gospodariti čim bolje," je še dodal Vračar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta