Na Okrešlju začasna koča, gradnja prave kmalu

Gordana Possnig Gordana Possnig
04.07.2020 06:10

Za gradnjo nove koče, stara je do tal pogorela 7. novembra lani, imajo v PD Celje - Matica zbrano že približno polovico denarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začasna lesena koča za delavce in okrepčilo planincev
Gordana Possnig

Brez dveh planinskih koč so v dobrih dveh letih ostali v Planinskem društvu (PD) Celje - Matica. Najprej je oktobra 2017 zaradi neprevidnosti obiskovalke, ki je namesto vode dala kuhat petrolej, do tal pogorel Kocbekov dom na Korošici. V začetku novembra lani pa je zaradi napake na električni napeljavi le nekaj dni po koncu sezone ogenj povsem uničil še priljubljeni Frischaufov dom na Okrešlju v Logarski dolini. Kdaj točno je zagorelo, ni bilo nikoli ugotovljeno. Da se je zgodila katastrofa, so izvedeli v društvu šele, ko so po družbenih omrežjih 7. novembra začele krožiti fotografije naključnih planincev, ki so poslikali ostanke do tal pogorelega doma.

Obnova Okrešlja pred Korošico

V PD Celje - Matica, ki ga vodi Brane Povše, niso obupali, čeprav so od doma na Okrešlju z 80 ležišči, ki so ga v celoti obnovili pred začetkom lanske sezone, ostali le stene in dolgovi. Dom na spodnjem robu ledeniške krnice nad Logarsko dolino je lani poleti obiskalo 25 tisoč planincev. Bil je priljubljena planinska točka, dosegljiva po poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Drugih koč v bližini celjsko društvo nima.

Takšna bo nova koča
Arhiv Pd Celje Maticaa
Ostanki pogorele koče na Okrešlju
Brane Povše

Pomoč Planinske zveze Slovenije

Planinska zveza Slovenije (PZS) se je aktivno vključila v pomoč PD Celje - Matica pri sanaciji obeh pogorelih planinskih postojank. Tako kot v letu 2019 tudi letos teče zbiranje prispevkov PZS z dodatnim evrom na člana z izjemo nekaterih kategorij. "Ocenjujemo, da se bo skupaj z drugimi prispevki v skladu nabralo okoli 100.000 evrov. Denar bo prvenstveno namenjen sanaciji Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga bodo začeli obnavljati najprej. Zbrana sredstva bomo na osnovi posebnega dogovora namenili PD Celje - Matica za finančno pokritje stroškov dokumentacije, izvedbe različnih del ... Aktivno smo sodelovali pri pripravi idejne zasnove obnove in njenem sprejetju na upravnem odboru društva. V okviru PZS deluje posebna delovna skupina, ki aktivno spremlja vse aktivnosti PD Celje - Matica pri izvedbi pripravljalnih del za sanacijo," pojasnjuje Miro Eržen, podpredsednik PZS.

Brane Povše, predsednik PD Celje - Matica
Gordana Possnig
Pogled z Okrešlja na okoliške vrhove
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta