Klančnik mora za 22 mesecev v odprti oddelek zapora

Gordana Possnig Gordana Possnig
19.02.2020 14:49

Nekdanji direktor Tehnopolisa, ki je omenjeno družbo pred leti oškodoval za več kot dva milijona evrov, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ideja je bila, da bi na območju stare Cinkarne zraslo tehnološko mesto.
Andrej Petelins_ek

Le slabe pol ure je na celjskem sodišču trajal predobravnavni narok, narok za izrek kazenske sankcije in nato izrek sodbe julija 2012 odstavljenemu Borisu Klančniku zaradi zlorabe in zaupanja položaja pri vodenju gospodarske družbe Tehnopolis. Šlo je za tehnološko družbo, ki naj bi postala celjska Silicijeva dolina in je sredi leta 2013 pristala v stečaju. Klančnik je namreč s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde zaradi oškodovanja Tehnopolisa v višini več kot dva milijona evrov in se dogovoril za kazen 22 mesecev zapora. V skladu s podpisanim dogovorom bo kazen prestajal v odprtem oddelku zapora Rogoza, ki sodi v sklop mariborskih zaporov.

Brez zaposlitve in premoženja

Sodnica je med drugim v kratki obrazložitvi sodbe povedala, da družba Tehnopolis ni nikoli vložila odškodninskega zahtevka, ob tem pa je bila lani tudi izbrisana iz registra podjetjih. Ne nazadnje pa se Klančnik s tem svojim poslom tudi ni osebno okoristil. Sodišče ga je, ker je brez zaposlitve in uradno tudi brez premoženja, oprostilo plačila sodnih stroškov postopka.

Boris Klančnik
Gordana Possnig

Pojasnil razloge za priznanje krivde

Obsojeni Klančnik je v sodni dvorani molčal, nato pa v pisni izjavi medijem zapisal, zakaj se je odločil za priznanje krivde. Prepričan je, da bi bil kazenski postopek dolgotrajen in kompleksen in bi zahteval zaslišanje več kot 25 pomembnih prič iz Slovenije in Hrvaške. Dokazovanje ozadij in krivde pa bi po njegovem privedlo do vložitve novih kazenskih ovadb do lastnikov in nadzornih svetov poslovnega sistema Regionalne razvojne agencije, d.o.o., RITS-a in Tehnopolisa in s tem tudi do novih pravdnih postopkov, za kar pa nima denarja.

StavbeTehnopolisa ob Kidričevi cesti v Celju
Andrej Petelins_ek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta