Kako so se iztekle brezskrbne počitnice za socialno ranljive otroke s Celjskega

21.08.2021 06:00
V Celjskem domu v Baški na otoku Krku je v minulih dveh mesecih s pomočjo celjske občine na socialnem in zdravstvenem letovanju poletne morske radosti okusilo skoraj 200 otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci med letovanjem v Baški ob odhodu na izlet z ladjo
 
Arhiv Celeia

Več občin, pa tudi podjetij v Sloveniji že dolga leta skrbi za to, da lahko brezskrbne poletne počitnice ob morju preživljajo tudi otroci iz socialno ogroženih družin. Na Celjskem za najbolj znana poletna letovanja skrbi Mestna občine Celje v sodelovanju s podjetjem Celeia, ki vsako leto pelje v Celjski dom v Baški na otoku Krku otroke v programih socialnega in zdravstvenega delovanja. Letovanja za otroke iz socialno ogroženih družin v morskih letoviščih ob tem že dolga leta organizirata tudi podjetji Tuš in Mik.

V Baški letovalo 196 otrok

Celjska občina ima za letovanje šolarjev iz občin Celje, Vojnik, Štore, Dobrna, Laško in Radeče v Baški na voljo Celjski dom. Otroci tako morske radosti že več desetletij preživljajo v neposredni bližini ene najlepših plaž Jadranskega morja, Vele plaže v Baški. Letos je od 30. junija do 19. avgusta tam letovalo 196 otrok, za katere je skrbelo 30 spremljevalcev, štiri medicinske sestre in stalni pedagoški vodja. Koordinator letovanj Tone Ojsteršek je pojasnil, da so letos izvedli pet desetdnevnih terminov letovanj s po 40 otroki (z nekaj odpovedmi). Že v marcu so namreč sklenili, da bo letošnja kolonija izvedena v polovični zasedbi, saj je na Hrvaškem še vedno v veljavi odlok o številu letujočih v zaprtih prostorih.

"Letovanje je tako zdravstveno kot socialno, saj se viri sofinanciranja prekrivajo. Skupaj je letovalo 41 otrok v zdravstveni in 155 otrok v socialni koloniji. Sicer pa je letovalo 171 otrok s subvencijo Mestne občine Celje (26 otrok s kombinacijo ZZZS in MO Celje, 145 otrok samo z MO Celje), ostali otroci pa so imeli sofinanciranje svojih matičnih občin (občine Štore, Vojnik, Dobrna, Laško in Radeče)," je opisal Tone Ojsteršek in ob tem povedal, da program šole v naravi maja in junija 2021 ni bil izveden. Imajo pa v septembru v načrtu štiri (petdnevne) termine šole v naravi za osem celjskih osnovnih šol in en termin za osnovno šolo izven Celja. Po napovedih naj bi v Baški letovalo okoli 470 otrok in 70 spremljevalcev.

Tradicionalno letovanje v Baški na otoku Krku je številnim otrokom predstavljalo najlepši del poletnih počitnic. 
Arhiv Celeia

"V posamezni skupini 40 otrok je bilo pet ali šest vzgojiteljev oziroma letos vzgojiteljic, saj je letos v celotni koloniji sodeloval le en vzgojitelj. Na letovanju stremimo k temu, da bi se otroci čim bolj povezali v skupino, ustvarili pozitivno energijo in se tudi kaj novega naučili. Izvajamo različne dejavnosti, veliko imamo pogovorov, s katerimi rešujemo trenutno problematiko odnosov med otroki ali pa gradimo zaupanje med vsemi udeleženci. Imamo tudi nekaj stalnih dejavnosti, kot so jutranja telovadba, vsakodnevno pospravljanje sob in pripravljanje miz pred obroki, obisk plaže in dejavnosti na plaži, večerna animacija, turistična orientacija po Baški, plovba z ladjo," še opiše desetdnevni ritem letovanja v Baški Ojsteršek.

Pričarani nasmehi 500 otrok na Debelem rtiču

Na današnjo soboto pa je v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču letovanje v okviru dobrodelnega projekta podjetja Tuš, poimenovanega Pričarajmo nasmeh, zaključila peta skupina otrok. V tednu dni animatorji posamezne skupine pripravljajo pester program: vrstijo se ustvarjalne delavnice, športne in zabavne aktivnosti, poučne urice in predvsem sproščeno druženje s prijatelji. V Tušu so v letu, ko praznujejo 19 let projekta, poletne počitnice polepšali že več kot 9000 otrokom iz deprivilegiranih okolij iz vse Slovenije. Samo letos je Tuš s pomočjo poslovnih partnerjev in kupcev poletje polepšal 500 otrokom iz deprivilegiranih okolij. Otroke, ki se v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh odpravijo na letovanje, vsako leto na podlagi objektivnih meril izbere partner projekta, Rdeči križ Slovenije, skupaj z regionalnimi centri za socialno delo, socialnimi službami na osnovnih šolah in v območnih združenjih Rdečega križa. Vodja projekta v Tušu Anja Marjetič nam je ob tem še povedala, da je bil zaradi stisk, ki so jih otroci deležni čez leto, med tokratnimi letovanji sestavni del ekipe tudi strokovnjak na področju psihološke podpore, ki je skrbel za kompleksnejše čustvene stiske otrok.

Na Debelem rtiču je letos pod pokroviteljstvom Tuša letovalo okoli 500 otrok iz deprivilegiranih okolij. 
Arhiv Tuša

Šestnajsta Mikova karavana otroškega smeha

Že v začetku julija pa je teden dni brezskrbnih počitnic na Debelem rtiču tradicionalno, že šestnajstič, prav tako za otroke iz socialno šibkejših družin organiziralo podjetje Mik Celje. Pri organizaciji počitnic je sodelovalo tudi društvo Enostavno pomagam. Mik je v dosedanjih karavanah otroškega smotrokom. Veha do danes omogočil teden brezskrbnih počitnic že več kot 1900 času Mikove karavane so skrb za otroke prevzeli Mikovi vzgojitelji na čelu z vodjo Mikove karavane Milanom Ninićem. Otrokom so pripravili dnevne aktivnosti: likovne, glasbene, kemijske delavnice, kino večer, izlet z ladjico, lov na zaklad, druženje s celjskimi rokometaši, pravljične večere, glasbeni večer, omogočili so jim tudi obilo dnevnega morskega kopanja.

Šestnajsta Mikova karavana otroškega smeha na Debelem rtiču je bila polna doživetij za otroke iz socialno šibkejših družin. 
Arhiv Mik Celje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta