Ipavci se z razstavo na panojih pred kulturnim centrom vračajo domov v Šentjur

Klara Podergajs Klara Podergajs
22.05.2021 06:25
Razstava To je krasna obitelj, ti Ipavci! Na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom v Šentjurju na ogled še do 15. junija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Aleksander Žižek pred razstavnimi panoji v Šentjurju
Klara Podergajs

Avtor razstave To je krasna obitelj, ti Ipavci!, dr. Aleksander Žižek, je povedal, da je naslov razstave padel kot z neba. Zapis je našel v enem od člankov v Slovenskem narodu, kjer je avtor napisal novico, da so se v Ipavčevem salonu zbrali člani družine in prijatelji ter izvedli uverturo v opero Teharski plemiči. Bil je tako navdušen, da je tak opis uporabil v članku, zaobjame pa vse o Ipavcih. V obliki mimobežne razstave in monografije, ki je ob tem nastala, se Ipavci vračajo v svoje kraje.

Monografija, ki je izšla ob razstavi
Klara Podergajs

"Pomembno je, da se razstava prvič predstavlja v Šentjurju, kjer so Ipavci pojem. Je pa najtežje o njih govoriti prav v domačem okolju," je povedal Žižek, ki se je moral - v nasprotju z drugimi razstavami, ko se sprašuje, kje bo dobil material - pri Ipavcih kar omejiti glede tematik, ki jih bo predstavil. Tako so se posvetili štirim najbolj vidnim figuram Ipavčeve družine: Francu, Gustavu, Benjaminu in Josipu. Preko njih lahko sledimo "bliskovitemu, skoraj nemogočemu vzponu te družine, ki se je začela, kot opisuje Anton Martin Slomšek, z belokranjskim sirotletom Francem Ipavcem. Ta je zgolj s svojimi rokami, spodobnostjo in prodornostjo utrl pot ter postavil temelje za življenje in uspeh družine. Ta se je v dobrega pol stoletja razvila v to, kar dandanes predstavlja."

Družina, ki je pustila pečat

Vsak od portretirancev je poseben na svoj način. Od Franca, iznajdljivega človeka, ki je sooblikoval življenje v 19. stoletju pri nas. Sinova Benjamin in Gustav sta imela lažji začetek življenja kot oče, sta pa to odskočno desko dobro izkoristila in svoje talente unovčila kot zdravnika, kulturna delavca in narodnjaka. "Ta lok se je ustavil pri Josipu Ipavcu (1873-1921), ki je vse do zadnjih nekaj let veljal za ponemčenca. Črna podoba je rezultat njegovih sodobnikov in se razblinja šele sedaj, ko stopa pred nas kot občutljiva umetniška osebnost, glasbeni dragulj, tragična človeška figura. Vsak od teh mož predstavlja kamenček v mozaiku življenja te družine, preko njih doživimo njeno vsestranskost. Kot vsaka druga družina so v sebi skrivali veliko potenciala, domoljubnosti, narodnega in občega naboja in tudi marsikaterega okostnjaka," je povedal dr. Aleksander Žižek.

Na razstavi so tudi prizori Ipavcev v vsakdanjem življenju, ki dajejo vtis navadne meščanske družine in jih "spusti z višav, kamor smo jih postavili z našim dojemanjem te družine". Razstava tako služi kot neka osnovna in hitra informacija za vsakogar, ki se bo sprehodil mimo nje ali prebral pridruženo monografijo. "Poglobljene študije so že napisane. Razstava je tisto, kar naj pride med ljudi, nekaj osnovnega o tej veliki družini," je še pojasnil avtor.

Na ogled tudi drugod

Na panojih si lahko na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom v Šentjurju ogledamo štiri velike može, ki so predstavljeni skozi arhivsko gradivo, ki ga hranijo ali pa so ga zbrali v Zgodovinskem arhivu Celje. "Naša osnovna ideja je predstavljati arhivsko gradivo različnega izvora, ključno pa je bilo sodelovanje z Igorjem Grdino (avtorjem knjige o Josipu Ipavcu), ki traja že desetletje. Združili smo ga z gradivom, ki ga hranimo v šolskih fondih, v pravosodnih fondih in podobno," je pojasnil direktor arhiva dr. Borut Batagelj.

Na razstavi si lahko ogledamo arhivsko gradivo (šolska spričevala, vpise v krstno in mrliško knjigo), notne zapise, fotografije družine, kar je za tisti čas redkost in dokazuje pomembnost.
Klara Podergajs

"Take razstave so način, kako v okolje vračati gradivo, ki ga mi vzamemo, varujemo in posredujemo v drugi, atraktivnejši obliki," je še dodal Batagelj, ki upa, da bo ta razstava nadaljevala svojo pot po nekaterih slovenskih mestih. To si želijo tudi na šentjurski občini in na območni izpostavi JSKD, kjer se tudi že dogovarjajo za sodelovanja z organizacijami in kraji, ki zaznamujejo leto še enega Josipa, pisatelja Josipa Jurčiča (1844-1881).

Na predstavitvi razstave in monografije so pevci Moškega pevskega zbora Skladateljev Ipavcev Šentjur zapeli najbolj izvajano skladbo Josipa Ipavca Imel sem ljubi dve.
Klara Podergajs

Vodja delovne skupine za pripravo leta Josipa Ipavca in direktorica knjižnice Tatjana Oset je poudarila pomembnost sodelovanja med institucijami za dobrobit skupnosti: "Tako so tudi Ipavci delovali. Ko so prišli v Šentjur, je bil to, kot je napisano tudi na razstavi, kraj kalvarije, žalosten kraj. Ipavci so z evropsko izobrazbo, razgledanostjo, intelektom, humanostjo vanj prinesli enega od svetilnikov. Še kako prav je, da so Ipavci turistični, kulturni, zgodovinski paradni konj občine in kraja Šentjur."

Razstavo To je krasna obitelj, ti Ipavci! si lahko do 15. junija ogledate na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom v Šentjuru.
Klara Podergajs

Dodala je še, da se je veliko aktivnosti v okviru Josipovega leta že zgodilo. Med drugim so proti koncu z digitalizacijo operete Princesa Trmoglavka, tako da bo v tiskani izdaji luč sveta ugledala konec leta. Odpravili bodo tudi problem nedostopnosti del Josipa Ipavca za glasbenike. Dela so ohranjena v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Njeno vodstvo se je pridružilo praznovanju in bodo tako notni rokopisi v celoti digitalizirani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta