Kar nekaj nejevolje, ker se morajo v celjski bolnišnici pred pregledi na covid testirati tudi cepljeni

Gordana Possnig Gordana Possnig
30.12.2021 05:45

V celjski bolnišnici odgovarjajo na pripombe bolnikov in pojasnjujejo, zakaj so potrebna njihova hitra testiranja na covid-19 pred obiskom zdravnika, četudi je posameznik že cepljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šotor za hitra testiranja pred celjsko bolnišnico 
Arhiv Sb Celje

Epidemija covida je postavila na glavo tudi delovanje zdravstvenih ustanov. Izjema seveda ni niti celjska bolnišnica, kjer se pri svojem delu, kot zatrjujejo, vseskozi podrejajo zahtevam in protokolom zdravstvenega ministrstva. Pacienti, ki so nekaj čas zaman čakali na naročene specialistične preglede, se v zadnjem času, ko do njih le pridejo, jezijo predvsem zaradi dejstva, da se morajo, čeprav so že cepljeni (nekateri tudi trikrat), še testirati na covid-19 pred vhodom v celjsko bolnišnico.

Slabo izkušnjo nam je opisalo tudi več pacientov, ki so se jezili in zgražali nad pogoji v šotoru oziroma kontejnerju, v katerem opravljajo hitra testiranja. Očitno so ta postala obvezen pogoj za nekatere specialistične preglede v bolnišnici. "Zakaj je treba za nekatere preglede v nekaterih ambulantah opraviti hitri test, čeprav smo bili že trikrat cepljeni? Na rezultate na hladnem čakamo 40 minut, nekateri tudi po eno uro. Zakaj veljajo za pregled samo hitri testi, ki se opravljajo pred bolnišnico, ne pa tudi drugje? Ob tem je v šotorih, ko čakamo na teste, gneča, zato je tudi večja možnost okužb. Ne nazadnje pa moramo na rezultate na mrzlem pred bolnišničnimi vrati čakati vsi, tudi mamice z dojenčki in starejši ljudje," stresajo svoje ogorčenje pacienti, ki so bili v zadnjih tednih na pregledu v celjski bolnišnici.

Pri nekaterih posegih večja nevarnost okužb

Odgovore na pritožbe pacientov smo poiskali v celjski bolnišnici, kjer so nam pojasnili: "Pri nekaterih specialističnih pregledih in posegih obstaja večja nevarnost za prenos okužbe. To so pregledi ali posegi, pri katerih je večja možnost nastanka aerosola (na primer endoskopski posegi na dihalih, zgornjih prebavilih, posegi v stomatologiji, pregledi pri ORL-specialistih ali maksilofacialnih kirurgih), in pregledi, pri katerih sta si pacient in zdravstveni delavec z obrazoma blizu (na primer okulistični pregledi). V skladu s smernicami strokovne svetovalne skupine ministrstva za zdravje se pri pacientih, ki so naročeni na te preiskave, hitri test opravi na dan zdravstvene obravnave pri izvajalcu te storitve. Paciente, ki morajo pred pregledom ali posegom kljub izpolnjenemu PCT-pogoju opraviti hitri test, s tem seznanimo v vabilu na zdravstveno storitev. Prav tako v njem dobijo navodilo, da naj na testiranje pridejo v bolnišnico eno uro pred terminom pregleda."

Pri tem v bolnišnici tudi opažajo, da se pacienti ne držijo ur, ob katerih so naročeni. Veliko ljudi namreč pride na testiranje prej, številni že zjutraj, čeprav so na pregled ali poseg naročeni v drugi polovici dopoldneva. Ob tem pa v bolnišnici testiranje ni organizirano samo za naročene paciente, ampak ga opravljajo tudi za paciente, ki potrebujejo nujne zdravstvene storitve.

Ključni testi pred posegom in nadzor

V bolnišnici ob tem še dodajajo: "Testiranje za naše paciente v bolnišnici izvajamo od ponedeljka do petka od 6. ure do 13.30. Gnečo na točki za testiranje smo skušali odpraviti tako, da testiranje ves čas delovanja točke opravljata dve medicinski sestri, v najbolj frekventnem času pa jima na pomoč priskoči še tretja. Z večjim številom pacientov se podaljša tudi čas izdaje izvidov za hitri test. Lahko pa pacienti, ki sicer izpolnjujejo PCT-pogoj, na rezultat testa počakajo v glavni avli poliklinike. Hitri test pri pacientu, ki izpolnjuje PCT-pogoj, je namreč pogoj za izvedbo naročenega pregleda ali preiskave, pri kateri je večja nevarnost za prenos okužbe, ne pa pogoj za vstop v bolnišnico," zatrjujejo v tretji največji bolnišnici. Ob tem pa glede takšnega testiranja še dodajajo, da so priporočila svetovalne strokovne skupine, da se za paciente, naročene na rizične preiskave, hitri test opravi pri izvajalcu. Le tako se namreč lahko nadzorujeta postopek odvzema in vrsta uporabljenega hitrega testa. "Poleg tega je test opravljen pred pregledom ali posegom, zato so možnosti za okužbo manjše, kar je v interesu tako pacientov kot bolnišnice oziroma zdravstvenih delavcev," še dodajajo v celjski bolnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta