Kosmat pripomoček, ki zna vračati čustva

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.08.2019 16:07

Odri bo prva psička, ki bo vsakodnevno pomagala gibalno oviranemu človeku in jo bo financirala država.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Dražumerič in Odri, ki mu pomaga pri slačenju jopice. Nekaj, kar bo invalidu prišlo zelo prav.  
Rozmari Petek

Nenavaden prizor: gibalno povsem neoviran človek sede na invalidski voziček in na tla vrže svojo denarnico, nato še mobitel, ključe … Prav vse z velikim navdušenjem pobere psička. En predmet – en priboljšek, kalkulira kosmata glavica, za katero hitro ugotoviš, da ji že pohvala zelo dobro dene. Opisano predstavlja izsek iz večmesečnega šolanja psa pomočnika. Ali povedano drugače, vsakdan Celjana Tomaža Dražumeriča, poklicnega gasilca, ki celo v službi dela s psom, z reševalnim psom.
Njegova družina je povsem vajena bivanja s psom, saj so ti del njegovega vsakdana od takrat, ko je kot najstnik dobil svojo prvo Lajko. Le da zdaj v družini Dražumerič dnevno biva po več psov. Z enim, domačim, tekmuje, dva labradorca uči, kako pomagati slepim, dvoletno Odri pa, kako vsakdan izboljšati gibalno ovirani osebi.

​Šolanje skozi igro, za nagrado hrana

​Lahko bi rekli, da ima ob domačem psu "v internatu" trenutno še tri pse. "Vsi psi morajo živeti z mano, saj šolanje, vsaj pasivno, dejansko poteka 24 ur na dan. Na primer, da ga naučiš tudi, da ne 'fehta' z mize. Aktivno učenje posamezne stvari pa sprva poteka kakšnih deset minut, nato pa vedno malce dlje," opisuje kinolog, ki je svoje dolgoletne izkušnje s šolanjem psov nadgradil še s šolanjem v tujini.
A naj vas beseda šolanje nehote ne zavede v strogo obliko tega glagola. Tomaž Dražumerič je nadvse topel, nasmejan človek, prijazen tako do ljudi kot živali. Sistem šolanja psov poteka skozi igro. Ob tem je vsako želeno ravnanje psa nagrajeno. "Delamo na pozitivni motivaciji, kar pomeni, da ga s hrano nagrajujejo. Ko mi denimo pomaga sleči rokav, dobi priboljšek. To ni podkupovanje. Sam temu pravim, da nam pes ponuja svoje vedenje, ker ugotovi, da je to zanj najboljše," opiše inštruktor Tomaž. "In to nagrajevanje se v delovni dobi psa nikoli ne konča."

Odri, pes pomočnik pri odpiranju vrat 
Osebni Arhiv

​Če je pes le hišni ljubljenček, ga odvzamejo

Prednost vseh teh kužkov, ki lahko na več načinov obogatijo vsakdan človeku s težavami, je tudi, da so za uporabnika povsem zastonj. Vodniki slepih so tudi zdravstveno zavarovani. Zaradi objektivnih razlogov edino tem lastnikom psov ni treba počistiti pasjih iztrebkov. Vendar pa financerji, ki psa označujejo kot medicinski pripomoček, kasneje bdijo tudi nad tem, da je pes res uporabljen za pravi namen. "Če se ga ne uporablja, temveč ga imajo zgolj kot hišnega ljubljenčka, ga odvzamejo. K sreči to ni moje delo," doda Tomaž Dražumerič.

Odri lahko pobira predmete.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta