Krizni center: Pomagajo tam, kjer družina ne zmore več

Asja Lednik
18.01.2019 15:46

Dvajset let delovanja Kriznega centra za mlade Celje. V tem obdobju je bilo v centru nameščenih 909 otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krizni center za mlade Celje

V drugi polovici decembra je Krizni center za mlade Celje zaznamoval 20. obletnico delovanja, pomembni jubilej pa so proslavili tudi s prireditvijo v Barbarini dvorani Pokrajinskega muzeja. V dveh desetletjih so imeli nameščenih 909 otrok. Tistih, ki so se k njim oglasili le na pogovor, pa je še dvakrat več, pojasnjuje Mojca Premelč Pečenko, vodja Kriznega centra za mlade Celje.

Pomagati, kjer družina ne zmore

Krizni center za mlade otrokom nudi varno namestitev, strokovno obravnavo v okviru nudenja pomoči in načrtovanja. "Z njimi smo 24 ur dnevno in imamo dosledno strukturiran dan - skupaj načrtujemo, kako ga bomo preživeli, vključimo obiskovanje šole, delo za šolo, športne aktivnosti, ustvarjanje, učimo se načrtovanja in priprave obrokov ter gospodinjskih del. Ogromno se pogovarjamo, predvsem se trudimo vzpostaviti zaupen odnos z vsemi nameščenimi, kar je včasih izjemno težko, ker otroci in mladostniki, ki se obračajo na nas, pogosto nimajo zaupnega odnosa do pomembnih odraslih - zaradi težav v odraščanju, nasilja in zanemarjanja v družini, osebnostnih in vedenjskih težav, konfliktov v družini ter drugih pridruženih težav, ki jih sami ali z družinskimi člani ne znajo in zmorejo več reševati sami," pove Premelč Pečenkova.

Krizni center za mlade Celje

Pomagajo, da bi čim prej odšli

Stiske otrok, ki zatočišče poiščejo v kriznem centru, so velike, a pravih zgodb pogosto ne poznajo niti zaposleni. "Kakšne so običajne zgodbe otrok, ki so bivali pri nas, je tudi za nas skrivnost. Se pa veliko otrok še oglasi pri nas, pridejo na pogovor ali samo pozdravit, pomahat." In tega so nadvse veseli. Lep občutek je, ko se po več letih vračajo v novi vlogi, kot starši, in tam poiščejo tudi kakšen nasvet, dodaja Mojca Premelč Pečenko.

Krizni center za mlade Celje

Popotnica za naprej

Okvirna dolžina namestitve naj bi bila največ 21 dni. V tem času se v kriznem centru skupaj s strokovnimi delavci pristojnega centra za socialno delo, s straši oziroma skrbniki in otrokom ali mladostnikom ter drugimi strokovnimi službami, ki se po potrebi vključujejo v obravnavo, trudijo narediti načrt pomoči, ki otroku nudi zadostno varnost v okolju, iz katerega prihaja in se nato vanj vrača.

Krizni center za mlade Celje
Krizni center za mlade Celje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta