Je bil posek iglavcev v celjskem drevesnem parku upravičen?

Larisa Jeknič
01.12.2021 16:30

Golosek iglavcev v drevesnem parku v Medlogu je še vedno tema stalnih nesoglasij med civilno družbo in občino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posek iglavcev v celjskem drevesnem parku 
Irena Ašič

Območje Drevesnega parka v Celju, ki pomeni poseben ekosistem z mnogimi potenciali, je že vrsto let deležno številnih okoljskih posegov. Iglavcev, ki so stali na otočku na območju tako imenovanega koridorja v drevesnici, tako zdaj ni več. In z njihovo sečnjo so se spet sprožile polemike o tem, ali je bil posek upravičen.

Zagovornica ohranitve parka Irena Ašič je pojasnila, da se je z izvajalko del, družbo Nivo Eko že letos poleti dogovorila, da iglavci na tem območju ostanejo nedotaknjeni. "Obljubili so mi tudi, da bodo prilagodili svoj načrt na način, da bo tukajšnjim drevesom bolj prijazen in da bodo kakršnikoli posegi čim manj invazivni," je dodala. Ob tem je poudarila, da so ta drevesa stara in izredno dragocena. "To so bili iglavci, visoki tudi do sedem metrov, res so bili čudoviti. In zdaj je od drevesnega parka ostal zgolj še del z listavci, vse drugo so posekali," je izpostavila.

Po njenih besedah so protipoplavni ukrepi, ki se izvajajo na tem območju, eden izmed njih tudi ta specifična sečnja iglavcev, sporni v širšem kontekstu. Poudarila je, da so tako invazivni, da si narava še dolgo ne bo opomogla. Prepričana je namreč, da drevesni park ni prostor, ki bi potreboval urbanizacijo, temveč območje, ki bi lahko z ustreznim pristopom zaživelo kot prostor za številne dejavnosti v naravi, od izobraževalnih do zgolj prostočasnih aktivnosti, o čemer smo v Večeru že pisali.

Vodja projekta Zagotovitev poplavne varnosti na porečju Savinje - lokalni ukrepi, Uroš Sanda iz družbe Nivo Eko, pa je po drugi strani zanikal besede Ašičeve o dogovoru, da iglavcev na tem območju ne bodo posekali, in dodal, da naj bi čez koridor, kjer so stala ta drevesa, tekle visoke vode. To je po njegovih besedah hidrološki problem zaradi poplavne nevarnosti. "Poskušali smo jih ohraniti, vendar smo morali iglavce zaradi poplavne ogroženosti pač posekati," je pojasnil.

Celjski župan Bojan Šrot z zadevo sicer še ni dobro seznanjen. "Dela se tako, kot je bilo dogovorjeno, sicer pa so takšne zadeve v domeni Irene Ašič," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je včasih treba kakšno drevo posekati, ker ima tudi to svojo življenjsko dobo. Hkrati je obljubil, da bo občina posadila nova drevesa, v prihodnosti pa naj bi načrtovali tudi nov park za Celjane. Ob tem se je sicer smiselno vprašati, zakaj je novi park potreben, če se temelji zanj ob pravilnem pristopu že ponujajo sami od sebe - in to ravno v celjski drevesnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta