Kipar z motorko, ki na domačiji pri Ljubnem ob Savinji iz lesa izdela domala vse

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.01.2021 06:00
Tadej Brgles je pred leti zgolj poskusil, ali lahko tudi sam z motorno žago oblikuje različne skulpture, sedaj je takšno oblikovanje lesa postalo njegova služba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Brgles neutrudno kipari z motorno žago, idej mu ne zmanjka.
Rozmari Petek

Zgornja Savinjska dolina je znana po lesu. Ravno v teh dneh je hlodovino videti na vsakem večjem praznem prostoru ob glavni cesti, kjer čaka na odvoz, največkrat žal v tujino. Kar nekaj hlodovine pa dobi pri domačiji Brgles pri Ljubnem ob Savinji posebno dodano vrednost, preden se jo kam odpelje. Tadej Brgles namreč letno ogromno hlodov spremeni v umetniško skulpturo, in to kar z - motorno žago. Lepo izdelani detajli številnih orlov, medvedov, ljudi, klopi, replike tovornjakov … so večinoma narejeni z robato motorno žago.

"Okoli 95 odstotkov dela naredim z motorko. Na koncu izdelek le še malo pobrusim, premažem in je gotov," opisuje Brgles. "Uporabljam sicer dve motorki. S prvo, večjo na hitro stran požagam večje dele, finiš pa naredim z bolj lično, manjšo motorko, s katero se lahko posvetim detajlom. Tako za izdelovanje ne potrebujem dodatnih mašin in orodja," se nasmehne, kot da bi bilo to nekaj najbolj samo po sebi umevnega.

Ko kaj uspe, ga to žene dalje

Njemu sicer očitno je. Pred leti je namreč na internetu videl orla, ki je bil izdelan na ta način, in si rekel, da bo poskusil še sam. Uspelo mu je že v prvo; prvi orel še danes krasi njihovo garažo. "Ko pa nekaj uspe, te to potem samo vleče naprej," opisuje svojo strast, ki ga prežema že vsaj osem let. Ko človek gleda njegove skulpture, si razlaga, da je bil očitno rojen z umetniško žilico in da je tudi v šoli navduševal s svojimi risbami. "Ne, sploh ne," odvrne. "Risal nisem nikoli lepo, ker risati ne morem z motorko," nasmejano odvrne. "Pa je kaj takšnega, česar z motorno žago vendarle ne bi mogli narediti?" vprašam. "Ni. Čisto vse se da," brez pomisleka odvrne in pokaže svoj koledar, ki ga krasijo njegove lesene skulpture. "Kaj pa je bila najbolj nenavadna stvar, ki ste jo kdaj izdelali?" še vrtam. "Kaj pa vem … Morda gozdni mož, velik štiri metre, ki služi kot čebelnjak. Izdelal sem ga iz celega hloda. Ta je bil morda precej nenavaden."

Sin se zgleduje po očetu

Ideje za izdelovanje skulptur pridejo včasih spontano, ko vidi kakšen poseben kos lesa, večkrat pa zgolj sledi želji naročnika. "Ljudje največkrat naročujejo razne izdelke za različne obletnice. Družba denimo skupaj naroči nekaj za slavljenca. Včasih je to kar klop s kakšnim motivom. Te so zadnje čase celo precej aktualne," opisuje. Koliko časa pa porabi za en izdelek? "Odvisno. Včasih je dovolj, da naročijo dve uri prej," spet šaljivo doda. Nato pa malce resneje pojasni: "Kiparji z motorkami imamo redno letna tekmovanja (lani je sicer odpadlo), kjer moramo v eni uri končati izdelek." "In moj očka je že trikrat zmagal, trikrat pa je bil drugi na državnem tekmovanju," ponosno doda njegov sin Tomaž, ki komaj čaka, da bo lahko šel po očetovih stopinjah. A trenutno je zanj rokovanje z motorno žago še prepovedano.

Tadej Brgles s svojo žago postavlja tudi apartmaje, hkrati izdela pohištvo.
Osebni Arhiv

Na pomembnih točkah

Pa ga kdaj zamika, da bi kakšen naročeni izdelek, ki je res dober, kar obdržal? "O, velikokrat. A nikoli potem enakega ne naredim zase. Ni časa niti prostora. Ne vem, kam vse bi to potem dal," pojasni. Sploh pa ga veseli že to, da nekaj njegovih izdelkov krasi pomembne točke v Sloveniji. "Na domačem Ljubnem ob Savinji je moj splavar. Na vrhu stolpa skakalnice stoji moja orlica, ženska pač kot sinonim za ženske skoke (letošnje tekmovanje bo ravno ta vikend, op. p.). Tudi v krožišču v Dupleku stoji moj splavar, en skakalec je v Planici, medved v originalni velikosti stoji pred gostiščem Medved v Škofji vasi," našteva umetnik z motorno žago. Večina njegovih izdelkov ostane v državi, nekaj pa jih je šlo že tudi čez mejo. "Tega bi si sicer želel še kaj več, saj so v tujini čisto druge cene," doda.

Ni čas počitka

Čas korone zanj ne pomeni počitka. "No, malo manj je dela. Že zato, ker lani nismo bili kiparji z motorkami prisotni na vseh veselicah, saj teh ni bilo. Poprej smo bili skorajda že tako obvezen del veselic kot muzikanti," se nasmeje. "Še vseeno pa je tudi v času korone dovolj dela, če le hočeš delati. Jaz denimo ravno zaključujem apartma, ki sem ga v celoti izdelal sam, zanj sem naredil tudi vse pohištvo," pojasni. Na spisku želja pa ga čaka še kup drugih naročil. "Ne, tudi to leto gotovo ne bo dolgočasno," zaključi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta